21:04 Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Έβρος: Πώς οι συνοριοφύλακες «δούλευαν» με τους διακινητές μεταναστών

Έβρος: Πώς οι συνοριοφύλακες «δούλευαν» με τους διακινητές μεταναστών

Έβρος: Νέες άγνωστες λεπτομέρειες από τον τρόπο δράσης της οργάνωσης που είχαν στήσει οι συνοριοφύλακες μαζί με Τούρκους διακινητές, προκειμένου να μεταφέρουν «αθόρυβα» μετανάστες από την γείτονα αποκαλύπτει η δημοσιογραφική έρευνα.

Στο διαβιβαστικό που σχημάτισαν οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Εσωτερικών υποθέσεων αναφέρεται αρχικά πως «περιήλθε πληροφορία με την οποία αναφέρθηκε πως στην περιοχή του Διδυμοτείχου Έβρου αστυνομικοί του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης» είχαν παράνομη δραστηριότητα.

Οι αστυνομικοί στάθηκαν αρχικά στη μεθοδολογία της οργάνωσης. «Ο αρχιφύλακας, ο οποίος διευθύνει την αναφερόμενη εγκληματική οργάνωση, έρχεται σε επαφή με άλλα μέλη άλλων εγκληματικών οργανώσεων, κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην μετακίνηση των παράτυπων αλλοδαπών από την τουρκική στην ελληνική επικράτεια, από όπου λαμβάνει πληροφορίες- οδηγίες σχετικά με την ακριβή ώρα αλλά και το ακριβές σημείο εισόδου, από όπου θα διασχίσουν τα σύνορα οι παράτυποι αλλοδαποί. Στη συνέχεια ο ίδιος μεταφέρει τα δεδομένα τα οποία ήρθαν σε γνώση του στα λοιπά μέλη της ομάδας για τους οποίους μάλιστα καθορίζονται τα ωράρια εργασίας τους καίτοι δεν είναι ιεραρχικός προϊστάμενος της Ειδικής ομάδας.».

Επιπλέον στο διαβιβαστικό τονίζεται πως ο αρχηγός της οργάνωσης με τον προαναφερθέν τρόπο «φροντίζει τα μέλη της ομάδας να επιχειρούν συντονισμένα και ομαδικά την επίμαχη ημεροχρονολογία που θα γίνει η προσπάθεια διέλευσης των συνόρων από την επίμαχη ομάδα παράτυπων μεταναστών, ακόμη και αν δεν βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία.».

Έβρος: Πώς δρούσε η ομάδα των «χοντρών» – Οι συνομιλίες και οι κωδικές ονομασίες που «καίνε» τους συνοριοφύλακες
Στη συνέχεια επισημαίνεται πως ο αρχηγός ή κάποιο άλλο μέλος της ομάδας επικοινωνούσε με το τμήμα ελέγχου των καμερών του τμήματος Διδυμοτείχου, όπου είναι αρμόδιο για την επιτήρηση με τεχνικά μέσα των συνόρων αλλά και για τον συντονισμό των δυνάμεων που επιχειρούν την δεδομένη χρονική στιγμή στον χώρο, είτε αυτοί προέρχονται από τις δυνάμεις του τμήματος είτε από της δυνάμεις του Frontex, είτε από τις δυνάμεις του Ελληνικού στρατού. «Κατά τη διάρκεια της αναφερόμενης επικοινωνίας ο… (αρχηγός) παραπλανά τους υπηρετούντες αστυνομικούς στο τμήμα ελέγχου καμερών με το τέχνασμα ότι υπάρχουν ειδικότερες εντολές για συγκεκριμένη ομάδα παράτυπων αλλοδαπών που πρόκειται να διέλθει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, καθώς ζητά να απομακρύνει αρχικά από τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή όλες τις λοιπές δυνάμεις, ώστε να “επιτραπεί” η είσοδος στους συγκεκριμένους αλλοδαπούς».

Σχετικά με τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, οι άνδρες του Εσωτερικών Υποθέσεων, ανέφεραν στην έρευνά τους πως «είναι επιφορτισμένα να εντοπίσουν οχήματα», για να παραλάβουν τους αλλοδαπούς με σκοπό να τους προωθήσουν στο εσωτερικό της χώρας και να συλλάβουν τα μέλη άλλου κυκλώματος διακίνησης, τα οποία θα συμμετείχαν στην παράνομη ενέργεια.

Έβρος: Προκλητική επίδειξη πλούτου 

Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες, που κατέγραψαν τα στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων, προέκυψαν συνομιλίες με τους Τούρκους δουλέμπορους.

Από τις συνομιλίες προκύπτουν οι παράνομες δραστηριότητες και ο συντονισμός με τα κυκλώματα, προκειμένου να περάσουν τα σύνορα οι παράτυποι μετανάστες.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Ντογιάκος δώρισε στα δικαστήρια της Αθήνας 4 απινιδωτές

Φωτιά τώρα στους Αγίους Θεοδώρους


Σε μία από τις συνομιλίες ακούγεται το εξής για την «αμοιβή»:
Τούρκος: Τα παπούτσια τα άφησα στο … Πήγαινε να τα πάρεις.

54χρονος αρχιφύλακας: Εντάξει, θα πάω να τα πάρω.

Σε άλλη συνομιλία ένας από τους συλληφθέντες ανέφερε: «Τα χρήματα αυτά δεν μπορώ να τα δικαιολογήσω στο πόθεν έσχες».

Έβρος: Σύμφωνα με πληροφορίες οι 5 συλληφθέντες καταγγέλθηκαν από συναδέλφους τους καθώς η συμπεριφορά τους είχε αρχίσει να προκαλεί ερωτήματα.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα, σε τυχαίο έλεγχο στην Καβάλα, οι αστυνομικοί σταμάτησαν δύο διακινητές από τη Συρία, οι οποίοι προκλητικά τους είπαν: «Γιατί μας συλλαμβάνετε αφού έχουμε πληρώσει αστυνομικούς;» και υπέδειξαν ένα συγκεκριμένο άτομο.

Πηγή: enikos.gr/ Μίλτος Σακελλάρης

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας