10:17 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ευτέρπη Κουτζαμάνη: Ένα βήμα από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Ευτέρπη Κουτζαμάνη: Ένα βήμα από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Σε γυναικεία χέρια πέρασε στο τέλος Μαϊου (και) η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά την παραίτηση του κ. Ιωάννη Τέντε από τη θέση του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού της χώρας προκειμένου να αναλάβει «εθνικός συντονιστής για την καταπολέμηση της διαφθοράς», καθήκοντα που του ανέθεσε ως «πρόσωπο ευρείας αποδοχής» ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς.

Η κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η αρχαιότερη αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, διαδέχθηκε από την 3η Ιουνίου τον κ. Τέντε στο νευραλγικό πόστο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με χρονικό ορίζοντα παραμονής στη θέση αυτή ακόμη και για ολόκληρη τριετία.

Η κυρία Κουτζαμάνη -«η εισαγγελέας της 17Ν» όπως έχει γίνει γνωστή στην κοινή γνώμη-, αν επιλεγεί από το Υπουργικό Συμβούλιο για την κάλυψη της θέσης της ανώτατης εισαγγελικής αρχής της χώρας θα είναι η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας στην ιστορία του Αρείου Πάγου -και με τη βούλα του Υπουργικού Συμβουλίου- μετά την κυρία Ρένα Ασημακοπούλου, τη σημερινή πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που τον Ιούλιο του 2011 έσπασε το άβατο της προεδρίας.

Η συνέχιση της παραμονής της κυρίας Κουτζαμάνη στην ανώτατη εισαγγελική αρχή της χώρας θα εξαρτηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αν τα μέλη του επιλέξουν εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με βάση τη σειρά αρχαιότητας, τότε η τοποθέτηση της κυρίας Κουτζαμάνη στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου μέχρι και το 2016, οπότε και συνταξιοδοτείται, είναι μονόδρομος.

Μέχρι στιγμής πάντως η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της, τόσο για το πρόσωπο του δικαστικού λειτουργού που θα επιλεγεί για την Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου όσο και για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις θέσεις του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και του Αρείου Πάγου, από τις οποίες αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης, ο κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος και η κυρία Ασημακοπούλου, πρόεδροι αντιστοίχως των δύο ανώτατων δικαστηρίων της χώρας. Κενή θα μείνει και η θέση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, από την οποία αποχωρεί επίσης λόγω συνταξιοδότησης ο πρόεδρός του κ. Φωκίων Γεωργακόπουλος.

Αυτή την ώρα, μόλις λίγες ώρες πριν την επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν την ηγεσία της ελληνικής δικαιοσύνης, η κυρία Κουτζαμάνη εμφανίζεται ως η επικρατέστερη να αναλάβει τα ηνία του Αρείου Πάγου.

Εμπειρη εισαγγελική λειτουργός, η κυρία Kουτζαμάνη κατέχει και μια άλλη πρωτιά: είναι η πρώτη γυναίκα μετά τη Μεταπολίτευση που έγινε εισαγγελέας, εισερχόμενη σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο. Γεννήθηκε στο Πολυχνίτο Μυτιλήνης και το 1975 ορκίστηκε ως εισαγγελική πάρεδρος. Υπηρέτησε σε σημαντικά πόστα, για να προαχθεί το καλοκαίρι του 2006 από το Υπουργικό Συμβούλιο σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Αν και κατά τη διάρκεια της καριέρας της έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις, όπως αυτή με το ριφιφί στην Τράπεζα Εργασίας, το όνομά της έγινε ευρέως γνωστό με αφορμή τη συμμετοχή της στη δίκη, σε δεύτερο βαθμό, για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη».

Εκεί, το όνομα της κυρίας Kουτζαμάνη είχε ταυτιστεί με τον έκδηλο γυναικείο δυναμισμό. Ατεγκτη και ακριβής στη διατύπωση των απόψεών της, παράγοντες της δίκης εκείνης τη θυμούνται να βάζει τα πράγματα στη θέση τους, όταν η υπεράσπιση του Δημήτρη Κουφοντίνα έκανε λόγο για «πιέσεις» που ασκήθηκαν στο δικαστήριο «από Αμερικανούς και κυβερνητικούς παράγοντες». «Δεν το δέχομαι, το θεωρώ προσβολή για τον εισαγγελικό θεσμό και τους εισαγγελείς της χώρας ότι ενεργούν ύστερα από πιέσεις Αμερικανών ή της κυβέρνησης», είπε η κυρία Κουτζαμάνη, για να εισπράξει την απάντηση του Δημήτρη Κουφοντίνα: «Χαίρομαι που η κυρία εισαγγελέας είπε ότι δεν θα υποκύψει σε πιέσεις. Αυτό οφείλει να αποδειχτεί βέβαια και στη συνέχεια.…».

Η κυρία Kουτζαμάνη το 2009 με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου είχε κληθεί να βάλει τάξη στον κυκεώνα των χιλιάδων δηλώσεων «πόθεν έσχες» που τότε υπέβαλλαν στο Ανώτατο Δικαστήριο κρατικοί λειτουργοί, διοικητές ΔΕΚΟ, δικαστικοί, δημοσιογράφοι κ.ά. Ενα έργο περίπλοκο και δύσκολο, το οποίο και έφερε εις πέρας.

Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

Με τη λήξη του τρέχοντος δικαστικού έτους, στις 30 Ιουνίου, από το δικαστικό σώμα δεν αποχώρησαν μόνο, λόγω συνταξιοδότησης, ο πρόεδρος του ΣτΕ, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αλλά και οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κύριοι Ευάγγελος Παντιώρας, Νικόλαος Τσάγγας, Αθανάσιος Κονταξής, Σταύρος Μαντακιοζίδης, όπως και οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου κ. Δημήτριος Πατινίδης, κυρία Θεοδώρα Γκοΐνη, κ. Σπυρίδων Σιάκας, κ. Νικόλας Ζαΐρης και κ. Χαράλαμπος Δημάδης. Επίσης αποχωρούν οι αρεοπαγίτες κ. Βασίλειος Φούκας, κυρία Βαρβάρα Κριτσωτάκη, κυρία Γεωργία Λαλούση, κ. Γεώργιος Αδαμόπουλος, κ. Βασίλειος Φράγγος και κ. Μιλτιάδης Σπυρόπουλος, όπως και οι σύμβουλοι Επικρατείας κύριοι Δημήτρης Κωστόπουλος, Γιώργος Παπαμεντζελόπουλος και Θωμάς Παπαευαγγέλου.

 

Πηγή: protothema.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας