13:14 Σάββατο 2 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Φτάνει η ημέρα της απολογίας Παπακωνσταντίνου

Φτάνει η ημέρα της απολογίας Παπακωνσταντίνου

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ημέρα της απολογίας του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο Ειδικό Δικαστήριο, που δικάζεται για την λίστα Λαγκάρντ.

Η ημέρα της απολογίας είναι πολύ κοντά.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα ο κ. Παπακωνσταντίνου θα απολογηθεί ή αύριο το μεσημέρι (Πέμπτη, 12 Μαρτίου) ή την ερχόμενη Τρίτη, 17 Μαρτίου. Το πιθανότερο είναι να επιλέξει να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Πάντως, η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών φέρεται ότι αφαίρεσε τα ονόματα τριών εξαδέλφων του από το CD που στάλθηκε από την Πρεσβεία μας στη Γαλλία με τα 2.062 αρχεία.

Τα 2.062 αυτά αρχεία περιείχαν αντίστοιχα ονόματα προσώπων που είχαν καταθέσεις στην Τράπεζα HSBC της Γενεύης (Ελβετίας).

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο  πρώην υπουργός Οικονομικών αφαίρεσε από το CD τα αρχεία: 1. «B9010138503.xls», 2. «B9010140694.xls» και 3. «B9010140695.xls».

Τα αρχεία αυτά αφορούσαν τρία συγγενικά του πρόσωπα: α) τον Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, πρώτης ξαδέλφης του πρώην υπουργού, β) τον Συμεών Σικιαρίδη, σύζυγο της Ελένης Παπακωνσταντίνου, πρώτης ξαδέλφης του κ. Παπακωνσταντίνου και γ) την Ελένη Παπακωνσταντίνου σύζυγο Συμεών Σικιαρίδη, πρώτη και πάλι ξαδέλφη του κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου για τις ενέργειες του αυτές που φέρεται ότι διέπραξε αντιμετωπίζει δύο αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.

-Το πρώτο αδίκημα είναι αυτό της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμο 1608/1950 που προβλέπει αύξηση των ποινών για τους καταχραστές του Δημοσίου.
-Το δεύτερο αδίκημα είναι της απόπειρας  απιστίας και πάλι με τις επιβαρυντικές διατάξεις  του Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του  Δημοσίου.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία θα καταθέσουν μάρτυρες υπεράσπισης.

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας