19:37 Τρίτη 28 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Η Νορβηγία θα μεταφέρει 22 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία

Η Νορβηγία θα μεταφέρει 22 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία

Σε μια κρίσιμη, μεγάλης κλίμακας δωρεά σύγχρονων όπλων στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, το Όσλο θα παραδώσει στο Κίεβο 22 μαχητικά αεροσκάφη F-16, ανέφερε μια μεγάλη νορβηγική πλατφόρμα ειδήσεων την Πέμπτη.

Η Νορβηγία θα μεταφέρει συνολικά 22 F-16 στην Ουκρανία, εκ των οποίων τα 12 είναι πλήρως επιχειρησιακά. Τα υπόλοιπα 10 αεροσκάφη, μπορεί να απαιτούν επισκευές, ανέφερε η δημοφιλής διαδικτυακή εφημερίδα Nettavisen.

Κινητήρες, βοηθητικά υλικά, προσομοιωτές, ανταλλακτικά και άλλος σχετικός εξοπλισμός θα συμπεριληφθούν στη δωρεά, ανέφερε το άρθρο. Άλλα μέσα ανέφεραν ότι τα αεροπλάνα θα είναι ένας συνδυασμός μονοθέσιων μαχητικών αεροσκαφών και διθέσιων μαχητικών/εκπαιδευτικών αεροσκαφών.

Υπενθυμίζεται πως η Νορβηγική Πολεμική Αεροπορία, τον Ιανουάριο του 2022, απέσυρε τον στόλο των μαχητικών F-16 της Lockheed Martin, μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας. Το Όσλο, το 2023, πούλησε 32 από τα παλιά του F-16, στη Ρουμανική Πολεμική Αεροπορία και στα τέλη του 2023, μετέφερε δύο εκπαιδευτές F-16 στη Δανία, για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους σε αποστολές αερομαχίας.

Πρόκειται για ένα τέταρτης γενιάς αεροσκάφος, που κατασκευάζεται από τη δεκαετία του 1970 και το οποίο χρησιμοποιείται από 24 χώρες. Το F-16 είναι από πολλές απόψεις το πιο δημοφιλές και επιτυχημένο μαχητικό αεροσκάφος σε υπηρεσία.

Σύμφωνα με αναφορές των νορβηγικών μέσων ενημέρωσης, τα μοντέλα F-16 που θα λάβει η Ουκρανία από τη Νορβηγία θα έχουν αναβαθμιστεί με σύγχρονα ηλεκτρονικά και αισθητήρες, καθιστώντας τα τεχνολογικά ανώτερα από οποιοδήποτε αεροσκάφος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας και συγκρίσιμα ή καλύτερα από τα περισσότερα μαχητικά που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία. Η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία, από την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία το 2022, χειρίζεται μικρό αριθμό αεροσκαφών Su-35.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στην Ουκρανία έως και 42 μαχητικά F-16, όπως της Νορβηγίας, που αποσύρονται μετά από δεκαετίες χρήσης. Η Δανία έχει υποσχεθεί 19 αεροσκάφη. Τα περισσότερα, αλλά όχι όλα τα αεροπλάνα είναι προς το παρόν αξιόπλοα, αναφέρουν ειδήσεις από αυτές τις χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα είναι εξοπλισμένα με τα τρέχοντα πρότυπα του ΝΑΤΟ με ηλεκτρονικά -και αεροηλεκτρονικά- παρόμοια με τα F-16 καθ’ οδόν από τη Νορβηγία.

Ο ιστότοπος στρατιωτικών πληροφοριών Zona Militar, σε πρόσφατο άρθρο ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε τη μεταφορά συνολικά 65 F-16 στην Ουκρανία από τα αποθέματα της Δανίας, της Ολλανδίας και της Νορβηγίας.

Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, η εκτιμώμενη συνολική αξία της δωρεάς F-16 των τριών εθνών στην Ουκρανία, θα ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την παράδοση του αμερικανικού αεροσκάφους στο Κίεβο, το πιο σημαντικό μεμονωμένο έργο οπλικής βοήθειας από τους συμμάχους της Ουκρανίας.

Εκτός από τα αεροσκάφη που δωρήθηκαν από τη Νορβηγία, τη Δανία και την Ολλανδία, οι χώρες Βέλγιο και Ρουμανία έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν την Ουκρανία να εκμεταλλευτεί τα F-16 δωρίζοντας οπλισμό ή εγκαταστάσεις εκπαίδευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H Ρωσία απορρίπτει ελβετική πρωτοβουλία για ειρήνη στην Ουκρανία

Πηγές υπ. Άμυνας: Ακατάσχετη σεναριολογία τα περί μεταφοράς ελληνικών F-16 στην Ουκρανία

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας