12:41 Πέμπτη 9 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Δημήτρης Τζάνας: H Αγορά δεν έχει τους αναγκαίους καταλύτες για την αναρρίχησή στο άμεσο μέλλον

Δημήτρης Τζάνας: H Αγορά δεν έχει τους αναγκαίους καταλύτες για την αναρρίχησή στο άμεσο μέλλον

______________

  • Δημήτρης Τζάνας: Διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

 

Το σκηνικό πολυήμερης, ελεύθερης, πτώσης των Τραπεζικών μετοχών, με καταλυτική επίδραση και στις υπόλοιπες Δεικτοβαρείς μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έγινε προσπάθεια να διακοπεί στη σημερινή συνεδρίαση.

Και πράγματι το παρατεταμένο κύμα ρευστοποιήσεων, δύσκολα αιτιολογείται από το άγνωστο ακόμη αποτέλεσμα της έκβασης των “τεστ κοπώσεως” που θα συντελεστούν τους πρώτους μήνες του 2018, καθώς οι παράμετροι του όλου εγχειρήματος (παραδοχές, μεγέθη Τραπεζών 31/12/17, ύψος προβλέψεων λόγω εφαρμογής προτύπου 9, προβλεπόμενος ρυθμός ΑΕΠ) παραμένουν ακόμη άγνωστες.

Η παραμένουσα, ωστόσο, αβεβαιότητα, συνιστά λόγο αποεπένδυσης αρκετών funds εξωτερικού, από τη “ρηχή” Τραπεζοκεντρική Ελληνική Αγορά, που αδυνατεί να στηριχθεί, πλέον, από την αντίρροπη κίνηση άλλων εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επιδόσεις των οποίων συνεχίζουν να βελτιώνονται όπως πιστοποιούν τα δημοσιευόμενα εννεάμηνά τους.

Επί του παρόντος, η διαδικασία προώθησης ενεργειών περί τα NPLs επιταχύνεται. Η συνεχιζόμενη μείωση του ορίου του ELA καταδεικνύει τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, αν και η σταθεροποίηση των καταθέσεων επαναφέρει το ζήτημα της διατήρησης χαμηλού βαθμού εμπιστοσύνης.

Η επανέναρξη της διαδικασίας των πλειστηριασμών και η προώθηση των ηλεκτρονικών, αναμένεται να συντελεστεί με την νομοθέτηση κατάλληλων διατάξεων αποτροπής της διακοπής τους, καθώς η αναστολή λειτουργεί με προκλητικά ευνοϊκό τρόπο για τους “στρατηγικούς κακοπληρωτές” που αρνούνται να συζητήσουν τα της ρύθμισης των υποχρεώσεών τους.

Από την άλλη πλευρά, η ανακοίνωση της Lamda μετέδωσε το μήνυμα ότι η διαχείριση των όρων διενέργειας της επένδυσης στο Ελληνικό, είναι πιθανό να οδηγήσει και στη ματαίωσή της, εξέλιξη ιδιαίτερα επιβαρυντική για το ήδη πολλαπλά βεβαρυμένο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Σαν αποτέλεσμα, η Αγορά δεν έχει τους αναγκαίους καταλύτες για την αναρρίχησή στο άμεσο μέλλον, ενώ η συνεχιζόμενη απραγία επιβαρύνει την τεχνική εικόνα της, καθώς τα επίπεδα στήριξης αποδεικνύονται εύκολοι στόχοι για τους πωλητές, που στην παρούσα φάση πετυχαίνουν εύκολες “νίκες” έναντι των αγοραστών, αφήνοντας ανοικτά όλα τα σενάρια για την επόμενη κίνηση του Γενικού Δείκτη.

Στις Διεθνείς Αγορές, όλα τα βλέμματα στρέφονται στις ΗΠΑ, σε σχέση με το φορολογικό νομοσχέδιο Trump, αφού τυχόν ολοκληρωτική απόρριψή του, ή μετάθεση της έναρξης ισχύος του, θα αποτελέσει λόγο διορθωτικής κίνησης των Αγορών, καθώς οι δείκτες έχουν ήδη σημειώσει αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ. Παράλληλα, ωστόσο, τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν σε ανοδική πορεία.

Από την άλλη πλευρά, η Credit Suisse βλέπει ότι η Ευρωζώνη εισέρχεται στην εποχή της διαρκούς ανάπτυξης, με ανοικτό ωστόσο το ζήτημα του ‘Brexit’ και την απειλή μιας εξέλιξης ‘σκληρού τύπου’ που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για όλους στην Ευρώπη, αλλά πιο πολλές για τη Βρετανία.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας