21:43 Πέμπτη 16 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ελεύθεροι με... βραχιόλι

Ελεύθεροι με... βραχιόλι

Ένα βήμα πριν από την -εξαγγελλόμενη εδώ και χρόνια- αποσυμφόρηση των φυλακών βρίσκεται το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την καθιέρωση του συστήματος γεωεποντισμού των υποδίκων και καταδίκων, γνωστό και ως “βραχιολάκι”.

Το μόνο που αναμένεται πλέον είναι η έκδοση του επίμαχου ΦΕΚ, προκειμένου να μπει σε ισχύ το σύστημα του “βραχιολιού” ανοίγοντας τις πόρτες των σωφρονιστικών συστημάτων και αφήνοντας σχεδόν ελεύθερους δεκάδες εκατοντάδες κρατούμενους. Τρανταχτά ονόματα, που συγκλόνισαν με τις σε βάρος τους κατηγορίες και βρίσκονται στη φυλακή είτε ως προσωρινά κρατούμενοι είτε καταδικασθείς, όπως ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντίαδης, ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Βίκτωρ Ρέστης και άλλοι, δεν αποκλείεται να κάνουν χρήση του νέου νόμου, αφού μεταξύ των αδικημάτων που δεν εξαιρούνται είναι πράξεις περί καταχραστών του Δημοσίου αλλά και τα οικονομικά εγκλήματα.

Με ποιό τρόπο όμως, θα αποφασίζεται η απόλυσή τους με τον όρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης; Η σχετική αίτηση θα εξετάζεται από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφαίνεται ανάλογα με το ποιο αδίκημα φέρεται ή έχει τελέσει ο κρατούμενος, αλλά και από το πόσο χρονικό διάστημα έχει παραμείνει στις φυλακές. Μάλιστα, το μέτρο θα μπορεί να εφαρμοστεί και για ανήλικους καθώς και στις περιπτώσεις χορήγησης αδειών από τα σωφρονιστικά καταστήματα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν εξαγγελθεί, δεν θα μπορούν να αποφυλακιστούν με «βραχιολάκι» κρατούμενοι, υπόδικοι και κατάδικοι για σεξουαλικά εγκλήματα, βιασμούς, ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν με ιδιαίτερη σκληρότητα, εγκλήματα που διώκονται με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο ή τη νομοθεσία για το οργανωμένο έγκλημα.

Αν και παραμένουν οι εκτιμήσεις ότι το «βραχιολάκι» θα λειτουργεί κυρίως σε όσους επιβάλλονταν περιοριστικοί όροι και όχι σε αυτούς που θα κρατούνταν προσωρινά, το υπουργείο Δικαιοσύνης το χαρακτηρίζει ως εναλλακτική λύση σε περιπτώσεις προσωρινής κράτησης. Ανακριτής και εισαγγελέας εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορούν αντί προφυλάκισης να επιβάλλουν το περιοριστικό όρο του, κατ΄οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, εφόσον, ο κατηγορούμενος, διώκεται για κακούργημα, έχει γνωστή διαμονή στη χώρα και έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του, αλλά, κρίνεται ότι αν αφεθεί ελεύθερος με άλλους περιοριστικούς, είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα.

Πάντως το αρμόδιο υπουργείο υπολογίζει ότι θα κατατεθούν περίπου 2.500 αιτήσεις εγκλείστων στις φυλακές. Ερωτήματα βέβαια προκαλούνται αναφορικά με το κόστος για την εφαρμογή του συστήματος το οποίο ανέρχεται στα 1.500 ευρώ και πιθανότητα θα βαρύνει τον ίδιο τον κρατούμενο εκτός από τις περιπτώσεις που θα κριθεί από τις δικαστικές αρχές ότι βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας