2:02 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Δυσαρεστημένοι έξι στους δέκα έλληνες από την ιατρική περίθαλψη

Δυσαρεστημένοι έξι στους δέκα έλληνες από την ιατρική περίθαλψη

Δυσαρεστημένοι είναι έξι στους δέκα (59,9%) Θεσσαλονικείς από την παροχή ιατρικής περίθαλψης, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν μειωθεί σημαντικά οι επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς και δομές υγείας, όπου τέσσερις στους δέκα πηγαίνουν μόνο όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), από την εταιρεία to the point, στο διάστημα 19-24 Απριλίου 2013 σε ένα δείγμα 1.004 πολιτών του νομού Θεσσαλονίκης.

Σε σύγκριση με πέρσι η επισκεψιμότητα στα ιδιωτικά ιατρεία μειώθηκε από 50,8% σε 32,7%, στα νοσοκομεία από 42,3% σε 22,6%, στο ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ από 28,9% σε 21,9%, στα Κέντρα Υγείας από 15,7% σε 10,1% και στα ιδιωτικά πολυϊατρεία από 12,3% σε 8,3%.

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του ποσοστού αυτών που δεν επισκέπτονται ιδιωτικό γιατρό από 3,2% σε 26,1%. Μια μεγάλη μερίδα ασθενών (65,9%) έκαναν χρήση των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, ενώ πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο (38,5%). Παρατηρείται επίσης μείωση των θετικών γνωμών σχετικά με την παροχή υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ από 54,7% πέρσι σε 47,4% φέτος.

Ένα ποσοστό 37,2% αναζητά ιατρική περίθαλψη μόνο όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ πέρσι το ποσοστό αυτό ήταν 43,3% και μόνο το 8,5% κάνει τσεκ-απ σε σταθερή ετήσια βάση (πέρσι 9,9%).

Όσον αφορά το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας το 41,5% πιστεύει ότι έχει αυξηθεί, το 24% ότι έχει μείνει το ίδιο, το 23,7% ότι έχει ελαττωθεί ενώ το 10,8% απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]«Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας ότι η κοινωνία δεν ικανοποιείται από την παροχή υγείας με το σημερινό μοντέλο όπως είναι δομημένο σήμερα στην χώρα μας»[/quote_text], ανέφερε κατά τη διάρκεια παρουσίασης των στοιχείων της έρευνας ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Δημήτρης Τσάμης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αύξηση του κόστους για την επίσκεψη και τις εξετάσεις στα νοσοκομεία έχει επιφέρει μία μείωση της επισκεψιμότητας σε αυτά.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτό μακροπρόθεσμα θα έχει αντίκτυπο σε δείκτες υγείας της χώρας μας όπως ο μέσος όρος ζωής η αύξηση της εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων λόγω κακής πρόληψης κ.λπ.. Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά ιατρεία που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και την ανεργία τα μηνύματα δεν είναι καλά καθώς όλο και μειώνεται ο αριθμός των ασθενών που επιλέγουν ιδιώτες γιατρούς για την θεραπεία τους. Επίσης θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι μας ότι ο ευχαριστημένος ασθενής ακόμη και σήμερα, παρ΄ όλη την εξάπλωση των ηλεκτρονικών μέσων πληροφόρησης και επικοινωνίας, παραμένει ο καλύτερος τρόπος «διαφήμισης» ενός ιδιωτικού ιατρείου. Η σύμβαση του ιδιώτη γιατρού βλέπουμε να παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή των ασθενών, αλλά προβληματίζει ιδιαίτερα το ότι το 1/3 των ασθενών δεν είναι ικανοποιημένοι από την παροχή υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ», πρόσθεσε ο κ Τσάμης.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας