15:33 Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Εκλογές Βρετανία: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Εκλογές Βρετανία: Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Ένα απίστευτο εκλογικό θρίλερ ζει τις τελευταίες ώρες η Βρετανία, καθώς παρότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν εξ αρχής εύκολη επικράτηση των «Τόρις» της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ωστόσο το αποτέλεσμα της κάλπης δείχνει μεν ότι η νυν πρωθυπουργός κερδίζει την εκλογική μάχη, χωρίς όμως να καταφέρνει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη αυτοδυναμία των 326 εδρών.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις 646 από τις 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου, το κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού έχει συγκεντρώσει 315 έδρες με αποτέλεσμα η επόμενη μέρα των εκλογών να βρίσκει τη Βρετανία με το λεγόμενο “Hung parliament” (Κοινοβούλιο χωρίς αυτοδυναμία).

Τα σενάρια της επόμενης μέρας

 

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα η Τερέζα Μέι παραμένει πρωθυπουργός και οι πρώτες της κινήσεις της θα επικεντρωθούν στην αναζήτηση συμμάχων για σχηματισμό κυβέρνησης, με πιο πιθανό σενάριο την προσέγγιση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ειδάλλως η πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να κυβερνήσει με μειοψηφία, αναζητώντας τη συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων ανά νομοσχέδιο και ανά περίπτωση.

Παρ’όλα αυτά η συμμαχία με τους Lib Dem θεωρείται αβέβαιη, καθώς ως κόμμα είχε εκφράσει αντίθεση στο σενάριο των πρόωρων εκλογών, ενώ παράλληλα είχαν λάβει θέση κατά του Brexit, πόσο μάλιστα το «σκληρό Brexit», το οποίο είχε υποσχεθεί η Τερέζα Μέι. Μάλιστα μια από τις δεσμεύσεις του κόμματος προβλέπει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος έπειτα από τη λήξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας την επιλογή του Bremain.

Ένα άλλο σενάριο αφορά σε πιθανή συνεργασία με τους Συντηρητικούς της Βόρειας Ιρλανδίας, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν εκφραστεί θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πολύ πιθανό όμως παραμείνει και το σενάριο της παραίτησης της Τερέζα Μέι από την ηγεσία του κόμματος των Τόρις, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη χαμηλή εκλογική απόδοση και παραχωρώντας τη θέση της σε άλλο ηγετικό μέλος του κόμματος, με σκοπό το σχηματισμό κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, το Συντηρητικό κόμμα, αντιμέτωπο με μία ανίσχυρη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μπορεί να επιλέξει να μην εισέλθει στη διαδικασία αυτή, παραχωρώντας την πρωτοβουλία στον ηγέτη του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν. Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει η επιλογή ο ηγέτης των Εργατικών (Labour) να αποπειραθεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας σε συνεργασία με άλλα μικρότερα κόμματα, λαμβάνοντας όμως σοβαρά υπόψη σημαντικές συμφωνίες και παραχωρήσεις από το προεκλογικό πρόγραμμα του Κόρμπιν που ενδεχομένως θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να ευοδωθεί μια τέτοια προσπάθεια.

Παραδείγματος χάριν το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας θα μπορούσε να αποτελέσει σύμμαχο με τις τουλάχιστον 35 έδρες του, παρά το γεγονός ότι δείχνει να έχει χάσει τουλάχιστον 19 έδρες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Από την άλλη πλευρά, αν η ηγέτιδα του SNP επέλεγε να στηρίξει τον Κόρμπιν, αυτό πιθανότατα θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη βασική της θέση υπέρ του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Μέχρι στιγμής, οι Εργατικοί συγκεντρώνουν 261 έδρες και βάσει του ανωτέρου αναφερομένου σεναρίου ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα μπορούσε να ανακηρυχθεί ως ο 14ος πρωθυπουργός της βασίλισσας Ελισάβετ. Απίθανο; Όχι και τόσο.

 

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας