3:19 Παρασκευή 24 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ευρωεκλογές 2024: Ένας άγνωστος στις Βρυξέλλες βασικός υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Ευρωεκλογές 2024: Ένας άγνωστος στις Βρυξέλλες βασικός υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά επέλεξε έναν σχεδόν άγνωστο βασικό υποψήφιο, ή spitzenkandidat, όπως λέγεται, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου σε μια κλειστή συνέλευση στη Σλοβενία.

Ο Αυστριακός Βάλτερ Μπάιερ, ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος, δεν υπήρξε ποτέ ευρωβουλευτής και είναι ουσιαστικά άγνωστος στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

«Ειλικρινά η Ευρώπη δεν είναι μόνο οι Βρυξέλλες. Η Ευρώπη είναι 27 έθνη και εκατοντάδες πόλεις και εκατομμύρια πολίτες. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θέλει να είναι η φωνή αυτών των ανθρώπων των οποίων οι φωνές ακούγονται πολύ σπάνια στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Μπάιερ, ο οποίος δεν θα είναι υποψήφιος σε εθνική λίστα, θα ανταγωνιστεί υποψηφίους όπως η νυν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ή ο σοσιαλιστής Νίκολας Σμιτ.

Αλλά οι εκλογικές προοπτικές για την Αριστερά δεν είναι καλές. Το κόμμα έρχεται στις ευρωεκλογές πολύ διχασμένο και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πιθανή απώλεια ψήφων θα έρθει με την αναμενόμενη αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς.

Ο Βάλτερ Μπάιερ δήλωσε ότι το κόμμα του θα επικεντρωθεί σε θέματα ποιότητας ζωής, στα δικαιώματα των γυναικών και στην κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων θεμάτων.

«Θέλουμε οι γυναίκες να προστατεύονται από την ανδρική και πατριαρχική βία», είπε. «Γι’ αυτό θέλουμε να δούμε τη γυναικοκτονία ως μια έννοια που αναγνωρίζεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θέλουμε να έχουμε έναν ευρωπαϊκό ορισμό του βιασμού. Το ναι είναι ναι και το όχι είναι όχι και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από τις γυναίκες την αυτοδιάθεσή τους».

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή, είπε: «Είμαστε υπέρ κάθε βήματος προς την οικολογική και κλιματική αποκατάσταση που είναι απαραίτητο, και είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε με οποιονδήποτε διαθέσιμο τρόπο. Αλλά ταυτόχρονα λέμε στους ανθρώπους ότι δεν πιστεύουμε στη συμφιλίωση της φύσης με τον καπιταλισμό. Υπάρχει μια θεμελιώδης αντίφαση και αν θέλεις να έχεις οικολογική αποκατάσταση πρέπει να περιορίσεις τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό. Πρέπει να εναντιωθείς στους πολέμους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Eurostat: Τεράστια κενά στις ψηφιακές δεξιότητες στην Ελλάδα. Υποβαθμίζεται η θέση των εργαζομένων

Η βιομηχανία πλαστικών εξαπάτησε το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας