17:11 Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Δύσκολη ζωή για πολιτικούς σε Τσεχία και Κίνα

Δύσκολη ζωή για πολιτικούς σε Τσεχία και Κίνα

Την άρση της ασυλίας του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας ζήτησαν Τσέχοι εισαγγελείς από την Κάτω Βουλή της χώρας, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την ποινική του δίωξη.

Ο Νέτσας παραιτήθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο τον περασμένο μήνα ύστερα από την αποκάλυψη ότι στενή του συνεργάτιδα εμπλέκεται σε σκάνδαλο δωροδοκίας και κατάχρησης εξουσίας, καθώς κατηγορείται ότι τον περασμένο χρόνο πρόσφερε σε τρεις βουλευτές θέσεις σε κρατικές εταιρείες με αντάλλαγμα να άρουν τις αντιδράσεις τους προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Ο Νέτσας δήλωσε ότι αυτού του είδους η συμφωνία συνηθίζεται στη χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης και ότι δεν υπάρχει κάτι το αξιόποινο.

Η 48χρονη διευθύντρια του γραφείου του Νέτσας, Γιάνα Ναγκιόβα, για την οποία ο τσεχικός Τύπος αναφέρει ότι είναι ερωμένη του πρώην πρωθυπουργού, κατηγορείται επίσης ότι χρησιμοποίησε για προσωπικό όφελος τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας στην παράνομη παρακολούθηση της συζύγου του πρωθυπουργού (με την οποία μόλις είχε χωρίσει).

Ο συνήγορός της δήλωσε ότι η πελάτισσά του αρνείται μέρος των κατηγοριών και ότι λειτούργησε με καλή πίστη, ενώ ο ίδιος ο Νέτσας έχει δηλώσει ότι δεν γνωρίζει τίποτα περί μυστικών παρακολουθήσεων.

Στο μεταξύ, στην Κίνα, ο πρώην υπουργός των κινεζικών σιδηροδρόμων Λιου Ζιχουάν, καταδικάστηκε χθες στην ποινή του θανάτου που έχει όμως ανασταλτικό χαρακτήρα και συνήθως μετατρέπεται σε ισόβια κάθειρξη.

Η ποινή αυτή επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης μεγάλης δίκης κατά της διαφθοράς επί θητείας του νέου ηγέτη της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ ανακοίνωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο Λιου Ζιχουάν του οποίου η δράση αμαύρωσε βαθιά την εικόνα της ηγεσίας των κινεζικών σιδηροδρόμων, καταδικάστηκε από δικαστήριο του Πεκίνου για διάφορες ατασθαλίες και κατάχρηση εξουσίας.

Ο Λιου καθαιρέθηκε από τη θέση του υπουργού τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους και αργότερα εκδιώχθηκε και από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας