4:17 Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022
eReportaz

Live:

Η «μαύρη» τρύπα των εσόδων

Η «μαύρη» τρύπα των εσόδων

Mικρή απόκλιση της τάξης του 3.5% των εισπράξεων από φορολογικά έσοδα το Α’ πεντάμηνο (σε σχέση με τον προϋπολογισμό) λόγω παράτασης της προθεσμίας κατάθεσης δηλώσεων Νομικών Προσώπων. Υπέρβαση κατέγραψε κατά 4.9% ο στόχος είσπραξης ΦΠΑ για τον Μάιο.

Με βάση τα οριστικά στοιχεία για το μήνα Μάιο 2013 που έδωσε στη δημοσιότητα του υπουργείο οικονομικών, οι Δ.Ο.Υ. επιδίωξαν την είσπραξη βάσει στοχοθεσίας, 2,37 δισ. ευρώ ενώ τελικά εισέπραξαν 2,04 δισ. ευρώ, ήτοι 14% απόκλιση σε σχέση με το στόχο.

Ως εκ τούτου, και βάσει των οριστικών στοιχείων, όπως τονίζεται, για το πεντάμηνο 2013 οι Δ.Ο.Υ. επιδίωξαν την είσπραξη 10,54 δισ. ευρώ ενώ εισέπραξαν 10,17 δισ. ευρώ, ήτοι 3,5% απόκλιση σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού.

Στον αντίποδα και σε ό,τι αφορά στις εισπράξεις ΦΠΑ, για το μήνα Μάιο 2013 παρατηρείται υπερκάλυψη 4,9% του στόχου που είχε τεθεί στις Δ.Ο.Υ για το συγκεκριμένο διάστημα.

Αναλυτικότερα, τα συνολικά έσοδα Προϋπολογισμού, προ μείωσης επιστροφών, για το μήνα Μάιο 2013 ανέρχονται σε 3,56 δισ. ευρώ, οι επιστροφές διαμορφώθηκαν σε 0,16 δισ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα σε 3,40 δισ.ευρώ, ήτοι ποσοστό μείωσης 3,11% σε σχέση με τα καθαρά έσοδα Μαΐου 2012.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η βασική αιτία για την μικρή υστέρηση των εσόδων εντοπίζεται στο γεγονός ότι παρατηρείται μεγάλη μείωση στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων. Συγκεκριμένα το μήνα Μάιο 2013 έχουν εισπραχθεί 305 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με αυτά που εισπράχθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους κυρίως εξαιτίας της παράτασης υποβολής που δόθηκε. Επισημαίνεται ότι η εικόνα αναμένεται να αντιστραφεί τους αμέσως επόμενους μήνες καθώς θα έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων της εν λόγω κατηγορίας φορολογουμένων.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, αναφορικά με τα αποτελέσματα δήλωσε ότι «η συνεχής και επίμονη προσπάθεια μας να κινούμαστε εντός των εισπρακτικών στόχων του προϋπολογισμού είναι δεδομένη. Η συνέχιση της μείωσης των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές και αυτόν τον μήνα, μάλιστα πριν την ενεργοποίηση των νέων ρυθμίσεων, μας κάνει να πιστεύουμε πως η ανάκαμψη των εσόδων θα αποτελέσει εφαλτήριο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος και την ταχεία επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας».

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας