14:52 Παρασκευή 17 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Έρευνα - Οπαδική βία: Τα συγκλονιστικά ευρήματα της ιατροδικαστικής - Οι Αστυνομικοί απαιτούν... δικαιοσύνη

Έρευνα - Οπαδική βία: Τα συγκλονιστικά ευρήματα της ιατροδικαστικής - Οι Αστυνομικοί απαιτούν... δικαιοσύνη
  •   Κατέληξε εξαιτίας καθολικής εγκεφαλικής νέκρωσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Σοκ και δέος προκαλούν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης η οποία πραγματοποιήθηκε στη σορό του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο άτυχος ένστολος, θύμα της ακραίας οπαδικής βίας και της ναυτικής φωτοβολίδας που εκτόξευσε ο 18χρονος προφυλακισθείς φίλαθλος του Ολυμπιακού, κατέληξε εξαιτίας «καθολικής εγκεφαλικής νέκρωσης υποξικής αιτιολογίας σε έδαφος βαρέων κακώσεων αριστερού κάτω άκρου και πυέλου προκληθέντων διά φωτοβολίδας ναυτικού τύπου».

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο ιατροδικαστής Πειραιά, Σωκράτης Τσαντίρης, ο οποίος πραγματοποίησε την νεκροψία-νεκροτομή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκεφαλική ισχαιμία προήλθε λόγω της ανακοπής από το βαρύ τραύμα που υπέστη από τη φωτοβολίδα που είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά κάκωση νεύρων, μαλακών μορίων και λοιπών ανατομικών δομών. Μάλιστα κατά ιατρικές «πηγές» η δολοφονική φωτοβολίδα είχε αφήσει και εντύπωμα στο αριστερό μηριαίο οστό.

Υπενθυμίζεται ότι στο κατηγορητήριο το οποίο είχε αποκαλύψει η «Μ» καταγράφεται με λεπτομέρειες ο τρόπος με τον οποίο η φωτοβολίδα σφηνώθηκε στο αριστερό πόδι του άτυχου αρχιφύλακα, το οποίο εντέλει ακρωτηριάστηκε.

«…Η φωτοβολίδα σφηνώθηκε στον αριστερό του μηρό και εξερράγη μέσα στο πόδι του, προκαλώντας του ακατάσχετη αιμορραγία, υπέστη δε αιμάτωμα περιτραυματικά μηροβουβωνικής πτυχής ΑΡ με επέκταση στο όσχεο, έγκαυμα περιτραυματικά και υποδόριο εμφύσημα. Συνεπεία των ανωτέρω ο ως άνω αστυνομικός διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Νικαίας με αιμοδυναμική αστάθεια, σε κωματώδη κατάσταση, χωρίς φωτοκινητικό αντανακλαστικό, όπου διασωληνώθηκε επειγόντως και υποβλήθηκε σε χειρουργική διερεύνηση του τραύματος.

Διαπιστώθηκε κυλινδρική βολίδα σφηνωμένη επί μηριαίον οστούν διαμέτρου 5Χ2,5 εκ. και άλλα μεταλλικά θραύσματα, τα οποία αφαιρέθηκαν και διαπιστώθηκε επίσης εκρηκτική κάκωση επί πολύ μηριαίας αρτηρίας και φλέβας, καταστροφή μυών, απολίνωση αγγείων, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ τού ως άνω νοσοκομείου διασωληνωμένος για συνέχιση της νοσηλείας σε καταστολή και μηχανικό αερισμό, υποστηριζόμενος αιμοδυναμικά με σταδιακά μειούμενες δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων, με διάχυτη αιμορραγική διάθεση στο τραύμα του μηρού, λόγω διαταραχών πηκτικότητας και με εξωνεφρική αιμοκάθαρση, όπου υποβλήθηκε και σε ακρωτηριασμό αριστερού κάτω άκρου λόγω ισχαιμίας σε κρίσιμη για τη ζωή του κατάσταση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μετά τον θάνατο του άτυχου αστυνομικού ασκήθηκε δίωξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας σε βάρος του 18χρονου, ο οποίος θα κληθεί να απολογηθεί εκ νέου στις ανακριτικές Αρχές.

Οι Αστυνομικοί απαιτούν… δικαιοσύνη

  • Άμεσες και βαθιές τομές στο θέμα της αθλητικής βίας απαιτούν οι Ενώσεις των ένστολων, αφού βλέπουν πως ένα πρόβλημα που γιγαντόνεται από το 2007 δεν έχει αντιμετωπιστεί στη ρίζα του

«Εάν δεν τολμήσετε τώρα να φανείτε όχι σκληροί, αλλά δίκαιοι, απέναντι στο υγιές κομμάτι της κοινωνίας, δεν θα το καταφέρετε ποτέ», έχει επισημάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων .

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ

χούλιγκαν

«Εάν δεν τολμήσετε τώρα να φανείτε όχι σκληροί, αλλά δίκαιοι, απέναντι στο υγιές κομμάτι της κοινωνίας, δεν θα το καταφέρετε ποτέ». Με αυτή τη φράση σε κοινή τους ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) απευθύνθηκαν στην Πολιτεία λίγα 24ωρα μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του αστυνομικού των ΜΑΤ Γιώργου Λιγγερίδη στα επεισόδια του Ρέντη και ενώ ο 31χρονος έδινε μάχη για τη ζωή του στο Γενικό Κρατικό Νικαίας. Δυστυχώς όμως δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης να «φύγει» ύστερα από 20 ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών όλης της χώρας ζητούν εδώ και χρόνια την απομάκρυνσή τους από τα γήπεδα και δεν σταμάτησαν να το κάνουν ούτε όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να τους «χρυσώσει το χάπι» με «διανομή φιλοδωρημάτων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν την αποζημίωση για την παρουσία τους στα γήπεδα.

Επικίνδυνη κλιμάκωση

Ο Πέτρος Αθανασάτος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» αρνείται να χρίσει την Ελληνική Αστυνομίας ως τον θεσμό που θα αναλάβει την «ανατροφή, τη διαμόρφωση και την εκπαίδευση νέων ανθρώπων», τους οποίους βλέπουμε εδώ και χρόνια να θεωρούν τον χουλιγκανισμό ως διέξοδο στα προβλήματά τους. «Από τον Μάρτιο του 2007 και το ‘‘ραντεβού θανάτου’’ στη Λεωφόρο Λαυρίου στην Παιανία, με θύμα έναν 22χρονο οπαδό του Παναθηναϊκού, έχουν περάσει σχεδόν 16 ολόκληρα χρόνια. Η οπαδική βία ήταν ανέκαθεν παρούσα στα κοινωνικά δρώμενα της χώρας και στο απώτερο παρελθόν, όμως το τελευταίο διάστημα έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα με συνεχή και αιματηρά περιστατικά που έχουν συγκλονίσει την εγχώρια κοινή γνώμη. Και υπάρχουν σοβαροί λόγοι γι’ αυτό. Από το 2010 η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μόνιμη κρίση. Είτε αυτή λέγεται οικονομική, εποχή μνημονίων, είτε μεταναστευτική, είτε υγειονομική. Μια ολόκληρη γενιά μεγάλωσε σε αυτό το τοξικό περιβάλλον όπου είδε τους γονείς της να υποφέρουν οικονομικά, τις γειτονιές της και τα σχολεία της να αλλάζουν εθνογραφικά, και την ελευθερία της να περιορίζεται για μεγάλο διάστημα εντός τεσσάρων τοίχων ένεκα ενός υγειονομικού πρωτοφανούς lockdown.

Βομβαρδισμός βιάς

Σαν να μην έφτανε αυτό, η ευαίσθητη και εύθραυστη νεανική ιδιοσυγκρασία βομβαρδίστηκε ανελέητα από την άνοδο των social media με το αμφιλεγόμενο life styling, από τη βίαιη εικονική πραγματικότητα του κόσμου των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και τα απολύτως απαράδεκτα μηνύματα της σύγχρονης μουσικής, π.χ. τραπ, και των ‘‘καλλιτεχνών’’ που την υποστηρίζουν. Επομένως το πρόβλημα της ‘‘χαμένης γενιάς’’ για την οποία έκανε λόγο και ο πατέρας του Άλκη Καμπανού, του νεαρού οπαδού του Άρη που δολοφονήθηκε πέρυσι, ασφαλώς και δεν είναι σε καμία περίπτωση αστυνομικό. Είναι πρωτίστως κοινωνικό και εκπαιδευτικό. Οι λύσεις θα πρέπει να αναζητηθούν σε δύο θεμελιώδη κύτταρα του κοινωνικού μας ιστού. Στην οικογένεια και στο σχολείο. Στην πραγματικότητα η προβληματική τους λειτουργία είναι υπεύθυνη για την οποιαδήποτε αντικοινωνική συμπεριφορά αυτών των νέων ανθρώπων – πολιτών. Εκεί οφείλουν οι κρατικοί θεσμοί να ρίξουν το βάρος υποστηρίζοντας με τις πολιτικές τους τους συγκεκριμένους θεσμούς, καθώς κανένα αστυνομικό μέτρο δεν δύναται να καταστεί φορέας ανατροφής, διαμόρφωσης και εκπαίδευσης ολοκληρωμένης και υγιούς προσωπικότητας».

κρούσης

Η Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που «έχει ζήσει στο πετσί της» την οπαδική βία με τραυματίες και νεκρούς, η Αστυνομία έχει πολλές φορές κληθεί να διαχειριστεί καταστάσεις που δεν της αναλογούν. Να κάνει δηλαδή τον «διαιτητή» και τον «πυροσβέστη» στους αγωνιστικούς χώρους, οι οποίοι είναι ευθύνη των ανωνύμων εταιρειών όπως είναι οι ΠΑΕ. Ο Αλέξανδρος Σφελινιώτης, αναπληρωτής ταμίας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» κάνει λόγο για «επιδερμικά μέτρα που δεν αγγίζουν την ουσία» και για διοικήσεις ομάδων που «λάμπουν» διά της απουσίας τους. «Ας μιλήσουμε για την οπαδική βία. Δυο λέξεις οι οποίες επανήλθαν δριμύτερες στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό ή μήπως ήταν πάντα στην επικαιρότητα και κρύβονταν πίσω από άλλα γεγονότα; Και το ερώτημα που πλανάται είναι το εξής: Υπάρχει ή όχι βούληση για την εξάλειψή της;

Αν κρίνουμε από τα μέτρα που ανακοινώνονται κατά καιρούς από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αυτά είναι επιδερμικά και δεν αγγίζουν την ουσία. Η οπαδική βία είναι μορφή εγκληματικότητας και ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων σε αυτήν είναι 16-23 ετών.

Παιδιά άβγαλτα, εύκολα κατευθυνόμενα, συμμετέχοντα σε ομάδες που απώτερο σκοπό έχουν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, ακόμα και ανεπανόρθωτες ή και τον θάνατο. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών το αποδεικνύουν περίτρανα. Συμμορίες κακοποιών οπαδών με συγκεκριμένη δομή και οργάνωση, στις οποίες έχουν παρεισφρήσει και αλλοδαποί με τις ευλογίες των ομάδων, σπέρνουν τον τρόμο και τον πανικό. Και η πολιτεία να παρακολουθεί απούσα ανακοινώνοντας μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα, δηλώνοντας αδυναμία να συγκρουσθεί με τα οικονομικά συμφέροντα που τροφοδοτούν αυτές τους οπαδικούς ‘‘στρατούς’’, μια και αυτά τα οικονομικά συμφέροντα είναι τα ίδια που κατά καιρούς χρηματοδοτούν και υποστηρίζουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Στο τέλος θα πρέπει να πούμε και ένα ‘‘μπράβο’’ στις διοικήσεις των ομάδων οι οποίες σε κάθε ευκαιρία τροφοδοτούν αυτό το κλίμα, ξεχνώντας πως και αυτές φέρουν μερίδιο ευθύνης γι’ αυτήν την κατάσταση τόσο με τις δηλώσεις τους όσο κυρίως και με τις μηδενικές ενέργειές τους, φροντίζοντας για κάθε συμβάν που προκύπτει να ρίχνουν την ευθύνη –πού αλλού;– στην Αστυνομία…».

Θέμα τιμής η εξιχνίαση της επίθεσης στο Ρέντη

Ο θάνατος του Αστυνομικού Γιώργου Λιγγερίδη κάνει ακόμη πιο επιτακτική την διαλεύκανση της υπόθεσης των επεισοδίων που οδήγησαν στο χαμό του και την σύλληψη κάθε ατόμου που είχε εμπλοκή

«Δεν μας αρκούν ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία άτομα. Θέλουμε να βρούμε, αν μπορούμε, και τους 150 που συμμετείχαν στα επεισόδια. Θα το θεωρήσουμε ως αποτυχία αν δεν οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη μεγάλο αριθμό ατόμων», λέει
αξιωματικός της Ασφάλειας που συμμετέχει στις έρευνες για τα επεισόδια στο γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», γνωρίζοντας βέβαια ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο. Ωστόσο, ο πήχης των ερευνών έχει τεθεί πολύ ψηλά από την πλευρά των αστυνομικών και απομένει να φανεί αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους.

ΜΑΤ

Το φέρετρο καλυμμένο με την Ελληνική σημαία μεταφέρεται μετά το τέλος της εξόδιου ακολουθίας του 31 ετών αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023.

Στοιχεία

Τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Αστυνομίας αλλά και η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους κάνουν έναν αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα και ατράνταχτα στοιχεία ώστε να «δέσουν» τη δικογραφία για τα 150 άτομα που επιτέθηκαν με δολοφονικές διαθέσεις προς τη διμοιρία των ΜΑΤ. Αποτέλεσμα, μια ναυτική φωτοβολίδα που εκτόξευσε ο 18χρονος σε ευθεία βολή να τραυματίσει βαρύτατα τον αστυνομικό Γιώργο Λιγγερίδη, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του το πρωί της περασμένης Τετάρτης στο Γενικό Κρατικό Νικαίας.

Παρά τα απανωτά δημοσιεύματα και το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί στον Τύπο και στο Διαδίκτυο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, τα οποία έκαναν λόγο για «δικογραφίες, εντάλματα και συλλήψεις που έρχονταν», καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει και αποδείχτηκαν αξιόπιστες καθώς καμία σύλληψη δεν πραγματοποιήθηκε εκτός από εκείνη του 18χρονου, ο οποίος ομολόγησε ότι «εκτόξευσε μία φωτοβολίδα».

Τις πρώτες ημέρες του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθούν τα εργαστηριακά αποτελέσματα από την εξέταση όλων των πειστηρίων, με τα τεστ πυρίτιδας να είναι σε προτεραιότητα. «Σε όσους από τους 424 εντοπιστούν ίχνη πυρίτιδας, είτε στα ρούχα τους είτε στα χέρια τους, σημαίνει ότι ήταν κοντά ή δίπλα στο σημείο απ’ όπου εκτοξεύτηκαν οι φωτοβολίδες προς τους αστυνομικούς. Άρα, η θέση τους είναι επιβαρυμένη και δεν αποκλείεται να είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Ωστόσο, την τελική απόφαση θα τη λάβει ο ανακριτής που έχει αναλάβει τον φάκελο της υπόθεσης», λέει αστυνομικός που ασχολείται με την έρευνα. Όσον αφορά τον αριθμό εκείνων που τελικά θα παραπεμφθούν, τη «σφραγίδα» θα βάλουν τα αποτελέσματα των εργαστηρίων από την εξέταση όλων των πειστηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι οι Αρχές έχουν επιλέξει να υποβάλουν τη δικογραφία συνολικά όταν ολοκληρωθεί η έρευνα όλων των αντικειμένων που έχουν κατασχεθεί, μέσα και έξω από το γήπεδο, ώστε να αποφασίσει ο ανακριτής τις περαιτέρω κινήσεις του έχοντας πάνω στο ανακριτικό γραφείο την πλήρη εικόνα για όλα τα άτομα από τη «δεξαμενή» των 424 του Ρέντη.

Παρέλαση

Από τον 7ο όροφο της Ασφάλειας Αττικής, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, έχουν περάσει, μέχρι σήμερα, περίπου 50 άτομα τα οποία το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου συμμετείχαν στα επεισόδια και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Μεταγωγών ως «ύποπτοι για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού».

Η εξέταση του οπτικού υλικού, της τηλεοπτικής μετάδοσης και των εξωτερικών καμερών από τις γειτονικές επιχειρήσεις έχει τελειώσει, με τα αποτελέσματα να είναι «φτωχά» σε σχέση με ανάλογες υποθέσεις όπου υπήρχε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

«Πολλές φορές σε έρευνες για επεισόδια προσπαθούμε να ‘‘βάλουμε στον χώρο’’ πρόσωπα και να δούμε ποια δεν δικαιολογούν την παρουσία τους την επίμαχη ώρα και γι’ αυτό προσφεύγουμε και στη σάρωση κινητών τηλεφώνων. Στην περίπτωση του Ρέντη, από αυτή τη διαδικασία μάς έβγαλε η κίνηση που αποφασίστηκε εκείνο το βράδυ να μην αποχωρήσει κανείς από το ‘‘πέταλο’’ του γηπέδου», λέει αξιωματικός με εμπειρία σε παρόμοια περιστατικά.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα» καθώς το κλίμα στο εσωτερικό της Αστυνομίας είναι πολύ «βαρύ». Παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις περί «συλλήψεων σε εύλογο χρονικό διάστημα», πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκείται πίεση για όσο το δυνατόν πιο άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα. Γι’ αυτόν τον λόγο την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους βοηθούν και άλλες υπηρεσίες της Ασφάλειας Αττικής.

Η ζωή δεν αξίζει 30 ευρώ

Οι ανακοινώσεις για την «οπαδική βία» δεν ικανοποίησαν το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., που είδε για ακόμα μία φορά να μη γίνεται τίποτα ουσιαστικό και να χάνεται μια ευκαιρία για να μπει ένα «τέλος» σε όσα συμβαίνουν στα γήπεδα. Είναι χαρακτηριστική και σε έντονο ύφος η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης που εκδόθηκε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε «μας κάνετε ‘‘σεκιουριτάδες’’ στα μαγαζιά μεγαλοεπιχειρηματιών γιατί δεν τολμάτε να ορθώσετε το ανάστημά σας και μας ρίχνετε ένα δόλωμα των 30 ευρώ, λες και είμαστε ζητιάνοι. Δεν κοστίζουν οι ζωές μας 30 ευρώ! Δεν τα θέλουμε! Αξιοπρέπεια ζητάμε και σεβασμό!». Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι το εξής… Η «Κατεχάκη» ακούει;

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας