14:09 Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Γιούνκερ: Επόμενος στόχος του Πούτιν η Μολδαβία

Γιούνκερ: Επόμενος στόχος του Πούτιν η Μολδαβία

Να σπεύσει να κλείσει μια συμφωνία σύνδεσης με τη Μολδαβία προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς ανησυχεί ότι η Ρωσία θα επαναλάβει το φαινόμενο «Κριμαία» και σε αυτήν τη χώρα.

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ανοιχτά ότι η Μολδαβία αποτελεί τον επόμενο στόχο του Πούτιν, ο οποίος θα επιδιώξει να προσαρτήσει ένα τμήμα της.

«Μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, είναι πολύ επείγον οι Ευρωπαίοι να υπογράψουν τη συμφωνία σύνδεσης με τη Μολδαβία πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt am Sonntag.

Μάλιστα, ο ίδιος ο πρόεδρος της Μολδαβίας, μιας πρώην σοβιετικής δημοκρατίας 3,5 εκατ. κατοίκων, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα τη Ρωσία να μην προχωρήσει σε κινήσεις για την προσάρτηση της Υπερδνειστερίας, μιας περιοχής όπου καταγράφονται αυτονομιστικές τάσεις, με τον τρόπο που προσάρτησε την Κριμαία της Ουκρανίας.

Στην προειδοποίηση αυτή προέβη ο πρόεδρος της Μολδαβίας, έπειτα από τις δηλώσεις του προέδρου του αυτονομιστή προέδρου της τοπικής Βουλής της Υπερδνειστερίας, ο οποίος κάλεσε τη Μόσχα να προσαρτήσει την περιοχή, η οποία κατοικείται κυρίως από ρωσόφωνους και αποσχίστηκε από τη Μολδαβία το 1990, ένα χρόνο πριν από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Μάλιστα, ο κ. Γιούνκερ τόνισΕ ότι «πρέπει να αποτρέψουμε το σχέδιο του Πούτιν, πρέπει να μάθει ότι δεν μπορεί να κάνει στη Μολδαβία αυτό που έκανε στην Κριμαία»

«Σε διαφορετική περίπτωση η Μολδαβία μπορεί να γίνει το επόμενο θύμα της ρωσικής επιθετικότητας, οΠούτιν αντιδρά στις ενέργειες της ΕΕ μόνον όταν καθιστούμε σαφές ότι δεν θα αποδεχθούμε τη συμπεριφορά του», πρόσθεσε.

Η Μολδαβία διαπραγματεύεται από το 2013 μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζει να ολοκληρώσει την διαδικασία αυτή ως τα τέλη του 2014. Αποτελεί μια από τις πιο φτωχές χώρες στην Ευρώπη, έχει φιλοδυτικές κυβερνήσεις από το 2009 και η σχέση της με τη Ρωσία— από την οποία προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που καταναλώνει— χαρακτηρίζεται δύσκολη.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας