19:14 Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Γρηγόρης Δημητριάδης (Υπερταμείο): ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επιστρέφουν στο Δημόσιο – Στις 17 Ιουλίου οι δεσμευτικές προσφορές για την Αττική Οδό

Γρηγόρης Δημητριάδης (Υπερταμείο): ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επιστρέφουν στο Δημόσιο – Στις 17 Ιουλίου οι δεσμευτικές προσφορές για την Αττική Οδό

Στα χέρια του κράτους επιστρέφει το Υπερταμείο τον έλεγχο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δημητριάδης από το βήμα του FinForum 2023, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Σε συνέχεια των σχετικών δηλώσεων του πρωθυπουργού ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε ότι οι δύο εταιρείες επανέρχονται σε πλήρη κρατικό έλεγχο.

«Το νερό δεν θα ιδιωτικοποιηθεί, θα παραμείνει δημόσιο. Δεν είχαμε άλλωστε ποτέ πλάνο ιδιωτικοποιησης του» τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, υποστηρίζοντας πως όσο οι δύο εταιρείες βρίσκονταν στο Υπερταμείο, βελτιώθηκαν κάποιες υπηρεσίες, ενώ παρέμεινε σταθερή η τιμή του νερού.

Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Αττικής οδού, ο κ. Δημητριάδης είπε πως στις 17 Ιουλίου αναμένεται η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, κάνοντας λόγο για ένα πολύ σημαντικό asset. Αναφέρθηκε επίσης στην πορεία της ΔΕΗ, της οποίας το Υπερταμείο είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, επισημαίνοντας ότι από τα όρια της κατάρρευσης, η επιχείρηση μετασχηματίστηκε, έχει πλέον πολύ καλύτερα αποτελέσματα, επενδύοντας και στο εξωτερικό. Προσέθεσε πως το Ταμείο θα προχωρήσει έναν κοινό διαγωνισμό για την παραχώρηση της διαχείρισης των υπόλοιπων 22 περιφερειακών αεροδρομίων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε η διευθύντρια του newsbomb.gr, Αμαλία Κάτζου, ο Επικεφαλής Στρατηγικής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Γιώργος Τρυφινόπουλος υπογράμμισε πως το 2022 καταγράφηκε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων στην χώρα μας, με την ανοδική τάση να συνεχίζεται και φέτος. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή υπάρχει αρκετή ρευστότητα και διαθέσιμα κεφάλαια στην αγορά, με τα ελληνικά assets να παραμένουν σχετικά φθηνότερα από άλλους προορισμούς. Ερωτηθείς για το θέμα των υψηλών επιτοκίων, ανέφερε πως είναι πλέον πιο δύσκολο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να λάβουν νέα δάνεια. Σχετικά με την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Τρυφινόπουλος σημείωσε πως υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία, καταγράφεται μεγάλη ζήτηση, δεν υπάρχει περιορισμός, απλά πρέπει η επένδυση να είναι βιώσιμη και να πληροί τις τρεις προϋποθέσεις που θέτει το Ταμείο.

Στη δική του τοποθέτηση ο Στέφανος Λιάλιος, Country Manager Greece, της CERO Generation, εκτίμησε ότι θα διατηρηθεί το καλό επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα προσδώσει πολλές ευκαιρίες. Υποστήριξε ότι η πράσινη ενέργεια πρέπει να γίνει εξαγωγικό προϊόν της χώρας εφάμιλλο με τον τουρισμό και τα logistics.

Από την πλευρά του ο Ηλίας Κάντζος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Χρηματιστηριακής, εστίασε σε δύο άξονες, τις αποτιμήσεις των εταιρειών και τις ροές στο Χρηματιστήριο. Οι αποτιμήσεις, όπως είπε, είναι καλές, καθώς το ρίσκο για τις εταιρείες είναι μικρότερο λόγω της βελτίωσης της κατάστασης στην χώρα. «Θα υπάρξει αναδιάταξη των ροών στο χρηματιστήριο, η οποία θα γίνει σταδιακά. Περιμένουμε να εξέλθουν κεφάλαια που δραστηριοποιούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες και να εισέλθουν κεφάλαια που επενδύονται σε αναπτυγμένες χώρες» εξήγησε ο κ. Κάντζος.

Με δεδομένο ότι το 70% των επενδυτών δραστηριοποιείται σε αναπτυγμένες χώρες, η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ξεκλειδώνει τη συμμετοχή μεγάλων κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία. Συμπλήρωσε ότι οι επενδυτές θα εμπιστευτούν σταδιακά το χρηματιστήριο και η αγορά θα επανέλθει σε μια κανονικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας