6:24 Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Η Μόσχα εξαπολύει συγκαλυμμένες απειλές εάν η Βοσνία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Η Μόσχα εξαπολύει συγκαλυμμένες απειλές εάν η Βοσνία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα για μια «ανάλογη απάντηση» σε περίπτωση που η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή σε οποιονδήποτε εχθρικό προς τη Μόσχα οργανισμό, έγραψε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Σαράγεβο σε μια ανάρτηση στο Facebook.

Σε ένα μακροσκελές κείμενο, που αναρτήθηκε την Τρίτη με αφορμή την Ημέρα Διπλωματίας της Ρωσίας, ο πρέσβης Ιγκόρ Καλαμπούχοφ τόνισε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αναμειγνύεται στις υποθέσεις της Βοσνίας, «ούτε η Ρωσία, ούτε η ΕΕ, ούτε οι ΗΠΑ».

«Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι ελεύθερη να κάνει οποιοδήποτε βήμα στην παγκόσμια σκηνή, να ενταχθεί σε οποιονδήποτε οργανισμό. Αν αυτό είναι που θέλει η πλειοψηφία των πολιτών και αν είναι χρήσιμο για τη χώρα, θα είμαστε ευτυχείς».

«Αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι αν εντάσσεσαι σε ένα μπλοκ που έχει ως κύριο στόχο την καταστροφή της Ρωσίας, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε κι εμείς τους εαυτούς μας».

Αν και ο Καλαμπούχοφ είπε ότι «όσο δεν παίρνετε μέτρα εναντίον μας, είμαστε χαλαροί και δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να ενισχύσουμε την άμυνά μας», συνέχισε: «Ας είμαστε ρεαλιστές: Εάν υποθετικά οι Βρυξέλλες ή η Ουάσιγκτον διέταζαν την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων με στόχο τη Μόσχα, τότε το Σαράγεβο, ένα μελλοντικό μέλος των οργανισμών υπό τον έλεγχό τους, θα αναγκαζόταν να το κάνει».

«Πρόκειται λοιπόν για μια ελεύθερη επιλογή, αλλά σας παρακαλώ, μην περιορίσετε το δικό μας δικαίωμα να απαντήσουμε. Αναλογικά, φυσικά».

Επιδιώκοντας να κλείσει με μια καθησυχαστική νότα, ο πρέσβης κατέληξε: «Όσο δεν είμαστε 100% σίγουροι για την πραγματικότητα των άθλιων σχεδίων για την καταστροφή της χώρας μας, κανείς δεν θα πατήσει το κόκκινο κουμπί. Μιλώντας σοβαρά, δε νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε ακραίες εξελίξεις».

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη χωρίστηκε σε δύο μέρη -την Ομοσπονδία και τη Σερβική Δημοκρατία- στο τέλος του πολέμου του 1992-1995 μεταξύ των τριών εθνοτήτων της, των Βοσνίων, των Κροατών και των Σέρβων.

Οι Σέρβοι της Βοσνίας αντιτίθενται στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζοζέπ Μπορέλ: Aποφάσεις για το πώς θα σταματήσουμε τη διάλυση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης

Βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Βοσνία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας