3:10 Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Επιχείρηση συγκάλυψης

Επιχείρηση συγκάλυψης

Στα χείλη πολλών βρίσκεται η φράση πως οι εξεταστικές επιτροπές της Βουλής συγκαλύπτουν, μάλλον, παρά αποκαλύπτουν την αλήθεια, για την οποία υποτίθεται ότι συγκροτούνται.

Είναι έτσι; Δυστυχώς έτσι είναι, κατά κανόνα.

Η αιτία οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αντί της «Ολομέλειας της Βουλής», που συνιστά μια επιτροπή «από μέλη της», η σύνθεση της εκάστοτε επιτροπής καθορίζεται από τους αρχηγούς των κομμάτων. Το κριτήριο, δυστυχώς, είναι πάντοτε η προθυμία των προτεινόμενων βουλευτών να υπηρετήσουν το συμφέρον του κόμματος, όπως το εννοούν ο αρχηγός και η «αυλή» του. Αποκλείονται όσοι «δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις». Ως γνωστόν, τα κόμματα αντί της εσωτερικής δημοκρατικής λειτουργίας, που ισχύει σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη, στην Ελλάδα υπόκεινται στην «ενός ανδρός αρχή»!

Επικαλύπτεται, λοιπόν, η ιδιότητα του βουλευτή ως «αντιπροσώπου του Έθνους» (άρθρο 51, παρ. 2 Σ/τος) από την ιδιότητά του ως μέλους του κόμματος. Συνεπώς, στην ουσία δεν πρόκειται για επιτροπές της Βουλής «από μέλη της», αλλά για επιτροπές των κομμάτων από μέλη τους.

Χαρακτηριστικό και ευτελιστικό των θεσμών και των προσώπων είναι ότι το πόρισμα μιας εξεταστικής επιτροπής, αντί της γνώμης των «μελών της Βουλής», εκφράζει τις θέσεις κάθε κόμματος. Στην ουσία είναι άθροισμα «πορισμάτων».

Τα ανωτέρω συνιστούν πλήρη απάντηση στο ερώτημα «τι (ς) πταίει». Όμως δεν αρκεί τούτο. Επιβάλλεται να απαντηθεί και το αναπόφευκτο ερώτημα: «Τι κάνουμε γι’ αυτό;». Μια πρόταση που ίσως θα πρέπει να ξανασκεφθούμε είναι πως εφαρμόζοντας το

Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής τα μέλη των επιτροπών πρέπει να ορίζονται από την Ολομέλεια της Βουλής, κατ’ αναλογίαν της δύναμης των κομμάτων, και όχι από τους αρχηγούς τους, περιορίζοντας έτσι την  κακοποίηση ενός σημαντικού κοινοβουλευτικού θεσμού και αποκαθιστώντας το κύρος του.

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντ. Ταγιάνι: Στην Ελλάδα η κεντρική διοίκηση της επιχείρησης ΑΣΠΙΔΕΣ από ξηράς

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας