14:09 Σάββατο 2 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Φρανσουά Ολάντ προς Μακρόν: Είσαι εντάξει, δεν είναι πολύ δύσκολα τώρα;

Φρανσουά Ολάντ προς Μακρόν: Είσαι εντάξει, δεν είναι πολύ δύσκολα τώρα;

Σε ένα κλίμα βαρύ λόγω της πανδημίας του Covid-19 και της αύξησης των τρομοκρατικών επιθέσεων, αυτή η ερώτηση από τον πρώην σοσιαλιστή πρόεδρο δεν πέρασε απαρατήρητη κατά τη διάρκεια των τελετών της 11ης Νοεμβρίου σήμερα στο Παρίσι.

Η ημέρα αυτή ονομάζεται Ημέρα Ανακωχής ή Ημέρα Εκεχειρίας και είναι η  επέτειος της λήξης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, που ονομάζεται επίσης “Ο Μεγάλος Πόλεμος” (la Grande Guerre). Γιορτάζεται στις 11 Νοεμβρίου στη Γαλλία και το Βέλγιο με το όνομα «L’Armistice» και είναι επίσημη αργία.

Στην σημερινή λοιπόν λόγω πανδημίας μικρή και σεμνή τελετή έγινε μια συνομιλία που δεν μπόρεσε να μην ακουστεί. Έστω και αν οι μάσκες την “έπνιγαν” δεν πέρασε απαρατήρητη.

“Είσαι εντάξει, δεν είναι πολύ δύσκολα τώρα;” ρώτησε ο  Φρανσουά Ολάντ τον Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν, ο οποίος ήρθε να τον υποδεχτεί στην την Αψίδα του Θριάμβου μετά τον Νικόλα Σαρκοζί.

Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή που η  πανδημίας  του Covid-19  θερίζει πραγματικά την Γαλλία και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις να έχουν αυξηθεί  αυτή η πρόταση έχει πολύ ιδιαίτερο νόημα. Ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν κουνάει το κεφάλι και απαντά: «Είμαι εντάξει, θα τα πούμε. Σας ευχαριστώ  που ήρθατε εδώ…πρέπει να μιλήσουμε για αυτό. ”

Ο Ολάντ ήταν πρόεδρος της Γαλλίας όταν σημειώθηκαν οι αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015 και στη Νίκαια έναν χρόνο αργότερα.

Το 2016 ο Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου είχε πέσει πολύ, αποφάσισε να μην επιδιώξει την επανεκλογή του στην προεδρία και οι  σχέσεις μεταξύ αυτού και του Μακρόν, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός του επί των Οικονομικών και εγκατέλειψε την σοσιαλιστική κυβέρνηση για να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία δεν φημίζονται για τις “καλύτερες”.

Τι σημαίνει η φράση αυτή του Ολάντ; Ο σαρκασμός ενός πρώην προέδρου ή συμπόνια ενός σχεδόν πατερναλιστικού πρώην αρχηγού κράτους που γνώρισε σκοτεινές στιγμές και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της θητείας του; Μια ερώτηση που δείχνει ασέβεια ή απλώς μια ανθρώπινη στιγμή; Οι χρήστες του διαδικτύου στην Γαλλία έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα…

Με πληροφορίες από την LIberation

Διαβάστε επίσης 

Pfizer: Απίστευτη κίνηση-ματ από τον Άλμπερτ Μπουρλά! Πούλησε το 60% των μετόχων του την ημέρα ανακοίνωσης του εμβολίου!

Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν: Ο πόλεμος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ τελείωσε. Νικήσαμε

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας