20:35 Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Εγκαίνια του νέου Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ Ευρώπης στην Αθήνα

Εγκαίνια του νέου Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ Ευρώπης στην Αθήνα

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί τα επίσημα εγκαίνια του νέου Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών, που έχει ιδρύσει στην Αθήνα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου, θα υλοποιηθεί το νέο, πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ποιότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Dr Hans Henri Kluge, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.
Η παιδική ηλικία και η εφηβεία αποτελούν κρίσιμα στάδια της ζωής για την ψυχική υγεία, καθώς αυτή την περίοδο σημειώνεται ταχεία ανάπτυξη του ανθρώπου.

Δυστυχώς, η ψυχική υγεία των παιδιών και των νέων στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ έχει υποστεί σημαντική πίεση τα τελευταία χρόνια. Αρχικά εξαιτίας της πανδημίας COVID-19 και τώρα λόγω των εκατομμύρια παιδιών που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.

Ακολουθούν οι ομιλίες του Υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη, της Αναπληρώτριας Υπουργού Μ. Γκάγκα και της Υφυπουργού Ζ. Ράπτη:

Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: «Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο για τη συλλογική μας υγεία, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και για την ευρωπαϊκή περιφέρεια γενικότερα. Με υπερηφάνεια μπορώ να σταθώ ενώπιόν σας, στα επίσημα εγκαίνια του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα. Και είναι τιμή για την Ελλάδα να είναι η χώρα που φιλοξενεί αυτό το γραφείο.

ΠΟΥΚαθώς αναρρώνουμε από την πανδημία COVID-19, βρισκόμαστε σε μια θέση απαράμιλλης ευκαιρίας. Αυτή είναι η ευκαιρία να προετοιμαστούμε για τη μελλοντική ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας μας. Η μεγαλύτερη αρετή μας είναι η υγεία μας. Και είμαι περήφανος που βλέπω ότι η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας τοποθετείται στο επίκεντρο της ατζέντας μας. Τα ποιοτικά συστήματα υγείας απαιτούν κριτήρια και κατευθυντήριες γραμμές. Και αυτός είναι ο λόγος που χαίρομαι που η Ελλάδα είναι σε θέση να παρέχει υποστήριξη και να φιλοξενήσει ένα γραφείο έτοιμο να ξεκινήσει μια τόσο κρίσιμη αποστολή.

Το Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα έρχεται σε μια περίοδο που η υποστήριξη της χώρας γίνεται απαραίτητο εργαλείο για την καταπολέμηση μελλοντικών κρίσεων. Και μία από αυτές τις κρίσεις σχετίζεται με την ψυχική υγεία των ανθρώπων μας. Εδώ πρέπει να προσθέσω πόσο περήφανος είμαι που όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός μας κ. Μητσοτάκης στον Περιφερειάρχη μας Δρ. Kluge, καταφέραμε τώρα να ξεκινήσουμε το Πρόγραμμα για την Ψυχική Υγεία για Παιδιά και Εφήβους.

Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να κάνω μια σημαντική ανακοίνωση. Η ελληνική κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με το γραφείο Ποιότητας της Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα, ετοίμασε ένα νέο, ισχυρό εθνικό σχέδιο δράσης για την ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών.
Και, μαζί με τον Εθνικό Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΗΠΥ) και υπό την τεχνική ηγεσία του ΠΟΥ, θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην ανάπτυξη αυτού του σχεδίου που θα οδηγήσει σε μια Εθνική

Υπηρεσία Υγείας κατάλληλη για τον 21ο αιώνα.
Θα ήθελα να ευχηθώ μεγάλη επιτυχία σε όλους όσους συμμετείχαν στην πραγματοποίηση αυτής της ημέρας. εγκαίνια εξαιρετικά σημαντικά για το μέλλον της υγείας και το μέλλον των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιοχής του ΠΟΥ. Ευχαριστώ».

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: «Οι κύριοι στόχοι των δράσεων του ΠΟΥ είναι η καθολική υγειονομική κάλυψη για όλους, παράλληλα με τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.

ΠΟΥΑυτά και ακόμη περισσότερα είναι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας. Θέλουμε όχι απλώς να είναι βιώσιμο το σύστημα αλλά να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε με τον ΠΟΥ.

Η εγκατάσταση του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα, το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα, ήταν μια πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ποιότητα και στηρίζουμε τη λειτουργία αυτού του γραφείου για όλη την Ευρώπη. Θέλουμε ποιότητα στη φροντίδα υγείας που και αξιολογείται και ελέγχεται συχνά, με προτυποποιημένες διαδικασίες. Έτσι, οι ασθενείς αισθάνονται ασφάλεια μέσα σε ενα σύστημα υγείας, που καλύπτει κάθε τους ανάγκη και ικανοποιεί κάθε τους προσδοκία. Την ίδια ασφάλεια αισθάνονται και οι υγειονομικοί.

Έχουμε δεσμευθεί να δουλέψουμε προς την κατεύθυνση αυτή, για κάθε δομή υγείας, για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας.

Και μέσω του γραφείου της Αθήνας, μπορούμε να το επιτύχουμε σε συνεργασία με όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Ζ. ΡΑΠΤΗ: «Είναι μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, εγκαινιάζοντας το νέο Γραφείο Ποιότητας Φροντίδας του ΠΟΥ στην Αθήνα, στο πλαίσιο λειτουργίας του οποίου θα υλοποιηθεί το νέο, πανευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ποιότητα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους.

ΠΟΥ

Έχω το προνόμιο να συνεργάζομαι με το γραφείο του ΠΟΥ Ευρώπης από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τη θέση μου ως Υφυπουργός Υγείας, αναπτύσσοντας στενή συνεργασία με τον Περιφερειακό Διευθυντή για την Ευρώπη Dr. Hans Kluge και με τον Δρ Joao Breda και τον Δρ Παύλο Θεοδωράκη.

Τα οράματα που έχουμε μοιραστεί και υλοποιούμε αποτελούν απόδειξη της ουσιαστικής αλλαγής που μπορεί να επέλθει όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιοχής του ΠΟΥ.

Η πανδημία COVID-19 και οι συνέπειές της έχουν αποτελέσει σοβαρή απειλή για την ψυχική υγεία και την ευημερία των κοινωνιών μας, σε παγκόσμια κλίμακα. Το θετικό είναι, ωστόσο, ότι έχει μετατοπίσει την εστίασή μας στην ανάγκη δημιουργίας υψηλής ποιότητας, ολοκληρωμένων και ανθρωποκεντρικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τον γενικό πληθυσμό, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες.

Προς αυτό το στόχο, έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως η Σύνοδος Κορυφής της Αθήνας για την Ψυχική Υγεία τον Ιούλιο του 2021, η Διακήρυξη της οποίας αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Πανευρωπαϊκό Συνασπισμό Ψυχικής Υγείας του ΠΟΥ.

Είμαι υπερήφανη να επισημάνω ότι κατά τη θητεία μου έχουν συμβεί αξιοσημείωτες αλλαγές στο πεδίο των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με την συνεχή στήριξη του Υπουργείου Υγείας και του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και την τεχνική καθοδήγηση του ΠΟΥ Ευρώπης.

Αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι έχω παρακολουθήσει το θεωρητικό πλαίσιο για τη δημιουργία αυτού του γραφείου να αναπτύσσεται από την πρώτη μέρα της σύλληψής του και την άμεση επέκταση των δραστηριοτήτων του για την υποστήριξη άλλων χωρών της περιοχής στο πιο καίριο ζήτημα σήμερα, που είναι η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Πριν κλείσω, θα ήθελα να κάνω μια συμβολική ανακοίνωση παρουσία του πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Αξιοποιήσαμε εξαιρετικούς πόρους και προσεκτικό σχεδιασμό για να συντάξουμε ένα νέο σχέδιο δράσης που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ψυχική υγεία σε ολόκληρο το έθνος μας. Το εν λόγω σχέδιο θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων μας για την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ, σας παρουσιάζω το σχέδιο.

Ευχαριστώ πολύ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: 23.529 νέα κρούσματα, 337 οι διασωληνωμένοι και 58 νέοι θάνατοι

Σωτήρης Τσιόδρας: Η πρόβλεψή του για την 4η δόση του εμβολίου και η προειδοποίηση για τις μεταλλάξεις

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας