1:16 Τρίτη 30 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ένοχος για απάτη κρίθηκε ο πρώην πρόεδρος της Theranos

Ένοχος για απάτη κρίθηκε ο πρώην πρόεδρος της Theranos

Kαταδικάστηκε ο  Ραμές «Σάνι» Μπαλουάνι πρώην πρόεδρος της Theranos και πρώην σύντροφος της ιδρύτριας της εταιρείας, Ελίζαμπεθ Χολμς, κρίθηκε ένοχος για τον ρόλο του στην κατάρρευση της strartup εταιρείας- σκάνδαλο για την Σίλικον Βάλλευ, για εξετάσεις αίματος.

Στον Μπαλουάνι αποδόθηκε η κατηγορία της απάτης.

Οι 12 ένορκοι έκριναν τον Μπαλουάνι ένοχο και για τις 12 κακουργηματικές κατηγορίες για εξαπάτηση τόσο των επενδυτών της Theranos όσο και των ασθενών που βασίζονταν σε εξαιρετικά αναξιόπιστες εξετάσεις αίματος που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Ο Μπαλουάνι καθόταν ανέκφραστος καθώς διαβάστηκαν οι ετυμηγορίες.

Το αποτέλεσμα θέτει τον Μπαλουάνι και την Χολμς στην ίδια μοίρα.

Η Χολμς καταδικάστηκε για τέσσερις κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας με επενδυτές νωρίτερα φέτος. Κατά τη διάρκεια εκείνης της δίκης, η Χολμς κατηγόρησε με δάκρυα στα μάτια τον Μπαλουάνι ότι την κακοποίησε σεξουαλικά και συναισθηματικά ενώ ήταν εραστές. Ο δικηγόρος του Μπαλουάνι αρνήθηκε σθεναρά τις κατηγορίες αυτές.

Τόσο η Χολμς, 38 ετών, όσο και ο Μπαλουάνι, 57 ετών, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Η ημερομηνία της καταδίκης του Μπαλουάνι αναμένεται να οριστεί τις επόμενες ημέρες.

Οι διπλές καταδίκες αντιπροσωπεύουν μια ηχηρή νίκη για τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την υπόθεση Theranos ως μια σπάνια ευκαιρία να καταστήσουν τους φιλόδοξους επιχειρηματίες υπεύθυνους για την τεχνολογική υπερβολή στην οποία επιδίδονται επιδιώκοντας φήμη και χρήματα.

Κατά τη διαδικασία, ήλπιζαν να αποθαρρύνουν την πρακτική των τολμηρών και αναπόδεικτων υποσχέσεων για προϊόντα που βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο – μια στρατηγική νεοφυών επιχειρήσεων γνωστή ως “fake it until you make it”.

H Ελίζαμπεθ Χολμς, ιδρύτρια της εταιρείας Theranos υποσχόταν να φέρει την επανάσταση στις εξετάσεις αίματος με μία καινοτόμα σούπερ – συσκευή, κατηγορήθηκε τελικά ότι όχι μόνο δεν είχε ένα αποτελεσματικό προϊόν, αλλά γιατί  εξαπάτησε και προκάλεσε ζημιά σε επενδυτές και ασθενείς. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε χάρη στην απόφαση του John Carreyrou, δημοσιογράφου της Wall Street Journal, να ερευνήσει το 2015 πόση αλήθεια υπάρχει στους ισχυρισμούς της Theranos (που άπαντες τότε αποθέωναν, αποκαλώντας την ιδρύτριά της θηλυκό Στιβ Τζομπς) για τις δυνατότητες της τεχνολογίας της. Η start up είχε καταφέρει τότε να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 400 εκατ. δολαρίων που ανέβαζαν την αξία της στα 9 δισ. δολάρια, υποστηρίζοντας ότι με λίγες μόνο σταγόνες αίματος από μία συσκευή, που δεν είχε την τρομακτική για πολλούς όψη της βελόνας, να πραγματοποιήσει 240 διαφορετικές εξετάσεις αίματος.

Το πρώτο ρεπορτάζ της WSJ αποκάλυπτε λοιπόν ότι στην πραγματικότητα ελάχιστες εξετάσεις μπορούσαν να γίνουν με τη συγκεκριμένη συσκευή και οι περισσότερες πραγματοποιούνταν με παραδοσιακά μηχανήματα, ορισμένα από τα οποία η Theranos είχε τροποποιήσει ώστε να είναι «συμβατά» με τη δική της τεχνολογία. Η αποκάλυψη αυτή ήταν αρκετή για να εγείρει σωρεία ερωτημάτων και ανησυχίες και να βάλει τη Χολμς στο στόχαστρο των αρχών. Ακολούθησαν και άλλα ρεπορτάζ και τελικά το 2018 ήρθε η διάλυση της εταιρείας και μία πτώση ακόμη πιο θορυβώδης και από την θεαματική άνοδο. Ο θηλυκός Στιβ Τζομπς ήταν αντιμέωπος με αγωγές, ποινική δίωξη και ένα πρόστιμο ύψους 500.000 δολαρίων που συμφώνησε να καταβάλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ χωρίς να ομολογήσει ενοχή για κάποια κατηγορία.

 

Εμπνευσμένη από τον προπάππου του που ήταν χειρουργός αποφάσισε ότι ήθελε να σπουδάσει ιατρική. Αλλά ανακάλυψε πολύ γρήγορα ότι τρέμει τις σύριγγες και τις βελόνες. Σε συνεντεύξεις της έχει πει ότι η φοβία της αυτή ήταν που της έδωσε την έμπνευση για τη Theranos και την πρωτοποριακή, όπως την περιέργραφε, συσκευή της. Εγκαταλείποντας το όνειρο της ιατρικής, επέλεξε το Στάνφορντ για να σπουδάσει χημικός μηχανικός. Στο πρώτο έτος αρίστευσε και κέρδισε υποτροφία 3.000 δολαρίων. Αλλά το 2003 παράτησε στη μέση τις σπουδές της και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που προορίζοταν για τα δίδακτρά της για να ιδρύσει την δική της start up.

Παρουσίασε την ιδέα της για τη συσκευή που με λίγες σταγόνες αίματος θα πραγματοποιούσε δεκάδες εξετάσεις από πολύ απλές έως εξαιρετικά περίπλοκες σε έναν καθηγητή της στο Στάνφορντ. Εκείνος την προειδοποίησε ότι δεν θα λειτουργήσει. Αρκετοί ειδικοί έκτοτε επανέλαβαν τις προειδοποιήσεις, αλλά εκείνη ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει.

Με αδιαμφισβήτητη ικανότητα πειθούς και υιοθετώντας τον κώδικα ντυσίματος του Τζομπς (εμφανιζόταν πολύ συχνά με μαύρο ζιβάγκο) κατάφερε να γοητεύσει τους επενδυτές. Έως τα τέλη του 2010 είχε ήδη αντλήσει κεφάλαια 92 εκατ. δολαρίων και ήταν γνωστό όνομα στους κύκλους της Σίλικον Βάλεϊ. Έως το 2014 ήταν στα εξώφυλλα των Fortune, Forbes, Times. Είχε επίσης το όνομά της σε 18 αμερικανικές και 66 ξένες πατέντες και είχε κλείσει σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες με τις Cleveland Clinic, Capital BleuCross και AmeriHealth Caritas. Είχε κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης (και τη χρηματοδοτική στήριξη) των Ρούπερτ Μέρντοχ, Κάρλος Σλιμ, Λάρι Έλισον ακόμη και του Χένρι Κίσινγκερ. Είχε δημιουργήσει μία τεράστια φούσκα, που χρειάστηκε απλά ένα καλό ρεπορτάζ για να τη σπάσει.

Διαβάστε επίσης

Υπόθεση Theranos: Ένοχη για απάτη η Ελίζαμπεθ Χολμς

Science: Αυτό είναι το top 10 των σημαντικότερων επιστημονικών επιτευγμάτων του 2016

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας