11:35 Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Η Ρωσία αθέτησε εξωτερικό χρέος για πρώτη φορά από το 1918

Η Ρωσία αθέτησε εξωτερικό χρέος για πρώτη φορά από το 1918

Η Ρωσία αθέτησε την πληρωμή του εξωτικού χρέους για πρώτη φορά από το 1918, καθώς την Κυριακή έχασε μία προθεσμία για την πληρωμή τοκοχρεωλυσίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, χθες έληξε η περίοδος χάριτος για περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια σε αποπληρωμή τόκων, που οφείλονταν από το 27 Μαΐου, μια προθεσμία που θεωρείται γεγονός αθέτησης υποχρεώσεων εάν δεν διευθετηθεί.

Η Ρωσία από την άλλη διαθέτει τα χρήματα για να πληρώσει τους τόκους των 100 εκατ. δολ. και είναι πρόθυμη να πληρώσει, αλλά οι κυρώσεις από την Δύση έχουν καταστήσει αδύνατη τη μεταφορά του ποσού στους διεθνείς πιστωτές.

Το Κρεμλίνο είναι αποφασισμένο να αποφύγει την χρεοκοπία, η οποία αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το κύρος του έθνους.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε την κατάσταση «φάρσα».

Η πληρωμή τόκων ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων έπρεπε να καταβληθεί στις 27 Μαΐου. Η Ρωσία, από την πλευρά της λέει ότι τα χρήματα στάλθηκαν στην Euroclear, μια τράπεζα που στη συνέχεια θα διανείμει την πληρωμή στους επενδυτές.

Αλλά αυτή η πληρωμή έχει κολλήσει εκεί, σύμφωνα με το Bloomberg, και τα χρήματα δεν έχουν φτάσει στους πιστωτές.

Την ίδια ώρα, ορισμένοι κάτοχοι ρωσικών ομολόγων σε ευρώ από την Ταϊβάν δεν έχουν λάβει τόκους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο επικαλείται δύο πηγές.

Επειδή τα χρήματα δεν είχαν φτάσει εντός 30 ημερών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας, δηλαδή το απόγευμα της Κυριακής, θεωρείται ως οικονομική αθέτηση.

Η Euroclear δεν έχει ενημερώσει εάν η πληρωμή έχει μπλοκαριστεί, αρκέστηκε μόνο να πει ότι εφαρμόζει όλες τις κυρώσεις.

Η τελευταία φορά που η Ρωσία χρεοκόπησε για εξωτικό χρέος ήταν το 1918, κατά τη διάρκεια της επανάστασης των Μπολσεβίκων, όταν ο Βλαντιμίρ Λένιν αρνήθηκε να πληρώσει τα χρέη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Η τελευταία οποιουδήποτε είδους χρεοκοπία της Ρωσίας ήταν το 1998, τότε που η χώρα συγκλονιζόταν από την κρίση του ρουβλίου κατά τη διάρκεια του χαοτικού τέλους του καθεστώτος του Μπόρις Γέλτσιν.

Εκείνη την εποχή, ωστόσο, η Μόσχα απέτυχε να διευθετήσει τις πληρωμές για τα εγχώρια ομόλογά της, αλλά κατάφερε να μην αθετήσει το χρέος της στο εξωτερικό.

Ωστόσο, οι κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, έχουν περιορίσει την πρόσβαση της χώρας στα διεθνή τραπεζικά δίκτυα που επεξεργάζονται πληρωμές από τη Ρωσία σε επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

Η ρωσική κυβέρνηση είπε ότι θέλει να πραγματοποιήσει όλες τις πληρωμές της εγκαίρως, και μέχρι τώρα το είχε πετύχει. Περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρέη της Ρωσίας είναι σε δολάρια ή ευρώ, με περίπου τα μισά να διατηρούνται εκτός της χώρας.

Η χρεοκοπία της χώρας, δε, φαινόταν ως αναπόφευκτο σενάριο από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αποφάσισε να μην ανανεώσει την ειδική εξαίρεση στους κανόνες των κυρώσεων, που επιτρέπουν στους επενδυτές να λαμβάνουν ανάλογες πληρωμές τόκων από τη Ρωσία, η οποία έληξε στις 25 Μαΐου.

Το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, φαίνεται πως πλέον έχει αποδεχθεί και αυτό το αναπόφευκτο σενάριο. Με διάταγμα της 23ης Ιουνίου δηλώνει ότι όλες οι μελλοντικές πληρωμές τοκοχρεωλυσίων θα γίνονται σε ρούβλια μέσω μιας ρωσικής τράπεζας, του National Settlements Depository, ακόμη και όταν τα συμβόλαια αναφέρουν ότι θα έπρεπε να είναι σε δολάρια ή άλλα διεθνή νομίσματα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ παραδέχτηκε ότι οι ξένοι επενδυτές «δεν θα μπορούσαν να λάβουν» τις πληρωμές.

Όπως είπε αυτό γίνεται για δύο λόγους: «Το πρώτο είναι ότι οι ξένες υποδομές – τράπεζες, συστήματα διακανονισμού και εκκαθάρισης, αποθετήρια – απαγορεύεται να διεξάγουν οποιεσδήποτε πράξεις που σχετίζονται με τη Ρωσία. Το δεύτερο είναι ότι απαγορεύεται ρητά στους ξένους επενδυτές να λαμβάνουν πληρωμές από εμάς».

Επειδή η Ρωσία θέλει να πληρώσει και έχει τα χρήματα για να το κάνει, επιμένει ότι αυτό δεν ισοδυναμεί με πραγματική χρεοκοπία, η οποία συνήθως συμβαίνει όταν οι κυβερνήσεις αρνούνται να πληρώσουν ή οι οικονομίες τους είναι τόσο αδύναμες που δεν μπορούν να βρουν τα χρήματα.

«Όλοι όσοι γνωρίζουν αντιλαμβάνονται ότι αυτό δεν είναι αθέτηση πληρωμών», ανέφερε το RIA Novosti. «Όλη αυτή η κατάσταση μοιάζει με φάρσα».

Αν και η χρεοκοπία είναι ένα συμβολικό πλήγμα, η συνθήκη αυτή θα έχει λίγες άμεσες πρακτικές συνέπειες για τη Ρωσία.

Τα έθνη που αθετούν συνήθως ανάλογες πληρωμές είναι αδύνατο να δανειστούν περισσότερα χρήματα, αλλά η Ρωσία έχει ήδη ουσιαστικά αποκλειστεί από το δανεισμό λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία κερδίζει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων και σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΟΙΚ, από τον Απρίλιο, η χώρα δεν σχεδιάζει να δανειστεί περισσότερα.

Πηγή:  Bloomberg

Διαβάστε επίσης

Οργή στη Ρωσία για τον λιθουανικό «αποκλεισμό» του Καλίνινγκραντ

Ρωσία: Για την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση «φταίνε τα δυτικά καθεστώτα»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας