12:36 Τετάρτη 1 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Η πολύτιμη βιταμίνη Κ

Η πολύτιμη βιταμίνη Κ

Οι βιταμίνες είναι διάφορες θρεπτικές ουσίες, τις οποίες βρίσκουμε εν αφθονία σε όλες τις τροφές που υπάρχουν στη φύση. Ωστόσο, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει τη δυνατότητα να συνθέτει με φυσικό τρόπο δύο από αυτές. Τη D όταν το δέρμα μας έρχεται σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία και την Κ μέσω του εντέρου.

Ας δούμε κάποια πράγματα για τη δεύτερη. Είναι η ουσία, η οποία διασφαλίζει την ομαλή ροή του αίματός μας και συνδράμει σε πολύ μεγάλο βαθμό στο να αποφεύγονται τόσο οι θρομβώσεις, όσο και οι αιμορραγίες. Τη βρίσκουμε σε μεγάλη ποσότητα σε όλα τα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά (το μπρόκολο, τα βλίτα, τα αντίδια, τα σπαράγγια, το λάχανο, το μαϊντανό, το μαρούλι, το σπανάκι, το κουνουπίδι) και στο σογιέλαιο.

Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη για ένα μέσο ενήλικα είναι 65-80 mg και πιο συγκεκριμένα σε αναλογία 1 mg για κάθε ένα κιλό. Όσοι παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει να αποφεύγουν τα διάφορα συμπληρώματα διατροφής που την περιέχουν, αφού σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να μειωθεί η δράση της φαρμακευτικής τους αγωγής. Επίσης, συνιστάται να περιορίζονται σε 1-3 μερίδες ημερησίως τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Κ.

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να τη συνθέσουν με φυσικό τρόπο. Η κυριότερη αιτία είναι το γεγονός πως κάνουν κακή διατροφή (χαμηλή σε αδιάλυτες φυτικές ίνες). Η υπερκατανάλωσή της δεν δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες. Άτομα που υποφέρουν από σοβαρές γαστρεντερικές ή ηπατικές νόσους, συνήθως παρουσιάζουν έλλειψη της συγκεκριμένης ουσίας.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας