23:10 Τρίτη 16 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Φιλανδικό μοντέλο στη Στρατιωτική θητεία: Να γίνει από «αγγαρεία - ευκαιρία» - Τι θα γίνει με τη διάρκειά της

Φιλανδικό μοντέλο στη Στρατιωτική θητεία: Να γίνει από «αγγαρεία - ευκαιρία» - Τι θα γίνει με τη διάρκειά της

Μοντέλο Φινλανδίας θα εφαρμοστεί στον ελληνικό στρατό σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της συνολικής αναμόρφωσης και αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, που θα φέρει αλλαγές και στη στρατιωτική θητεία.

Τι είναι το φινλανδικό μοντέλο

Το μοντέλο Φινλανδίας που προωθείται να εφαρμοστεί στον ελληνικό στρατό περιλαμβάνει την απόκτηση γνώσεων για τους στρατεύσιμους πάνω στις νέες τεχνολογίες και μπορούν να τις αξιοποιήσουν στην επαγγελματική πορεία.

Στόχος σύμφωνα με τον κ.Δένδια, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» η «θητεία – αγγαρεία» να γίνει «θητεία – ευκαιρία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Θα ακολουθήσουμε κατ’ αρχάς προσαρμόζοντάς το στις δικές μας ανάγκες το φινλανδικό μοντέλο που σημαίνει η θητεία να προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη, αλλά επίσης να του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ωστέ να είναι ενσωματομένος σε μια μονάδα στην οποία μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον, παρακολουθώντας τα νέα οπλικά συστήματα, τα νέα δόγματα, τις νέες δυνατότητες. Πάμε σε μια νέα πραγματικότητα στη θητεία. Θα την υλοποιήσουμε σταδιακά», δήλωσε ο υπουργός.

Αυξηση ή όχι της θητείας

Ερωτηθείς εάν αυτές οι αλλαγές θα φέρουν και αύξηση στο χρονικό διάστημα της θητείας ο κ. Δένδιας απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Όχι, δεν σημαίνει αύξηση της θητείας. Αν αυξήσεις τον μη παραγωγικό χρόνο, απλώς δεν κερδίζεις τίποτα. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι μια διαφορετική προσέγγιση».

«Πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών. Βεβαίως με επαγγελματικά στελέχη, αλλά όχι αμιγώς με επαγγελματικά στελέχη. Από εκεί και πέρα, αυτός ο στρατός των πολιτών για να έχει μια αξία να λέγεται στρατός οφείλει να είναι καλά εκπαιδευμένος και να είναι ενταγμένος σε αξιόμαχες μονάδες», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας