6:33 Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

Διέταξε ΕΔΕ ο Π. Καμμένος για τα έγγραφα

Διέταξε ΕΔΕ ο Π. Καμμένος για τα έγγραφα
  • Ένορκη διοικητική εξέταση διέταξε το ΓΕΕΘΑ για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων που αφορούν την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία
  • Διετάχθη, μετά από επικοινωνία του υπουργού Άμυνας με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, για τη διακρίβωση των αιτίων και συνθηκών διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων του ΚΥΣΕΑ
  • “Με τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα παίξει κανένας ούτε θα τις εμπλέξει σε πολιτικό παιχνίδι”, το tweet του Πάνου Καμμένου

Νωρίτερα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, γνωστοποίησε την απόφασή του να δώσει στα μέλη της επιτροπής Εξοπλισμών τα επίμαχα απόρρητα έγγραφα σημειώνοντας: «Για να σταματήσει κάθε σπέκουλα σε σχέση με τα απόρρητα έγγραφα του ΥΕΘΑ για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας και η πώλησή τους σε εφημερίδες από τον πλασιέ, δίνω πρόσβαση να τα δουν τα μέλη της επιτροπής εξοπλισμών και αποχαρακτηρίζω όσα δει και ζητήσει ο εισαγγελέας».

Θυμίζουμε ότι την Τρίτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε στη Βουλή απόρρητα έγγραφα που αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση και αναφέρθηκε στο θέμα αυτό σε αποκλειστική του συνέντευξη στον Πέτρο Κουσουλό:

Ανδρέας Λοβέρδος: “Είμαστε ακόμη στην μέση. Έχω κι άλλα στοιχεία”

Ακολούθησε το «κλείδωμα» των εν λόγω εγγράφων για 30 χρόνια και η απειλή του υπουργείου Εξωτερικών για κάθειρξη, εναντίον όποιου επιτρέψει σε βουλευτές να τα πάρουν στην κατοχή τους.

Οι παραπάνω χειρισμοί της κυβέρνησης προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης γεγονός που ώθησε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να απαντήσει:

«Μόνο όποιος έχει κάνει πολλές παρανομίες επιτίθεται με τον τρόπο που με βρίζουν και με απειλούν οι διαπλεκόμενοι, επειδή υπερασπίζομαι τη νομιμότητα και τα συμφέροντα της χώρας».

Προηγουμένως η Νέα Δημοκρατία συνέχισε το σφυροκόπημα στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως οι τελευταίοι χειρισμοί της επιβεβαιώνουν τον πανικό της…

«Τι έχουν να κρύψουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος;»

 

Η ανακοίνωση της Ν.Δ. προκάλεσε την έντονη σντίδραση του προέδρου της Βουλής, κ. Βούτση:

“Είναι ακατανόητη και απολύτως προκλητική η ανακοίνωση της Ν.Δ.! Είναι η δεύτερη φορά τον τελευταίο καιρό που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται προσωπικά σε μένα. Την Τετάρτη στη Διάσκεψη των Προέδρων υπήρχε μια ευρύτατη συνεννόηση για τον τρόπο με τον οποίο χειριστήκαμε το ζήτημα, με στόχο η Βουλή να μείνει έξω από αυτό το θέμα και με τη συνέργεια όλων μας. Πρώτα απ’ όλα με τη συνέργεια του Αντιπροέδρου της Βουλής, του Προεδρεύοντος εκείνη την ώρα, που δεν εδέχθη να κατατεθούν στα πρακτικά διότι δεν ήταν κοινοβουλευτική διαδικασία από την οποία να προκύπτει η ανάγκη ενημέρωσης του Κοινοβουλίου. Δεν ήταν δηλαδή ούτε κοινοβουλευτικός έλεγχος, ούτε Νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ούτε προανακριτική ή εξεταστική επιτροπή, στο πλαίσιο της οποίος ένας μάρτυρας για την υπεράσπισή του “βγάζει” κάτι. Και με την εμπειρία που είχε ο Προεδρεύων, ο κ. Κακλαμάνης,  πολύ σωστά τα έβαλε όπως ήτανε τα έγγραφα, τα μονόγραψε και τα έβαλε σε έναν φάκελο και τα έδωσε μετά από συνεννόηση με εμάς, στη Γενική Διευθύντρια της Βουλής. Κι ύστερα εμείς στη Διάσκεψη των προέδρων επίσης είπαμε “τα βάζουμε σε έναν ακόμα φάκελο και τα επιστρέφουμε εκεί που αφορούν”, δηλαδή στην Κυβέρνηση”.
Ο κ. Βούτσης τέλος πρόσθεσε: 
“Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για απόρρητα που αφορούν σε προσωπικά δεδομένα, όπως κατά καιρούς γίνονται με τις δικογραφίες και την ειδική διαδικασία του Κανονισμού για την πρόσβαση σε αυτές τις πηγές όσων έχουν έννομο συμφέρον, όπου μπορούνε πράγματι και πηγαίνουνε και λαμβάνουνε γνώση, ούτε για τα προσωπικά δεδομένα που αφορούν σε λίστες φορολογικές εξωτερικού κτλ που είναι ένα είδος, μία μερίδα απορρήτων”.

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας