More

  Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων: Τέλος τα τατουάζ με χρώμα;

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) ζητεί να απαγορευθούν περισσότερες από 4.000 χρωστικές ουσίες οι οποίες έχουν ήδη απαγορευτεί στην παραγωγή καλλυντικών.  Τον Απρίλιο αναμένεται να ληφθεί η απόφαση από την ΕΕ.

  Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) ζητεί να απαγορευθούν περισσότερες από 4.000 χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ και σήμερα είναι ευρύτατα διαδεδομένες, αλλά, σύμφωνα με τον Οργανισμό, μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία.

  Ο ECHA τονίζει πως οι συγκεκριμένες ουσίες έχουν ήδη απαγορευτεί στην παρασκευή καλλυντικών, οπότε κατά συνέπεια δεν μπορεί να επιτρέπεται στον υποδόριο ιστό μία ουσία που απαγορεύεται στην επιφάνεια του δέρματος.

  Η υποψία ότι μπορεί να είναι καρκινογόνες οι χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ υπάρχει εδώ και χρόνια.

  Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές μελέτες για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στον οργανισμό του ανθρώπου.

  Ακόμη και ο ίδιος ο ECHA που προειδοποιεί ότι οι συγκεκριμένες ουσίες μπορεί να είναι «επιβλαβείς, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις», παραδέχεται ότι δεν διαθέτει «επαρκή γνώση για τις συνέπειες της χρήσης τους», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της DW.

  Στη Γερμανία οι επαγγελματίες έχουν συγκεντρώσει 150.000 υπογραφές με στόχο να αποτρέψουν την απαγόρευση.

  Η σχετική πρωτοβουλία οφείλεται στον Γιερν Άιζενμπρουχ, tatoo artist από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ο οποίος έχει ήδη απευθυνθεί στην Επιτροπή Αναφορών της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής και υποστηρίζει ότι στα 25 χρόνια που κάνει αυτή τη δουλειά κανείς από τους πελάτες του δεν έχει παρουσιάσει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

  «Τατουάζ χωρίς χρώμα δεν υπάρχει», λέει από την πλευρά του ο tatoo artist Σβεν Σίνκε, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι σε περίπτωση απαγόρευσης, το πιθανότερο είναι οι ενδιαφερόμενοι να παρανομούν, παραγγέλνοντας χρωστικές ουσίες από τις ΗΠΑ.   Ο συνάδελφός του, Ντένις Κλότεν, αντιδρά και εκείνος, λέγοντας ότι «ουσιαστικά είναι σαν να σου απαγορεύουν να ασκήσεις το επάγγελμά σου».

  Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να μην υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές μελέτες, αλλά σίγουρα υπάρχει επαρκής καθημερινή εμπειρία, η οποία δείχνει ότι οι πελάτες του ούτε έχουν νοσήσει από καρκίνο, ούτε έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς.

  Τον Απρίλιο αναμένεται η απόφαση της Ε.Ε. Εάν πράγματι εγκριθεί η απαγόρευση, θα προβλέπεται και μία πολυετής μεταβατική περίοδος, στην οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται οι επίμαχες ουσίες, ενώ παράλληλα θα αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.

  Ωστόσο, οι ίδιοι οι tatoo artists αμφισβητούν τη σκοπιμότητα της μεταβατικής περιόδου:

  «Οι συγκεκριμένες ουσίες δεν μπορούν να αντικατασταθούν με άλλες και αν απαγορευθούν, τα τατουάζ θα γίνονται όπως στην εποχή του λίθου», γράφει χαρακτηριστικά ένας από αυτούς στη γραπτή αναφορά που έχει κατατεθεί στην ομοσπονδιακή Βουλή.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Αήθης επίθεση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξαιτίας λεκτικού ατοπήματος

  Οι ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας είναι πολύ δύσκολες τόσο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού όσο και λόγω των εξωτερικών απειλών που δέχεται...

  Eurogroup: Λευκός καπνός 540 δις ευρώ! Ζωντανά η συνέντευξη τύπου

  Μετά από ένα… ηχηρό ναυάγιο, μετά από “οργιώδεις” παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, το Eurogroup έφτασε σε συμφωνία

  Θρίλερ στη Λάρισα: 13 θετικά δείγματα κορωνοϊού μετά την ιχνηλάτηση των επαφών του 32χρονου Ρομά

  Δυσάρεστα είναι τα νέα μετά την ιχνηλάτηση των επαφών του 32χρονου Ρομά που είχε βρεθεί θετικός σε κορωνοϊό και τα δείγματα που ελήφθησαν σε...

  Β. Κικίλιας: Από τον επόμενο μήνα θα μπορούσαμε… σιγά-σιγά και λελογισμένα να αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω μέτρα

  Ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε ότι από τον άλλο μήνα αν όλα πάνε καλά θα μπορούσαμε σιγά-σιγά...

  Χανιά: Του έκοψαν πρόστιμο 150 ευρώ έξω από το σπίτι του

  Χανιώτης «πιάστηκε επ’ αυτοφώρω» από τις αστυνομικές δυνάμεις… έξω από το σπίτι του. Συγκεκριμένα όπως κατήγγειλε στο zarpanews.gr, λίγα μέτρα δίπλα από το σπίτι του...