0:18 Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

H συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας αφορά και σε θαλάσσιες περιοχές

H συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας αφορά και σε θαλάσσιες περιοχές

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δεν αφορά μόνο σε εδάφη αλλά και σε θαλάσσιες περιοχές, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτιόπουλος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι οι δύο πρώτες φρεγάτες Belh@rra που αποκτά η χώρα μας θα παραδοθούν το 2025 και η τρίτη το 2026.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε τις φρεγάτες ψηφιακά πλοία της νέας εποχής και σημείωσε ότι η συμφωνία εκτείνεται σε τέσσερα μέρη.

Στη στρατηγική συνεργασία, στη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική με συνεχείς διαβουλεύσεις στελεχών των δύο υπουργείων προκειμένου να αναλύονται οι γεωπολιτικές εξελίξεις, στη στρατιωτική συνεργασία ώστε να αναπτυχθεί μια κοινή στρατηγική κουλτούρα και διακρατικότητα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, καθώς και στη συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας με στόχο να εμπλακούν και οι εγχώριες εταιρείες σε συνεργασία με τους μεγάλους οίκους της αντίστοιχης γαλλικής.

«Πρόκειται», συμπλήρωσε, «για μια πολυεπίπεδη συμφωνία που ωφελεί τη χώρα σε εθνικό επίπεδο καθώς ενισχύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις ιδίως με την πρόκτηση των τριών φρεγατών Belh@rra που είναι τα ψηφιακά πλοία της νέας εποχής με τρομερές δυνατότητες στα οπλικά συστήματα».

Αναφορικά με την αμυντική συνδρομή, εξήγησε ότι η συγκεκριμένη ρήτρα ήταν ο διακαής πόθος όλων αυτών που ζητούσαν κάτι συγκεκριμένο σε συμφωνία διμερή στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας. «Η διατύπωση του άρθρου 2 της συμφωνίας έχει να κάνει με τη βούληση της μιας ή της άλλης πλευράς να συνδράμει με στρατιωτικά μέσα την άλλη, εάν διαπιστωθεί από κοινού ότι συντρέχει ένοπλη επίθεση στην εδαφική επικράτεια της μιας ή της άλλης. Επομένως, είναι η πλέον απτή απόδειξη ότι αυτή η σχέση απογειώνεται σε ένταση. Τι θα γίνει στην πραγματικότητα δεν μπορώ να το προβλέψω».

Ερωτηθείς αν η συνδρομή εκτείνεται και σε ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδες, τόνισε ότι «η επικράτεια δεν είναι μόνο το έδαφος, αλλά περιλαμβάνει και τις θαλάσσιες περιοχές. Ισχύει σε κάθε περίπτωση. Αυτός πρέπει να είναι ο και ο λόγος που όταν έρθει να κυρωθεί στη βουλή δε θα πρέπει κανένα κόμμα να μην την υποστηρίξει».

Διαβάστε ακόμη 

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Αποκτήσαμε τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη δυνατή τιμή – Την επόμενη εβδομάδα προς κύρωση η συμφωνία [vid]

Πώς αντέδρασαν οι ΗΠΑ στην αμυντική συμφωνία με τους Γάλλους

Ευ. Βενιζέλος: Θερμά συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας