15:48 Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Η Πολωνία δεν θα συμμετάσχει στη νέα συμφωνία για το εμβόλιο COVID-19. Την χαρακτήρισε εξωφρενική

Η Πολωνία δεν θα συμμετάσχει στη νέα συμφωνία για το εμβόλιο COVID-19. Την χαρακτήρισε εξωφρενική

Η Πολωνία δεν θα συμμετάσχει στη νέα συμφωνία για το εμβόλιο COVID-19 που διαπραγματεύεται η ΕΕ, σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Υγείας Adam Niedzielski, ο οποίος χαρακτήρισε εξωφρενική την απαίτηση της Pfizer για πληρωμές που αφορούν τις μη παραδοθείσες δόσεις.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Pfizer και την BioNTech σχετικά με τη δυνητική μείωση των παραδόσεων που συμφωνήθηκαν το 2020 στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια και την παράταση του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο τα κράτη μέλη θα μπορούν να τα λαμβάνουν.

Σε προσφορά που υπέβαλε στην Επιτροπή, η Pfizer απαίτησε πληρωμές για τις μη παραδοθείσες δόσεις, που ανέρχονται στο μισό του κόστους των πλήρων παραδόσεων, επισήμανε ο Niedzielski, χαρακτηρίζοντας τον όρο αυτό «εξωφρενικό».

«Οι όροι που διαπραγματεύτηκε η Επιτροπή εξ ονόματος των κρατών μελών με την Pfizer είναι απολύτως δυσάρεστοι και δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στη συμφωνία», δήλωσε την Πέμπτη ο Πολωνός υπουργός Υγείας Adam Niedzielski, όπως αναφέρει το Πολωνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (PAP).

Η Πολωνία ηγείται ενός συνασπισμού ευρωπαϊκών χωρών που πιέζει για την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία. Νωρίτερα φέτος, ως η πρώτη χώρα της ΕΕ, της δόθηκε το πράσινο φως να επαναδιαπραγματευτεί μόνη της τη σύμβαση για τα εμβόλια με την Pfizer.

Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματευόταν ταυτόχρονα για ολόκληρο το μπλοκ. Οι συνομιλίες διεκπεραιώνονταν από την «κοινή ομάδα διαπραγμάτευσης», η οποία αποτελείται από την Επιτροπή και αρκετούς εκπροσώπους των κρατών μελών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στη EURACTIV Πολωνίας τον Μάρτιο.

Λόγω της μεταβαλλόμενης επιδημικής κατάστασης, η Πολωνία επέμενε εδώ και καιρό στη μείωση των παραδόσεων εμβολίων, επικαλούμενη το δραματικά αυξανόμενο κόστος που σχετίζεται με την υποδοχή και διατήρηση των Ουκρανών προσφύγων μετά τη ρωσική εισβολή.

Από τον Απρίλιο του 2022, η Πολωνία ενήργησε σε καθεστώς ανωτέρας βίας, αρνούμενη να λάβει νέες παραδόσεις, δήλωσε ο Niedzielski. Υποστήριξε ότι τα συμβόλαια είναι τόσο κακώς σχεδιασμένα που πρακτικά αναγκάζουν τις χώρες να δέχονται εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις που κανείς δεν χρειάζεται πλέον.

Σε επιστολή που απέστειλε τον περασμένο μήνα  ο Niedzielski ζήτησε να αλλάξουν οι όροι των συμβάσεων για τα εμβόλια COVID-19 της Pfizer, ώστε να «ελαφρυνθεί το οικονομικό βάρος» και να αποφευχθεί η σπατάλη χιλιάδων εμβολίων.

Κατηγόρησε την εταιρεία για έλλειψη καλής θέλησης για την επίτευξη συμφωνίας με την Πολωνία και άλλες χώρες της ΕΕ. Έγραψε επίσης ότι η Pfizer δεν είναι έτοιμη να επιδείξει ικανοποιητικό επίπεδο ευελιξίας και να υποβάλει ρεαλιστικές προτάσεις για να απαντήσει στην αλλαγή της κατάστασης της υγείας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία και η Ρουμανία, συμμερίζονται την κριτική της Βαρσοβίας για τη συμφωνία της Επιτροπής. Η Λιθουανία είναι επίσης πιθανό να προσχωρήσει στην αντιπολίτευση, πρόσθεσε ο Niedzielski.

Διευκρίνισε επίσης ότι τα προβλήματα αφορούν μόνο έναν προμηθευτή εμβολίων. Με όλους τους άλλους, έχουν επιτευχθεί συμφωνίες για «τις μεγάλες μειώσεις» των παραδόσεων, δήλωσε ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΟΦ: 63 αναφορές για θανάτους και 1.633 για παρενέργειες από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Κορονοϊός εμβόλιο: Συγκριτική αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης εμβολίων mRNA έναντι του SARS-CoV-2

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας