17:27 Τετάρτη 1 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Έκανε πίσω η Κωνσταντοπούλου για τη ΧΑ

Έκανε πίσω η Κωνσταντοπούλου για τη ΧΑ

Σε υπαναχώρηση προχώρησε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που επιχείρησε να επιβάλει ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, στηρίζοντας σχετική πρόταση της Χρυσής Αυγής.

Η απόφαση της κ. Κωνσταντοπούλου να ενστερνιστεί την πρόταση της Χρυσής Αυγής για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από όλα τα κόμματα, δημιουργώντας εκρηκτικό κλίμα στη Βουλή.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Χρυσή Αυγή κατέθεσε αίτημα για να γίνει ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Καθώς, όμως, ο εισαγγελέας φυλακών αρνήθηκε να δώσει άδεια στους προφυλακισμένους χρυσαυγίτες βουλευτές ώστε να προσέλθουν στη Βουλή και να στηρίξουν το αίτημα του κόμματός τους, το αίτημα δεν μπορούσε να γίνει δεκτό, καθώς η Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 15 υπογραφές.

Σε αυτό το σημείο, παρενέβη η πρόεδρος της Βουλής, επικαλούμενη το άρθρο 72 παράγραφος 1 του κανονισμού της Βουλής, που δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο της Βουλής να αποφασίσει σε περίπτωση που το κρίνει αναγκαίο, και ανακοίνωσε την απόφασή της να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία.

Η στάση αυτή της κ. Κωνσταντοπούλου, προκάλεσε εκρηκτικό κλίμα στη Βουλή και είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση για πάνω από 25 λεπτά. Συγκεκριμένα, από την αίθουσα της Ολομέλειας αποχώρησαν οι βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και το Ποτάμι αλλά και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγο αργότερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέστρεψε, συνοδευόμενη από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Με την επανέναρξη της συνεδρίασης, η πρόεδρος της Βουλής προχώρησε σε πλήρη αναδίπλωση από τις αρχικές της θέσεις.

«Επειδή κάποιοι επιχειρούν στρεβλώσουν αυτή μου την κρίση και ίσως να πουν και λόγους να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο, κρίνω πως δεν είναι αναγκαία η ονομαστική ψηφοφορία. Μπορούμε να ψηφίσουμε με τον παραδοσιακό τρόπο. Καλώ όσους αποχώρησαν, το επόμενο δεκάλεπτο να έρθουν και να ψηφίσουν με τον κανονικό τρόπο και να αποδείξουν πως η στήριξη που εξέφρασαν δεν είναι στα λόγια», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ένταση στη Βουλή

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, την απόφαση της κ. Κωνσταντοπούλου να υιοθετήσει την πρόταση της Χρυσής Αυγής για ονομαστική ψηφοφορία, σχολίασε με σκληρό τρόπο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξαπολύοντας σφοδρή λεκτική επίθεση στην πρόεδρο της Βουλής για τους χειρισμούς της, και λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η κ. Κωνσταντοπούλου «θέλει πολιτικά να ταυτιστεί με τη Χρυσή Αυγή και να τη θέσει υπό την αιγίδα και προστασία της».

Από τη μεριά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου «να μην διανοηθεί να πει πως η Νέα Δημοκρατία δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο», ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, συμπλήρωσε λέγοντας πως «επειδή μπορεί να υπάρχουν κάπου αλλού πονηρές σκέψεις, ότι ήρθαν οι τεχνοκράτες και αλλάξαμε γνώμη, δε σας επιτρέπω να πείτε πως δεν ψηφίσαμε το νομοσχέδιο».

Έντονη ήταν η αντίδραση και από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Φίλης, τόνισε με νόημα πως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως όλοι πρέπει να στέκονται «συμπαγώς κι ομοθύμως είμαστε απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα».

Ο κ. Φίλης επέκρινε την κ. Κωνσταντοπούλου και σημείωσε ότι εν όψει της δίκης για τη Χρυσή Αυγή: «η δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί απέναντι εγκληματική οργάνωση και να μη δημιουργούνται εντυπώσεις που μπορεί να επηρεάζουν έργο Δικαιοσύνης».

Παράλληλα, ο κ. Φίλης άφησε νέες αιχμές προς την πρόεδρο της Βουλής, λέγοντας πως η σημερινή συζήτηση και η ομιλία του Αλ. Τσίπρα «δημιουργούσε συνθήκες να εκφραστεί μέγιστη εθνική συναίνεση». Εξηγώντας, έκανε λόγο για ευθύνη πολλών πλευρών, και πρότεινε εφεξής τα διαδικαστικά να συζητούνται στη Διάσκεψη των Προέδρων, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί ξανά αυτή η εικόνα.

«Άλλα περίμενε από εμάς ο κόσμος σήμερα και όχι διαδικαστικές αντιφωνίες. Νομίζω εκφράζω και το προεδρείο, η Διάσκεψη προέδρων να τα συζητά αυτά… Επιτέλους να μη δημιουργηθεί η εντύπωση πως η λειτουργία της Βουλής μοιάζει με γόρδιο δεσμό».

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας