3:34 Κυριακή 22 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Η Ρωσία μετακινεί προς Ουκρανία αποβατικά, τεθωρακισμένα, στρατεύματα

Η Ρωσία μετακινεί προς Ουκρανία αποβατικά, τεθωρακισμένα, στρατεύματα

Η Ρωσία συνεχίζει την ανάπτυξη στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοινώνοντας γενίκευση των ναυτικών γυμνασίων, στο πλαίσιο εντατικοποίησης της προετοιμασίας για ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία, εν μέσω διαφαινόμενου αδιεξόδου στις διπλωματικές διεργασίες.

Έξι ρωσικά αποβατικά σκάφη, με δυνατότητα μεταφοράς αρμάτων μάχης, στρατευμάτων και άλλων στρατιωτικών οχημάτων, ταξίδεψαν μέσω Μάγχης για τη Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα, σε μια ανάπτυξη που, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα μπορούσε να υποστηρίξει αμφίβια απόβαση στα νότια της Ουκρανίας, αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδινε εντολή για επίθεση.

Οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας υποστηρίζουν πως η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους και προμηθεύει τις δυνάμεις της στο Ντονέτσκ και το Λουκάνσκ με καύσιμα, τεθωρακισμένα και πυροβόλα όπλα, στο πλαίσιο προετοιμασίας για ενδεχόμενη εισβολή.

Από την έναρξη του έτους, οι ρωσικές αρχές «έχουν παραδώσει μυστικά διά σιδηροδρομικής και οδικής μεταφοράς από το ρωσικό έδαφος (…) περισσότερους από επτά τόνους καυσίμου, αρκετά άρματα μάχης και συστήματα πυροβολικού, άλλα όπλα και πυρομαχικά», ανέφερε αυτή η διεύθυνση πληροφοριών που υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας.

Η ουκρανική υπηρεσία κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι «στρατολογεί ενεργά» στη Ρωσία «μισθοφόρους» και τους εκπαιδεύει σε κέντρα εκπαίδευσης για να τους στείλει να πολεμήσουν στην ανατολική Ουκρανία στις τάξεις των δυνάμεων των αυτονομιστών.

Από το ανατολικό μέτωπο της Ρωσίας έφτασε στη Λευκορωσία μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη -που περιλάμβανε βαλλιστικούς πυραύλους Iskander μικρής εμβέλειας και στρατιώτες της επίλεκτης μονάδας των ειδικών δυνάμεων Σπέτσναζ– σχήμα ανάπτυξης που, όπως αναφέρουν δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές, μπορεί να απειλήσει το Κίεβο.

Οι νέες στρατηγικές αναπτύξεις της Μόσχας έχουν θορυβήσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι η συνολική κατάσταση. Είναι η συγκέντρωση 100.000 στρατιωτών στα ουκρανικά σύνορα σε συνδυασμό με τη μετακίνηση δυνάμεων στη Λευκορωσία το Σαββατοκύριακο. Αυτοί οι αριθμοί είναι, ασφαλώς, πέρα από αυτό που θα περιμέναμε σε σχέση με μια στρατιωτική άσκηση» αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαβάστε ακόμη

Ηνωμένο Βασίλειο: Τεράστιο στρατηγικό λάθος μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Έκκληση της Ουκρανίας προς τη Γερμανία για αμυντικά όπλα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας