18:34 Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Εμβόλιο Pfizer: Πιο αποτελεσματικό με κενό 12 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων

Εμβόλιο Pfizer: Πιο αποτελεσματικό με κενό 12 εβδομάδων μεταξύ των δόσεων

Ενθουσιασμό προκάλεσε στις ΗΠΑ η νέα σύσταση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανοί που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους μπορούν να πετάξουν τις μάσκες. Πρώτος που υιοθέτησε τη σύσταση ήταν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εμφανίστηκε χωρίς μάσκα στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου και χαρακτήρισε την απόφαση «ορόσημο της προσπάθειας κατά της COVID-19». Απευθυνόμενος προς τους πολίτες, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι έκαναν το πατριωτικό τους καθήκον και εμβολιάστηκαν, καταλήγοντας ότι «έτσι φτάσαμε σε αυτήν τη σπουδαία ημέρα».

Καλύτερη προστασία έναντι του κορωνοϊού παρέχει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech όταν το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων δεν είναι τρεις εβδομάδες, όπως σήμερα, αλλά δώδεκα. Το εντυπωσιακό συμπέρασμα εξήχθη από μελέτη του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, σε συνεργασία με τον φορέα Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, που διαπίστωσε ότι τα αντισώματα που παρήχθησαν, όταν η δεύτερη δόση έγινε 12 εβδομάδες μετά την πρώτη ήταν κατά 2,5 φορές περισσότερα από αυτά που ανιχνεύθηκαν όταν το ενδιάμεσο διάστημα ήταν τρεις εβδομάδες. Οι ερευνητές, πάντως, επισημαίνουν ότι η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο, ασχέτως του μεσοδιαστήματος των δόσεων, είναι ισχυρή. Η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης, όμως, συμβάλλει στην επιμήκυνση της περιόδου ανοσίας.

Σε μία άλλη εξέλιξη, διαπρεπείς επιστήμονες από όλο τον κόσμο, με επιστολή τους στο περιοδικό «Science», απευθύνουν έκκληση να μελετηθεί ενδελεχώς η πιθανότητα διαφυγής του κορωνοϊού από εργαστήριο στην αρχή της πανδημίας, καθώς τη θεωρούν πιθανή, υπογραμμίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν ερεύνησε εις βάθος το ενδεχόμενο.

«Επί ξυρού ακμής» βρίσκεται η Ιαπωνία, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων. Στην Οσάκα, εστία του τέταρτου πανδημικού κύματος, τα νοσοκομεία βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης, με το 96% των κλινών ΜΕΘ να έχει καλυφθεί, ενώ χιλιάδες ασθενείς περιμένουν να βρουν ελεύθερο κρεβάτι. Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα επέκτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τέλος, αίτημα που υπεγράφη από 350.000 πολίτες κατατέθηκε στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων ζητώντας την άμεση ματαίωσή τους.

  • Διαβάστε εδώ όλα τα νέα για τον φονικό ιό
  • Διαβάστε εδώ όλα τα ιατρικά νέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Rapid tests: Πού θα βρίσκεται η κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, σήμερα

Εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας