18:59 Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Ο γιος του ήρωα των Ιμίων βαφτίζει την πυραυλάκατο «Καραθανάσης»

Ο γιος του ήρωα των Ιμίων βαφτίζει την πυραυλάκατο «Καραθανάσης»

Εντάσσεται στον στόλο το ταχύ περιπολικό κατευθυνομένων βλημάτων «Καραθανάσης» – Την τελετή ονοματοδοσίας θα κάνει ο Γιάννης Καραθανάσης, γιος του ήρωα πιλότου του ελικοπτέρου που συνετρίβη στα Ίμια στις 31 Ιανουαρίου του 1996
Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, η ελληνική Πολιτεία επιφυλάσσει την ύψιστη των τιμών στον ήρωα Χριστόδουλο Καραθανάση, τον χειριστή του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που κατέπεσε στις βραχονησίδες το μοιραίο βράδυ του 1996.

Τα χαράματα της 31ης Ιανουαρίου εκείνης της χρονιάς, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Εκτωρ Γιαλοψός, το πλήρωμα του ελικοπτέρου του ΠΝ είχε λάβει εντολή να επιθεωρήσει αν είχαν αποβιβαστεί Τούρκοι κομάντος στη μικρή Ιμια. Οι τρεις ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού, αφού ανέφεραν ότι είχαν εντοπίσει ομάδα Τούρκων καταδρομέων, ενημέρωσαν ότι το ελικόπτερο έχει βλάβη.

Λίγα λεπτά αργότερα, το ελικόπτερο κατέπεσε κοντά στην Καλόλιμνο. Ο Καραθανάσης, ο Βλαχάκος και ο Γιαλοψός ανασύρθηκαν νεκροί. Ως επίσημη αιτιολογία της πρόσκρουσης στη θάλασσα δόθηκε η απώλεια προσανατολισμού λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών.

Το ελληνικό κράτος, αλλά κυρίως οι Ελληνίδες και οι Ελληνες δεν έχουν ξεχάσει ποτέ τη θυσία των τριών ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού. Σήμερα Τρίτη 28 Ιουνίου, στον ναύσταθμο της Αμφιάλης γίνεται η τελετή ένταξης στο ΠΝ του ταχέος περιπολικού κατευθυνομένων βλημάτων που θα λάβει την ονομασία «Καραθανάσης». Την τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου θα κάνει ο γιος του Χριστόδουλου Καραθανάση, Γιάννης, ο οποίος ήταν μωρό όταν ο πατέρας του έχασε τη ζωή του στην κρίση των Ιμίων. Στον Γιάννη Καραθανάση, η μητέρα του και οι συγγενείς του έχουν εξιστορήσει τις λεπτομέρειες της τελευταίας αποστολής αυτοκτονίας που είχε αναλάβει ο πατέρας του με τους Βλαχάκο και Γιαλοψό τον Ιανουάριο του 1996.

Την ώρα που θα σπάει τη σαμπάνια δίνοντας στο τελευταίο απόκτημα του ΠΝ το όνομα του πατέρα του, θα τον κατακλύζουν οι μνήμες…

Πηγή: protothema.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας