10:44 Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Δίκη Πισπιρίγκου - Συγκλόνισε ο αναισθησιολόγος που έσωσε την Τζωρτζίνα: "Μη φύγεις, δεν θα πεθάνεις κι εσύ"

Δίκη Πισπιρίγκου - Συγκλόνισε ο αναισθησιολόγος που έσωσε την Τζωρτζίνα: "Μη φύγεις, δεν θα πεθάνεις κι εσύ"

Οργισμένος ήταν σήμερα ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου. Πριν ξεκινήσει η σημερινή δίκη σε δηλώσεις που έκανε είπε ότι θα υποβάλει μήνυση σε βάρος της παιδοκαρδιολόγου Αγγελικής Καρατζά. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της με τις οποίες διέψευδε τον Αλέξη Κούγια.

Του Νίκου Νικολετάκη

Όπως μας είπε χθες στο ereportaz.gr είδε δύο φορές την Τζωρτζίνα. Δέκα ημέρες πριν την εισαγωγή της στο νοσοκομείο (με αναφερόμενους σπασμούς, όπως έλεγε η κατηγορούμενη) και μια μέρα μετά την ανακοπή. Η καρδιά του ήταν φυσιολογική , πράγμα που αποδείχθηκε και στις εξετάσεις στο Ωνάσειο. Η ίδια τόνισε το ότι η ακόμα και σε βιοψία που έγινε στην καρδιά της μικρής Τζωρτζίνας στη Γερμανία οι επιστήμονες δεν βρήκαν κάτι παθολογικό. Στη σημερινή δίκη θα καταθέσει ο αναισθησιολόγος κ. Χασαπόπουλος. Είναι ο άνθρωπος, ο οποίος με αυταπάρνηση κατάφερε να επαναφέρει την 8χρονη στη ζωή μετά από ΚΑΡΠΑ διάρκειας 53 λεπτών. Θα τον μηνύσει και αυτόν η “πιο αθώα κατηγορούμενη;”

Λεπτό προς λεπτό περιέγραψε συγκινημένος τις στιγμές που το ιατρικό προσωπικό του Καραμανδανειου Νοσοκομείου προσπαθούσε να επαναφέρει στη ζωή την Τζωρτζίνα Δασκαλακη ο αναισθησιολόγος Ιωάννης Χασαπόπουλος, κανοντας την Ρούλα Πισπιρίγκου να ξεσπάσει σε κλάματα.
«Ήμουν ο αναισθησιολογος του Καραμανδανείου. Την ημέρα εκείνη είχα εφημερία, ήμουν εκεί μέχρι το μεσημέρι και μετά στο σπίτι σε ετοιμότητα. Εκεί δέχθηκα κλήση από το νοσοκομείο να έρθω γρήγορα για επείγον περιστατικό. Μέσα σε πέντε λεπτά ήμουν στο νοσοκομείο, όρμησα στο θάλαμο, το παιδί δεν είχε σφυγμό, δεν είχε αναπνοή. Οι συνάδελφοι είχαν ξεκινήσει ΚΑΡΠΑ, θωρακικές συμπιέσεις και τεχνητή αναπνοή» ανέφερε ο μάρτυρας.
«Δεν μπορώ να περιγράψω την ένταση της στιγμής. Το άγχος, το στρες. Μόνο αν ζήσεις κάτι τέτοιο μπορείς… είναι πολύ δύσκολο για ένα γιατρό να αντιμετωπίσει τέτοιο περιστατικό και μάλιστα σε παιδί» είπε και εξήγησε πως εκείνη την ώρα ενημερώθηκε
πως η οικογένεια είχε χάσει αλλά δυο παιδιά. «Εκείνη τη στιγμή έγινε μια έκρηξη στον εγκέφαλο μου. Πριν λίγες μέρες είχε έρθει στο νοσοκομείο η Ίριδα, στα εξωτερικά ιατρεία. Είχε κατέβει μια συνάδελφος καταταραγμένη, το μωρό ήταν ήδη νεκρό όταν ήρθε στο νοσοκομείο. Έγινε αυτή η έκρηξη στο κεφάλι μου και σκέφτηκα ότι αυτό το παιδί πρέπει να ζήσει. Έκανα τεράστια προσπάθεια. Συμπιεσεις, αδρεναλινες, αμπούλες, επαναλαμβανομενα. Έλεγα μη φύγεις, μη φύγεις, δεν θα πεθάνεις, όχι και συ. Είχαν περάσει τρια τέταρτα και ήμασταν απελπισμένοι ότι δεν γίνεται τίποτα».
Τη στιγμή που οι γιατροί ήταν έτοιμοι να αφήσουν το παιδί, μια ένδειξη στο μόνιτορ έδειξε ότι ίσως ανταποκρίνεται. «Λέμε συνεχίζουμε! Και μετά από λίγο το παιδί απέκτησε ξανά ρυθμό στην καρδιά. Αποκαταστάθηκαν οι σφίξεις και η αναπνοή. Ήταν συγκλονιστικη στιγμή και αρχίσαμε να κλαίμε. Ακόμα και εγώ που είμαι τόσο έμπειρος, δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τη συγκίνηση όταν είδα το παιδί να γυρίζει στη ζωή» κατέθεσε με δάκρυα στα μάτια ο γιατρός.
Τι έγινε σήμερα στο δικαστήριο

Η εικόνα ήταν ενός νεκρού παιδιου, χλωμό με νεκρά άκρα. Το στόμα ήταν γεμάτο με σάλια. Είχε δυσκολία στην διασωλήνωση. Στη φάση που υπάρχει απώλεια συνείδησης, μπορεί να γίνεται και απώλεια ούρων.45-50 λεπτά γινόταν η ανάνηψη.

Κούγιας: Το μόνιτορ δεν είχε διακοπή.

Πρόεδρος: Οφείλω να τα ρωτήσω όλα.

Μ: Όσο περνάει χρόνος και δεν παίρνει μπροστά μπροστά η καρδιά, είναι επιβαρυντικό. Μετά τα 10 λεπτά δυσκολεύει η επαναφορά της λειτουργιας της καρδιάς. Στα 20 λεπτά σχεδόν εξαντλούνται οι πιθανότητες να πάρει μπρος η καρδιά. Στα 30 λεπτά μηδενίζονται. Εμείς κάναμε προσπάθειες πολύ πιο πολλά λεπτά από τα 30.

Π: Θυμάστε ποια ώρα επανήλθε με την ΚΑΡΠΑ το παιδί;

Μ: Δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια, δεν κοιτάζαμε τα ρολόγια εκείνη την ώρα. Αυτό προοδευτικά.

Εισαγγελέας: Σε μια υγιή καρδιά ενός παιδιού, πόση ώρα οφείλει ο γιατρός να κάνει ΚΑΡΠΑ;

Μ: Στα περιστατικά ανακοπής που συμβαίνουν σε νοσοκομείο, οι πιθανότητες παρέμβασης είναι πιο γρήγορη και πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο. Και σε ένα νεαρό άτομο πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που λέει να σταματήσεις στα 20 λεπτά ας πούμε.

Εισ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε την μετακίνηση που είχε το παιδί στο κρεβάτι, όπως είχε καταθέσει εδώ η νοσηλεύτρια;

Μ: Όχι δε μπορώ να εξηγήσω ιατρικά. Όμως, πριν από καρδιακή ανακοπή υπάρχουν πρόδρομα σημεία. Σχεδόν ποτέ δεν έχω ακούσει περιστατικό τόσο αιφνίδιο που να γίνεται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αυτά θα είναι ορατά από κάποιον που θα βρίσκεται δίπλα του ή θα δει το μόνιτορ κλπ. Το παιδί δεν ξέρω πώς αντέδρασε, στον θάλαμο ήταν μόνο η μητέρα.

Η εισαγγελέας διαβάζει στον μάρτυρα κάτι που είχε πει η Πισπιρίγκου και υπάρχει στον ιατρικό φάκελο, για το πώς ήταν η Τζωρτζίνα. Τον ρώτησε αν μπορεί να το κρίνει.

Μ: Δεν μπορώ να το εξηγήσω ιατρικά. Μου φαίνεται λίγο θεατρικό αυτό, συγνώμη που θα το πω.

Ένταση στη δίκη

Έξαλλος ο συνήγορος της κατηγορουμένης. Σε ερώτηση που υπέβαλε η εισαγγελέας αν το παιδί επανήλθε, πετάχτηκε ο Αλέξης Κούγιας γελώντας και είπε “αφού είχε μάσκα”.
Η ερώτηση της ήταν για το οξυγόνο και ο συνήγορος υπεράσπισης απάντησε για τη μάσκα .

Ο ίδιος είπε στο δικαστήριο ότι έχει πρόβλημα με τις ερωτήσεις που υποβάλλει η Εισαγγελέας. Απαιτεί μάλιστα να κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις η εισαγγελέας. “Θα κάνετε εσείς την ερώτηση;” του απάντησε η ίδια.

Μ : Αν θέλεις να καταστείλλεις κάποιον, του βγάζεις αναισθητικά φάρμακα.

Κούγιας : Πριν έρθετε να καταθέσετε εδώ μιλήσατε καθόλου με τους παιδιάτρους ; Απο τη διαδικασία της ανανηψης μέχρι σήμερα;

Μ: Όταν έγινε το περιστατικό ρώτησα για τι επρόκειτο, τι προβλήματα είχε, τι εξετάσεις είχαν κάνει κλπ.

Κ: Πότε τους ρωτήσατε;

Μ: Την επόμενη, μεθεπόμενη μέρα.

Κ: Πόσες φορές μιλήσατε μαζί τους ;

Μ: Λίγες
Είχα μιλήσει με τη Δημητροπούλου που ήταν διευθύντρια και με τον Ηλιάδη.
Η αγωνία μου ήταν για το πώς θα ανταποκρινόταν στη θεραπεία στο Ρίο.

Κούγιας: Δεν ενδιαφερθήκατε για το πώς έπαθε ανακοπή;

Μ: Μα ενδιαφέρθηκα!

Κ: Ζητήσατε να γίνει συμβούλιο γιατρών να δείτε πόσοι γιατροί ασχολήθηκαν με το παιδί;

Μ: Όχι

Κ: Ποιοι εφημέρευαν;

Μ: Βρήκα την κ. Δημητροπούλου μέσα στον θάλαμο και μίλησα μαζί της. Έκαναν αναζωογόνηση.

Κ: Μάθατε ποιος υποδέχτηκε το παιδί εκείνη τη μέρα;

Μ: Όχι

Κ: Δεν σας ενδιέφερε;

Μ:Ο ρόλος μου στο συγκεκριμένο περιστατικό δεν ήταν του θεράποντος γιατρού αλλά του γιατρού διασώστη. Η ειδικότητα μου ήταν αναισθησιολόγος. Δεν ήμουν στην κλινική και δεν υποδέχτηκα το περιστατικό. Η κύρια δουλειά μου είναι στα χειρουργεία.

Κ: Δεν σας ενδιέφερε να συναντήσετε τον Φίλια ;

 

Μ: Τα πρώτα 24ωρα μετά το επεισόδιο επιδίωξα συνάντηση με την κ. Δημητροπούλου για να ενημερωθώ για το περιστατικό. Δεν ήταν συνηθισμένο, δεν τα βλέπουμε συχνά αυτά. Δεν συμμετείχα όμως ούτε σε συγκέντρωση, ούτε σε τίποτα!
Το παιδί ελέγχθηκε νευρολογικά, δεν βρέθηκε κάποια παθολογία. Είχε κάποια συμπτώματα λοίμωξης κλπ οπότε συνεχίστηκε η νοσηλεία.
Συζητούσα με τους συναδέλφους για να ενημερωθώ για το παιδί, αλλά όχι να αναλύσουμε όλο τον ιατρικό φάκελο.

Δίκη Πισπιρίγκου: Το δικαστήριο δέχθηκε να χρησιμοποιήσει ως έγγραφα κάποια αποσπάσματα από καταθέσεις για την Ίριδα.
Ο Κούγιας έδειξε φωτογραφία πού μένει ο μάρτυρας στην Πάτρα για να φανεί πόση ώρα κάνει να πάει από το σπίτι του στο Καραμανδάνειο.

M: Μίλησα με μια ειδικευόμενη. Μου είπε “κύριε Χασαποόπουλε γρήγορα στην παιδιατρική, έχουμε πρόβλημα!”

Η δίκη της Πισπιρίγκου θα συνεχιστεί αύριο στις 10. Θα καταθέσει η γιατρός Διονυσία Δημητροπούλου με βαθμό Διευθύντριας στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο Πατρών.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας