0:50 Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
eReportaz

Live:

Χ. Φλουδόπουλος: ΔΕΔΑ - Το φυσικό αέριο πάει σε τρεις νέες περιφέρειες

Χ. Φλουδόπουλος: ΔΕΔΑ - Το φυσικό αέριο πάει σε τρεις νέες περιφέρειες

Θέμα ημερών είναι σύμφωνα με πληροφορίες η δημοπράτηση των πρώτων έργων που περιλαμβάνονται στο 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) και τα οποία θα αφορούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 5ετές αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας αποτελεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα δημιουργίας αγωγών φυσικού αερίου από την εποχή που δημιουργήθηκε το πρώτο δίκτυο αγωγών από τη ΔΕΠΑ.

Εκτός από την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, πολύ κοντά βρίσκονται και δύο ακόμη περιφέρειες. Συγκεκριμένα για τις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Στερεάς, έχουν παραδοθεί στις διαχειριστικές αρχές των περιφερειών τα τεύχη δημοπράτησης, που έχουν ελεγχθεί και από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι σύντομα αναμένεται οι περιφέρειες να ξεκινήσουν τη διαδικασία της δημοπράτησης. Σημειώνεται ότι οι τρεις περιφέρειες είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ και το μοντέλο χρηματοδότησης περιλαμβάνει εκτός από το ΕΣΠΑ, τραπεζικό δανεισμό και ίδια κεφάλαια.

Δύο ακόμη περιφέρειες, της Δ. Μακεδονίας και της Δ. Ελλάδας αναμένεται να βγάλουν προσκλήσεις προκειμένου να υποβληθούν αιτήματα για συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Τέλος για τις περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου, η ΔΕΔΑ προβλέπει ότι τα έργα θα προχωρήσουν με ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό καθώς εκτιμάται ότι δεν προλαβαίνουν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται ότι για την περιφέρεια της Ηπείρου, η πρόβλεψη είναι ότι η τροφοδοσία θα γίνεται με υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG που θα μεταφέρεται από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2021 αναμένεται να παραδοθούν από το ΔΕΣΦΑ προς χρήση οι εγκαταστάσεις φόρτωσης φορτηγών στη Ρεβυθούσα και το ίδιο διάστημα η ΔΕΔΑ αναμένεται να παραδώσει τις υποδομές στην Ήπειρο, μια περιοχή με ιδιαίτερο εμπορικό ενδιαφέρον με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες αλλά και τις παραγωγικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή.

Πηγή: energypress.gr

ΔΕΔΑ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας