3:56 Σάββατο 18 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ελευθερία Τύπου: Στην 88η θέση η Ελλάδα – Στις τρεις χειρότερες της ΕΕ

Ελευθερία Τύπου: Στην 88η θέση η Ελλάδα – Στις τρεις χειρότερες της ΕΕ

Στην 88η θέση «ανέβηκε» η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, σύμφωνα με το World Press Freedom Index για το 2024 που συνέταξαν και δημοσίευσαν, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Και μπορεί να φαίνεται ως μία χαρμόσυνη είδηση, μιας και «σκαρφαλώσαμε» 19 θέσεις από την 107η που ήμασταν πέρυσι, ωστόσο, πρόκειται για μια ακόμη απογοητευτική και εξαιρετικά χαμηλή επίδοση. 

Η χώρα μας, κατατάσσεται μεταξύ 180 χωρών στην 88η θέση και στις τρεις χειρότερες της ΕΕ, μαζί με την Ουγγαρία και τη Μάλτα.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα έχει υποστεί συστημική κρίση από το 2021. Το σκάνδαλο των υποκλοπών δημοσιογράφων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί, όπως και η υπόθεση της δολοφονίας του βετεράνου αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ το 2021. Οι διαδικασίες SLAPP είναι συχνές και ένας δημοσιογράφος καταδικάστηκε αυθαίρετα για διασπορά ψευδών ειδήσεων το 2023, τονίζει.

Η αξιολόγηση της Ελλάδας

  • Πολιτικός δείκτης: 101η θέση (100ή το 2023)
  • Οικονομικός δείκτης: 123η θέση (134η το 2023)
  • Νομικός δείκτης: 76η θέση (92η το 2023)
  • Κοινωνικός δείκτη: 120η θέση (130η το 2023)
  • Δείκτης ασφαλείας: 59η θέση (91ή το 2023)

Καλύτερες και χειρότερες χώρες

Η συνολική πτώση του πολιτικού δείκτη επηρέασε την κορυφαία τριάδα του Παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου. Η Νορβηγία, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση, είδε πτώση στην πολιτική της βαθμολογία, και η Ιρλανδία (8η), όπου οι πολιτικοί έχουν υποβάλει τα μέσα ενημέρωσης σε δικαστικό εκφοβισμό, έχει παραχωρήσει την ηγετική της θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη Δανία (2η), ακολουθούμενη από τη Σουηδία (3η).

Οι τρεις ασιατικές χώρες που βρίσκονταν στον πάτο του περσινού Δείκτη – το Βιετνάμ, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα – παραχώρησαν τις θέσεις τους σε τρεις χώρες των οποίων η πολιτική βαθμολογία έπεσε κατακόρυφα: Το Αφγανιστάν (πτώση 44 στην πολιτική κατάταξη), το οποίο διώκει αδιάκοπα τους δημοσιογράφους από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία, η Συρία (πτώση 8 στην πολιτική κατάταξη) και η Ερυθραία (πτώση 9 στην πολιτική κατάταξη), η οποία είναι πλέον τελευταία τόσο στην πολιτική όσο και στη συνολική κατάταξη. Οι δύο τελευταίες χώρες έχουν μετατραπεί σε ζώνες ανομίας για τα μέσα ενημέρωσης, με αριθμό ρεκόρ δημοσιογράφων που κρατούνται, αγνοούνται ή κρατούνται όμηροι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέμπη: Μήνυση κατά Μητσοτάκη και κορυφαίων πολιτικών προσώπων από συγγενείς θυμάτων

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 5χρονος που τραυματίστηκε στο τροχαίο στην Πειραιώς

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας