1:49 Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Ένταξη της ποντιακής διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία

Ένταξη της ποντιακής διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία

Το σύμφωνο συνεργασίας που επιτρέπει την έναρξη, από τον προσεχή Σεπτέμβρη, της διδασκαλίας μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, υπέγραψαν ο κ. Ζαπράνης και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Αντώνιος Παυλίδης.

Όπως επισημάνθηκε η διδασκαλία των μαθημάτων θα γίνεται δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος από εθελοντές μέλη του Συνδέσμου.

Μέσα στα άμεσα σχέδια είναι να οργανωθεί στο ΠΑΜΑΚ μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην ποντιακή διάλεκτο, κάτι που θα εξαρτηθεί και από την πορεία των μαθημάτων κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του σχολείου διδασκαλίας.

Η ενέργεια του μεταπτυχιακού προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη «θα έχει πολλαπλή αξία, επειδή προϋποθέτει την εκπόνηση μελετών και ερευνών, οι οποίες θα συμβάλλουν στον κύριό μας στόχο, τη διατήρηση δηλαδή και διάσωση της ποντιακής διαλέκτου».
«Ως σύνδεσμος με 20ετή προσφορά, χαιρόμαστε επειδή ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια της χώρας ανοίγει τις πόρτες του σε έναν από τους φορείς, και κατά συνέπεια και στον ίδιο τον ποντιακό ελληνισμό», ανέφερε ο κ. Παυλίδης.
Ο κ. Ζαπράνης ανήγγειλε ακόμη ότι «πέρα από τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου, και στη συνέχεια τη διοργάνωση μεταπτυχιακού προγράμματος, προβλέπεται σειρά κοινών δράσεων με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η δημιουργία Έδρας Μελετών της καθ’ ημάς Ανατολής».Όπως τεκμηρίωσε, «αυτή θα εξετάσει, εκτός των άλλων, και το ζήτημα της Γενοκτονίας, όχι μόνον των Ποντίων, αλλά και των Ασσυρίων και των Αρμενίων, πάντα υπό το πρίσμα ότι η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για την εμπέδωση της ουσιαστικής φιλίας μεταξύ γειτονικών λαών».Προς τέλος Αυγούστου το Πανεπιστήμιο και ο Σύνδεσμος, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης διοργανώνουν το τέταρτο επιμορφωτικό σεμινάριο για τους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς της ποντιακής διαλέκτου.
Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Παιδείας: Αναγνώριση των πτυχίων από τα κολέγια

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας