14:06 Σάββατο 18 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Deutsche Bank: Τα τρία πιθανά σενάρια κατάληξης των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – δανειστών

Deutsche Bank: Τα τρία πιθανά σενάρια κατάληξης των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – δανειστών

Τα τρία σενάρια για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές αναλύει η Deutsche Bank, στο report του γερμανικού επενδυτικού οίκου υπό τον τίτλο «Greece update – few good options ahead».

Τα τρία πιθανά σενάρια που αναφέρονται είναι τα εξής:

Να μην υπάρξει καμία συμφωνία, οπότε θα είναι πιθανή η έξοδος από το ευρώ,

Να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία με κύρωση από την ελληνική Βουλή

Να υπάρξει μια «απρόθυμη συμφωνία» που θα ακολουθηθεί από δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κάτι παραπάνω από έντονες σε όλα τα επίπεδα, ενώ θεωρεί «ιδιαίτερα πιθανό» το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Σημειώνει, ωστόσο, πως το δικό της βασικό σενάριο παραμένει η επίτευξη συμφωνίας, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο σύγκρουσης.

Αναλυτικότερα, τα σενάρια που παρουσιάζει η Deutsche Bank έχουν ως εξής:

1. Καμία συμφωνία και αναστολή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ

Αυτό είναι το χειρότερο αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές, το οποίο μπορεί να προκύψει από μια διακοπή των διαπραγματεύσεων ή αδυναμία να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες πριν τελειώσει η χρηματοδότηση. Αφορμή για κάτι τέτοιο θα ήταν η αποτυχία εξυπηρέτησης μια επερχόμενη αποπληρωμή του χρέους από την ελληνική πλευρά και αυτό με τη σειρά του οδηγεί την ΕΚΤ να αναστείλει την επιλεξιμότητα των εξασφαλίσεων –και de-facto αναστολή του συστήματος πληρωμών Target 2. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας έκβασης για την εγχώρια οικονομία, το αποτέλεσμα αυτό θα ήταν ανεπιθύμητο για την ελληνική κυβέρνηση. Αν ανασταλεί η χρηματοδότηση της ΕΚΤ, οι έλεγχοι κεφαλαίου θα τεθούν σε εφαρμογή, καθώς νέες συνομιλίες θα ξεκινήσουν γύρω από ένα εναλλακτικό πακέτο χρηματοδότησης ή πιθανή έξοδο από το ευρώ αλλά κάτω από πιο τεταμένο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

2. Πλήρης συμφωνία η οποία επικυρώνεται από τη Βουλή

Αυτό θα ήταν το λιγότερο διασπαστικό αποτέλεσμα από οικονομική και χρηματοοικονομική προοπτική αν και εγείρει ακόμη δύο ερωτήματα. Πρώτον, αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρόθυμη να υποστηρίξει ανεπιφύλακτα μια τέτοια συμφωνία μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας κύρωσης. Δεύτερον και ανεξάρτητα από το κομματική ηγεσία, αν αυτό θα ήταν δεκτό τόσο από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Μια συμφωνία ωστόσο εξακολουθεί να είναι πιθανό να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, δεδομένου ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι μέρη πρότειναν προληπτική υποστήριξη. Σε αυτήν την περίπτωση θα απαιτούνταν νέος σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού (με ή χωρίς τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό) ή στην χειρότερη περίπτωση νέα εκλογές, με αβεβαιότητα.

3. «Απρόθυμη» συμφωνία που ακολουθείται από ένα δημοψήφισμα

Η απαίτηση να συμβιβαστούν με την Ευρώπη σε συνδυασμό με την ανάγκη να ανταποκριθούν στην έντονη εσωτερική πολιτική πίεση, μπορεί να είναι το μονοπάτι που θα οδηγήσει σε ένα δημοψήφισμα. Η ανάγκη για την αποτροπή των ελέγχων κεφαλαίου θα οδηγήσει σε μια «απρόθυμη» συμφωνία με τους θεσμούς, με παράλληλη ανοικτή αναγνώριση ότι αυτό δεν πληροί τις εκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης και ότι αποτελεί το δεύτερο-καλύτερο αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση θα πρέπει τότε να υποβάλει μια τέτοια συμφωνία σε δημοψήφισμα.

Η Deutsche Bank θεωρεί ότι τα τρία παραπάνω σενάρια έχουν ίδιες πιθανότητες να πραγματοποιηθούν, κλείνοντας την έκθεσή της με την πρόβλεψη ότι «το ταξίδι που βρίσκεται μπροστά μας θα είναι εξαιρετικά αβέβαιο».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας