22:33 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Γ. Φλωρίδης και Ι. Μπoύγας στις εργασίες της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων - Τι εξήγγειλαν

Γ. Φλωρίδης και Ι. Μπoύγας στις εργασίες της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων - Τι εξήγγειλαν

O υπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Φλωρίδης και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, παραβρέθηκαν στις εργασίες της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και αναφέρθηκαν στις προωθούμενες παρεμβάσεις του υπουργείου στη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ολομέλειας, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της πολιτικής δίκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε δικηγόρους.

Ειδικότερα, οι υποθέσεις εγγραφής και εξάλειψης συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης, αποδοχής κληρονομιάς, έκδοσης κληρονομητηρίου, σύστασης σωματείων, πλην πολιτιστικών, θα διεκπεραιώνονται εφεξής από δικηγόρους, η δε λήψη ενόρκων βεβαιώσεων, όπου προβλέπονται, θα γίνεται μόνο από δικηγόρους ή συμβολαιογράφους.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε την άμεση σύσταση επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Δικηγόρων. Στο πλαίσιο αυτό, θα μελετηθεί η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στα συμβόλαια, η υποχρέωση έκδοσης γραμματίου σε όλες τις υποθέσεις, όπου παρίσταται δικηγόρος και η επανεξέταση των δικηγορικών αμοιβών.

Σχετικά με την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ο κ. Φλωρίδης, σύμφωνα πάντα κατά την ανακοίνωση, εξήγγειλε αλλαγές στις διατάξεις του σχεδίου νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση, αποδεχόμενος κάποιες εκ των προτάσεων της Ολομέλειας, χωρίς όμως να τις προσδιορίσει, και χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία του προωθούμενου νομοσχεδίου. Επίσης, αποδέχθηκε την πρόταση για συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ολομέλειας για την περαιτέρω συζήτηση επί των διατάξεων του σχεδίου νόμου.

Για τους δικαστικούς χάρτες της χώρας, ο κ. Φλωρίδης, επικέντρωσε την παρέμβαση του υπουργείου στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, με ειδική μέριμνα για ακριτικές και νησιωτικές περιοχές.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στη λειτουργία ενός κεντρικού Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε περιφερειακής ενότητας, στη λειτουργία περιφερειακών Πρωτοδικείων και στην κατάργηση Ειρηνοδικείων, στη θέση των οποίων θα λειτουργούν έδρες περιφερειακών Πρωτοδικείων. Πάντως, τα υφιστάμενα Εφετεία δεν θα θιγούν.

Αναφορικά με το θέμα της Νομικής Βοήθειας, ο κ. Φλωρίδης εξήγγειλε την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την εκκαθάριση και καταβολή όλων των εκκρεμών αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας και την αναζήτηση λύσης για την άμεση εκκαθάριση και πληρωμή των μελλοντικών αποζημιώσεων, μέσω της λειτουργίας ειδικής πλατφόρμας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κιβωτός του Κόσμου: Ποινική δίωξη για απιστία, υπεξαίρεση και ξέπλυμα στον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβύτερα

Περιστέρι: Προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε ο 35χρονος πατροκτόνος

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας