2:58 Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022
eReportaz

Live:

Έμποροι: Πτώση τζίρου 15-25% σε σχέση με το 2019 - Προβληματισμός από τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια (βίντεο)

Έμποροι: Πτώση τζίρου 15-25% σε σχέση με το 2019 - Προβληματισμός από τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια (βίντεο)

Προβληματισμένοι είναι οι έμποροι ,παρά την αυξημένη κίνηση στα καταστήματα σήμερα ,πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων. Η ανησυχία τους είναι ότι ο τζίρος της Χριστουγεννιάτικης αγοράς δεν θα φτάσει ώστε να καλύψει τα ολοένα και μεγαλύτερα έξοδα μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια που έχουν “γονατίσει” νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

Ρεπορτάζ – Φωτό -βίντεο : Νίκος Νικολετάκης

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης μιλώντας στο ereportaz.gr εκτίμησε ότι η πτώση τζίρου σε σχέση με την προηγούμενη κανονική χρονιά που ήταν το 2019 θα κυμανθεί από 15 – 25%. Όλα αυτά όμως σε μια χρονιά στην οποία θα κληθούν να πληρώσουν και τις φορολογικές υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και του lockdown.

“H αγορά της πόλης καταρχάς έχει βάλει τα γιορτινά της και είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους καταναλωτές. Δυστυχώς από την εφαρμογή των πρώτων μέτρων είδαμε ότι η κίνηση κινήθηκε πτωτικά.  Eλπίζουμε ότι το διάστημα που απομένει θα μπορέσουμε να δούμε την αγορά να αναθερμαίνεται ,να καλύψουμε μέρος του κενού που έχει δημιουργηθεί kαι εν πάση περιπτώσει να δούμε ότι αφήνουμε πίσω τα δύσκολα και nα μπούμε με αισιοδοξία και καλύτερες πωλήσεις στο νέο έτος.  Είναι σίγουρο ότι η κίνηση θα κλείσει τοπικά σε σχέση με το τελευταίο έτος κανονικότητας που είναι το 2019 ,μεσοσταθμικά η πτώση θα κυμανθεί από 15 έως 25% με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα ,απομένει να δούμε την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου όπου εύχομαι αυτή η πτώση τζίρου να μειωθεί γιατί το έχουν ανάγκη τόσο οι εμπορικές επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές.”

Ερωτώμενος για τις συζητήσεις για νέα αυστηρότερα μέτρα μετά τις γιορτές που θα επηρεάσουν το λιανεμπόριο ο κ.Καφούνης μας είπε:  “Το εμπόριο έχει αποδείξει ότι είναι σοβαρότερος κλάδος της Ελληνικής οικονομίας. Από την πρώτη στιγμή εφαρμόζει κάθε μέτρο ,με θρησκευτική ευλάβεια . Έχουμε καταλήξει όλοι ότι τα καταστήματα δεν αποτελούν εστία μόλυνσης

και προβλήματος για τη δημόσια υγεία.  Άρα οποιαδήποτε συζήτηση για μας είναι ανούσια και θεωρώ αδύνατο να έρθουμε μπρος σε οποιονδήποτε περιορισμό της αγοράς”.

 

Νίκος Κογιουμτσής – Β’ Αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών: “Θηλιά” για τις επιχειρήσεις οι αυξήσεις σε ενοίκια και ενέργεια”

Τον προβληματισμό του για τις μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια εξέφρασε ο Νίκος Κογιουμτσής – Ά Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας και Β’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών :“Μέχρι χθες τα πράγματα δεν ήταν και τόσο ευχάριστα για μία χριστουγεννιάτικη περίοδο. Υπολείπεται η κατανάλωση σε σχέση με το 2019. Σε τι ποσοστό θα το δούμε μετά τις γιορτές που θα ακολουθήσει και έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας. Δύο παράγοντες πιστεύω ότι έχουν συντελέσει στο να μειωθεί η κατανάλωση. Το ένα είναι η ψυχολογία πολιτών και καταναλωτών με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω από την πανδημία και ένας δεύτερος παράγοντας είναι οι “παγωμένοι” μισθοί , η απουσία χρημάτων και η ακρίβεια , η οποία ροκανίζει το προς κατανάλωση διαθέσιμο εισόδημα”.

 

Αναφερόμενος στις αυξήσεις στην ενέργεια μας είπε : Στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που μας ήρθαν τελευταία φαίνεται ότι υπάρχει μία αύξηση τουλάχιστον στο 100%.  Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για μία επιχείρηση τη στιγμή που έχει και μείωση της κατανάλωσης.” Αναφερόμενος στις οικονομικές υποχρεώσεις του νέου έτους ο κ. Κογιουμτσής τόνισε ότι θα χρειαστούν σίγουρα τη στήριξη της πολιτείας : “Μπαίνοντας στο 2022  θα κληθούμε εν μέρει να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε ,έστω και με εξάμηνη παράταση τα “κορωνοχρέη” και όλα αυτά που έχουν προκληθεί όσο ήμασταν κλειστοί με κρατική εντολή.  Εμείς αυτό που ζητάμε από την Πολιτεία είναι να σκύψει πάνω σε αυτά τα προβλήματα και ζητάμε ίσως το κούρεμα αυτών των χρεών τα οποία έχουν προκληθεί εν μέσω πανδημίας και μία στιβαρή ρύθμιση των 120 δόσεων χωρίς προσαυξήσεις και χωρίς επιτόκια. Στις αρχές του 22 θα πληρώσουμε τις τρέχουσες εισφορές και ότι ρυθμίσεις υπήρχαν εκτός από τα “κορωνοχρέη”. Όλα αυτά και με μειωμένη κατανάλωση. Φαίνεται ότι αν δεν βοηθήσει και η πολιτεία “δεν βγαίνει το πράγμα”.  Ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των ενοικίων: Οι ιδιοκτήτες αρχίζουν και ζητάνε υπέρογκα πόσα. Έχουν μπει και οι “αέρηδες” στη μέση , άρα μήπως να εξετάσουμε και το νόμο περί μισθώσεων; Είναι πολλά τα προβλήματα ,πολλά τα ζητούμενα της καινούργιας χρονιάς. Θεωρώ ότι θα πρέπει να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση γιατί είναι ο στυλοβάτης της εθνικής οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: 7.665 νέα κρούσματα, 624 οι διασωληνωμένοι και 94 νέοι θάνατοι

Πρώτη μέρα μέτρων με κοσμοσυρροή στο κέντρο – Ένας στους δύο χωρίς μάσκα (φωτό)

 


 

Φίλιππος  Σταϊνχάουερ – Ελεύθερος Επαγγελματίας – Μέλος Δ.Σ. Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών: “Νέες αυξήσεις σε δομικά υλικά το 2022”

“Ένα σοβαρό πρόβλημα που μας φοβίζει και εμάς πολύ , από το νέο έτος είναι οι ανατιμήσεις  στις πρώτες ύλες. Ήδη ξέρουμε ότι πρώτες ύλες όπως ο χάλυβας ,το αλουμίνιο και ο χαλκός

θα έχουμε ανατιμήσεις από το νέο έτος 8% τουλάχιστον σε όλους τους πελάτες μας. Αντίστοιχα κάποιες άλλες εταιρείες με χάλυβα θα έχουν αύξηση 5% από το  2022. Αυτό κάπως πρέπει να μετακυληθεί. Δεν είναι αμελητέο ποσό . Ήδη το 2021 είχαμε πάλι μία αύξηση 4% . Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται ,ένα πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε όλοι μας.

 

Διονύσης Τοπιζόπουλος – Επιχειρηματίας : “Τα μέτρα έχουν επηρεάσει την αγορά”

Τα μέτρα έχουν επηρεάσει σίγουρα την αγορά  και την ψυχολογία των καταναλωτών αναφέρει ο επιχειρηματίας Διονύσης Τοπιζόπουλος

Είναι πλέον οριακά. Τα μέτρα σίγουρα έχουν επηρεάσει την αγορά η οποία , μην ξεχνάτε ότι κινείται και με τη διάθεση. Όλο αυτό σίγουρα προβληματίζει και φοβίζει τον κόσμο

με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να σκέφτονται διπλά για να βγουν για ψώνια. Ακόμα και να μπουν σε ένα κατάστημα. Μην ξεχνάμε ότι πρέπει να δείξεις το πιστοποιητικό σου

σίγουρα να φοράς τη μάσκα – και καλώς κάνουν , έτσι πρέπει , αλλά αυτοί είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την αγορά” επισημαίνει ο επιχειρηματίας.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας