23:54 Τετάρτη 1 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Η Google απέλυσε 28 εργαζομένους που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία για το συμβόλαιο με το Ισραήλ

Η Google απέλυσε 28 εργαζομένους που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία για το συμβόλαιο με το Ισραήλ

Η Google απέλυσε 28 εργαζόμενους, μετά τις καθιστικές διαμαρτυρίες στα γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη και στο Σάνιβεϊλ της Καλιφόρνια με τη συμμετοχή δεκάδων υπαλλήλων, για το επίμαχο Project Nimbus – ένα συμβόλαιο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ισραήλ, που πραγματοποιείται από κοινού με την Amazon.

Οι απολύσεις ανακοινώθηκαν χθες, Τετάρτη 17/4, ενώ μία ημέρα νωρίτερα εννέα εργαζόμενοι της Google είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της «καταπάτησης» των δύο γραφείων. «Η σωματική παρεμπόδιση της εργασίας άλλων εργαζομένων και η παρεμπόδιση της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις μας είναι μια σαφής παραβίαση των πολιτικών μας και μια εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά», ανέφερε σε δήλωσή της εκπρόσωπος της Google.

«Αυτές οι διαμαρτυρίες είναι μέρος μιας μακροχρόνιας εκστρατείας από μια ομάδα οργανώσεων και ατόμων που, ως επί το πλείστον, δεν εργάζονται εντός της Google», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, άλλος εκπρόσωπος της Google.

Τι είναι το Project Nimbus 

Το Project Nimbus φέρεται να περιλαμβάνει τη δημιουργία από την Google μιας ασφαλούς παρουσίας του Google Cloud στο ισραηλινό έδαφος, η οποία θα επιτρέψει στην ισραηλινή κυβέρνηση να εκτελεί μεγάλης κλίμακας ανάλυση δεδομένων, εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και φιλοξενία βάσεων δεδομένων, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της Google, με μικρή εποπτεία από την εταιρεία. Περαιτέρω λεπτομέρειες της σύμβασης είναι ελάχιστες ή ανύπαρκτες στη δημόσια σφαίρα, ενώ ούτε η Google, ούτε η Amazon, ούτε το Τελ Αβίβ, έχουν περιγράψει τις συγκεκριμένες δυνατότητες που προσφέρονται στο Ισραήλ στο πλαίσιο της σύμβασης.

Τον Οκτώβριο του 2021, η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσίευσε ένα άρθρο εργαζομένων της Amazon και της Google στο οποίο οι εργαζόμενοι ζητούσαν οι εταιρείες να αποσυρθούν από το Project Nimbus. Είχαν ισχυριστεί ότι είχαν συγκεντρώσει σχεδόν 400 υπογραφές και αιτιολόγησαν την μη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους υπό τον «φόβο αντιποίνων».

Έγγραφα της Google, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του Intercept το 2022, υποδηλώνουν ότι οι υπηρεσίες της Google που προσφέρονται στο Ισραήλ μέσω του Cloud της έχουν δυνατότητες όπως η ανίχνευση προσώπου μέσω τεχνητής νοημοσύνης, η αυτοματοποιημένη κατηγοριοποίηση εικόνων και η παρακολούθηση αντικειμένων. Η μερίδα εργαζομένων του ιντερνετικού κολοσσού που αντιτίθενται στο Project Nimbus, καταγγέλλουν τη χρήση εργαλειών τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο στη Γάζα και στη δολοφονία αμάχων.

Σύμφωνα με το TIME, η Google έχει κατασκευάσει ειδικά εργαλεία για το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και έχει διπλασιάσει τις συμβάσεις με τον ισραηλινό στρατό, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Η Google δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ερευνά τις διαμαρτυρίες της Τρίτης (16/4). Στο Σάνιβεϊλ, οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το γραφείο του Τόμας Κούριαν, του διευθύνοντος συμβούλου του Google Cloud. Οι εργαζόμενοι της Google που συνδέονται με την ομάδα που οργάνωσε τις καθιστικές διαμαρτυρίες «No Tech For Apartheid», ανέφεραν σε δήλωσή τους ότι οι απολύσεις ήταν «μια κατάφωρη πράξη αντιποίνων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εργαζόμενοι της Google «επαναστατούν» για το συμβόλαιο ύψους 1,2 δισ. δολαρίων με το Ισραήλ

«Στον αέρα» εκατομμύρια κωδικοί Google, WhatsApp, Facebook, TikTok – «Ευάλωτα και τα μηνύματα SMS ελέγχου ταυτότητας»

 

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας