12:27 Σάββατο 4 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

«Colpo Grosso» από ΜΚΟ 9 εκ. ευρώ για...αποναρκοθετήσεις!

«Colpo Grosso» από ΜΚΟ 9 εκ. ευρώ για...αποναρκοθετήσεις!

Τεράστια απάτη εις βάρος του δημοσίου, η ζημία του οποίου ανήλθε σε περίπου 9 εκατ. ευρώ εξιχνιάσθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία όπως προκύπτει μετά από πολύμηνες έρευνες και σε συνεργασία με την εισαγγελία έπαιρνε επιδοτήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών.

Παπανδρεου βουληΌπως προκύπτει από τα στοιχεία, την περίοδο 2000-2004, το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» έλαβε για 8 εγκριθέντα από το υπουργείο Εξωτερικών (σ.σ. τότε υπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου) προγράμματα, το ποσό των 8.985.598 ευρώ. Ιδρυτής και «ψυχή» της οργάνωσης ήταν ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, που ασχολείται με το θέμα από το 1998 . Στην υπόθεση εμπλέκονται εν ενεργεία και συνταξιούχοι κρατικοί υπάλληλοι και πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του υπoυργείου Εξωτερικών. H MKO συνεργάστηκε με τον ΟΗΕ για τη αποναρκοθέτηση περιοχών, συνολικής έκτασης 1,5 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων, στη Βοσνία – κυρίως στην περιοχή Λίποβατς -, στον Λίβανο και στο Ιράκ.

Τα χρήματα που δόθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών στη συγκεκριμένη ΜΚΟ προέρχονταν από τα κοινοτικά κονδύλια που δίνονται στη χώρα μας για ανθρωπιστική βοήθεια προς τρίτες χώρες. Ωστόσο από την ΕΛ.ΑΣ. ερευνήθηκε αν ορισμένες από αυτές τις αποναρκοθετήσεις ήταν «εικονικές». Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. δεν προσκομίστηκαν τα παραστατικά της συγκεκριμένης ΜΚΟ με τη δικαιολογία ότι «έχει κλείσει πια και τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία πετάχτηκαν στα σκουπίδια».

[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή ενώ παράλληλα ασκήθηκε ποινική δίωξη στον μυστικό σύμβουλο του Γ. Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος.[/quote_text]

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο προφυλακισθείς Κωνσταντίνος Τζεβελέκος που με την σύζυγό του συμμετείχαν στο ΔΣ της ΜΚΟ, ζούσαν σε μεζονέτα πολυτελείας στα Βριλήσσια για την οποία πλήρωναν ενοίκιο 5.000 ευρώ το μήνα.

Επίσης, είχαν φτιάξει πολυτελή μεζονέτα σε τουριστική περιοχή της Ροδου για την οποία δαπάνησαν ποσό που ξεπερνά τις 800.000 ευρώ, αλλά και 7οροφη πολυκατοικία στους Αμπελόκηπους.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ σταμάτησε την λειτουργία της στην Ελλάδα το 2013 και το ζεύγος μετακόμισε στην Κύπρο, όπου μετέφερε τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης ΜΚΟ.

Η υπόθεση

MKOΕιδικότερα, η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία ξεπέρασε τους είκοσι μήνες, αφορά το χρονικό διάστημα 2000-2004, κατά το οποίο, η συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο. χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Υ.Δ.Α.Σ.) του Υπουργείου Εξωτερικών, για την πραγματοποίηση οκτώ προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, στο Λίβανο και στο Ιράκ, ύστερα από την υπογραφή συμβάσεων πραγματοποίησης προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη και σε βάθος διερεύνηση οικονομικών και λοιπών στοιχείων, καθώς και συντονισμένες έρευνες σε οικίες και έδρες εταιρικών σχημάτων ιδιοκτησίας του προέδρου της Μ.Κ.Ο. σε Ελλάδα και Κύπρο, σε συνεργασία με τις κυπριακές Αρχές, κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών.

Στην πραγματικότητα όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και προκαταρκτική ποινική διερεύνηση, το σύνολο της χρηματοδότησης εκταμιεύτηκε παράνομα, καθώς δεν πληρούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο μόνο σε περιπτώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προβλέπεται χρηματοδότηση που να καλύπτει το 100% του προγράμματος.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις σχετικές συμβάσεις προγραμμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας το ποσό θα κάλυπτε το 75% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο 25% θα έπρεπε να προέρχεται από συμμετοχή της Μ.Κ.Ο., τουλάχιστον 15% ως ίδια συνεισφορά σε είδος ή σε χρήμα και από τρίτες πηγές, όπως χορηγίες και δωρεές.

Το κόλπο

Για να συγκαλυφθεί η ελλειμματική αυτή συμμετοχή της Μ.Κ.Ο., επινοήθηκε τέχνασμα εικονικών δωρεών. Ειδικότερα, οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στα προγράμματα αποναρκοθέτησης, όπως για παράδειγμα ναρκαλίευες, φέρονταν ότι επέστρεφαν στη Μ.Κ.Ο. υπό τη μορφή δωρεάς το 20-30% των φερόμενων αποδοχών τους, τις οποίες η Μ.Κ.Ο. δεν καταχωρούσε, ως όφειλε, στα σχετικά βιβλία που τηρούσε, αλλά αντίθετα τα παρουσίαζε ως ίδια συμμετοχή της, εξασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω χρηματοδότηση.
Εκτός από την παραπάνω ιδιότυπη μεθοδολογία, ουσιαστικά ανακύκλησης του δημοσίου χρήματος, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, δεν εφαρμόστηκαν επιπλέον διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των Μ.Κ.Ο.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας