22:16 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ευρωεκλογές: Οι Σοσιαλιστές εξέλεξαν τον Νικολά Σμιτ ως επικεφαλής υποψήφιο

Ευρωεκλογές: Οι Σοσιαλιστές εξέλεξαν τον Νικολά Σμιτ ως επικεφαλής υποψήφιο

Ο Νικολά Σμιτ, νυν Ευρωπαίος επίτροπος για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα, είναι ο επικεφαλής υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) για τις Ευρωεκλογές.

Ο 70χρονος Λουξεμβουργιανός έλαβε την εντολή δια βοής το απόγευμα του Σαββάτου στο τέλος του συνεδρίου του κόμματος στη Ρώμη. Ηγήθηκε της εσωκομματικής κούρσας χωρίς αμφισβήτηση, καθώς ήταν το μοναδικό όνομα που προτάθηκε.

Ως αποτέλεσμα, ο Σμιτ θα αναμετρηθεί με την προϊσταμένη του, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την επικεφαλής υποψήφια του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Και οι δύο είναι μέρος του λεγόμενου συστήματος Spitzenkandidaten, σύμφωνα με το οποίο τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποτίθεται ότι επιλέγουν έναν κορυφαίο υποψήφιο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του πιο ισχυρού και σημαίνοντος οργάνου του μπλοκ.

Ορισμένες ομάδες ακολουθούν το πρότυπο, ενώ άλλες επιλέγουν να το αγνοήσουν.

Ο επερχόμενος αγώνας, ωστόσο, θα είναι βαθιά άνισος: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι αδιαμφισβήτητα η επικρατέστερη χάρη στην ισχυρή φήμη που απέκτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης θητείας της στο τιμόνι της Επιτροπής, από την οποία ηγήθηκε μετασχηματιστικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της πανδημίας COVID-19, της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, της ενεργειακής κρίσης και της διεκδικητικής συμπεριφοράς της Κίνας.

Ο Σμιτ, από την πλευρά του, διατηρεί χαμηλό προφίλ από την άφιξή του στις Βρυξέλλες το 2019, όταν η φον ντερ Λάιεν του ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο της απασχόλησης και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων έργων του ήταν η δρομολόγηση ενός προγράμματος ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για προγράμματα εργασίας βραχείας απασχόλησης κατά τη διάρκεια των αποκλεισμών από τον κορονοϊό και μια οδηγία για να διασφαλιστεί ότι οι κατώτατοι μισθοί θα καθοριστούν σε “επαρκή επίπεδα”.

Η πρότασή του για τη βελτίωση των συνθηκών των εργαζομένων σε πλατφόρμες, εκείνων που εξυπηρετούν εφαρμογές όπως η Uber, η Deliveroo και η Glovo, έχει επί του παρόντος κολλήσει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών και είναι κοντά στο να βυθιστεί σε αδιέξοδο.

Το υπουργικό συμβούλιο του Σμιτ είναι μία από τις ομάδες που επιβλέπουν το πάγωμα των κονδυλίων της ΕΕ για την Ουγγαρία λόγω των επίμονων ελλείψεων στο κράτος δικαίου. Ο Επίτροπος αντιμετώπισε την οργή του Κοινοβουλίου αφού η εκτελεστική εξουσία απελευθέρωσε 10,2 δισ. ευρώ σε κονδύλια συνοχής για τη Βουδαπέστη, παρά την ανταγωνιστική στάση του Βίκτορ Όρμπαν και τις εκκλήσεις της κοινωνίας των πολιτών. Μέχρι σήμερα, η Ουγγαρία εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε περίπου 21 δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια συνοχής και ανάκαμψης.

Ο Σμιτ δεν έχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα να αναλάβει την Επιτροπή. Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), η ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που περιλαμβάνει τα μέλη του PES, προβλέπεται να τερματίσει δεύτερη στις εκλογές του Ιουνίου. Η τελευταία εκτίμηση του Europe Elects, ενός φορέα συγκέντρωσης δημοσκοπήσεων, δείχνει σημαντική απόσταση μεταξύ του S&D (από 154 έδρες το 2019 σε 140 το 2024) και του ΕΛΚ (από 182 σε 180).

Ακόμη πιο ανησυχητικό για τους σοσιαλιστές είναι οι προβλέψεις για ισχυρή άνοδο των σκληροδεξιών και ακροδεξιών κομμάτων, η οποία θα γείρει το ημικύκλιο προς τις συντηρητικές ιδέες και μακριά από τις προοδευτικές υποθέσεις που ευνοούν οι σοσιαλιστές.

Οι εκλογές για το ΕυρωπαϊκόΚοινοβούλιο θα διεξαχθούν μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου. Περίπου 350 εκατομμύρια ψηφοφόροι με δικαίωμα ψήφου θα κληθούν να ψηφίσουν σε 27 κράτη μέλη.

Αμέσως μετά τις εκλογές, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συγκεντρωθούν σε μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής για να κατανείμουν τις κορυφαίες θέσεις εργασίας του μπλοκ: τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας.

Με την Επιτροπή να είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλήξει στο στρατόπεδο του ΕΛΚ, οι σοσιαλιστές στοχεύουν να εξασφαλίσουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία σήμερα κατέχει ο Σαρλ Μισέλ, ένας φιλελεύθερος πολιτικός από το Βέλγιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ευρωεκλογές 2024: Ένας άγνωστος στις Βρυξέλλες βασικός υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Χακάν Φιντάν: Επισκέπτεται την Ουάσινγκτον – Θα συναντηθεί με τον Άντονι Μπλίνκεν

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας