More

  Οι στενές σχέσεις Πετσίτη-Παππά, οι συναντήσεις και η εύνοια στον Λαυρεντιάδη

  • Μαζί στο υπουργείο, μαζί και σε κηδείες ο πρώην υπουργός με τον υπάλληλο τού (ευνοημένου) Λαυρεντιάδη
  • Στη Βουλή η δικογραφία, πρόσω ολοταχώς για προανακριτική
  • «Καίει» τους Φλαμπουράρη, Δραγασάκη, Σταθάκη, Πιτσιόρλα και Τζάκρη ο πρώην CEOτης ΔΕΠΑ: «Ηταν όλα σε γνώση τους».

  Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

  Ως το alteregoτου Νίκου Παππά, πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραψε τον Μανώλη Πετσίτη ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος στην ανακρίτρια η οποία διερευνά την υπόθεση του σκανδάλου ΔΕΠΑ-ELFE. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», απαντώντας σε καταιγισμό ερωτήσεων από τους δικαστικούς λειτουργούς σχετικά με το ρόλο του διαβόητου «Μανόλο» του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρώην ισχυρός άνδρας της ΔΕΠΑ αποκάλυψε (στις 19 Νοεμβρίου 2019) τους στενούς δεσμούς που είχε με τον Νίκο Παππά, καταθέτοντας ότι ο Πετσίτης ήταν –σχεδόν μόνιμος- επισκέπτης του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.
  Συγκεκριμένα, ανέφερε πως τον είχε συναντήσει σε ορισμένες επισκέψεις του στο υπουργείο μετά τον Νοέμβριο του 2016, καθώς μέχρι τότε ο κ. Παππάς ήταν υπουργός Επικρατείας.

  Η κηδεία και ο Λαυρεντιάδης

  Μάλιστα, στην κατάθεσή του ο κ. Κιτσάκος ανέφερε ότι το δίδυμο Πετσίτη-Παππά έκανε «παρέα» και εκτός υπουργείου ή εκτός ΔΕΠΑ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην κηδεία του αδελφού του Πάνου Σκουρλέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 2016 στο κοιμητήριο Κηφισιάς, ο πρώην υπουργός και ο «Μανόλο» ήταν μαζί. «Μάλιστα, τότε νόμιζα ότι ο Πετσίτης ήταν άνθρωπος της προσωπικής ασφάλειας του κ. Παππά», είπε χαρακτηριστικά.

  Οι δικαστικοί λειτουργοί τον ρώτησαν επίμονα εάν γνώριζε πως εκείνη την περίοδο ο κ. Πετσίτης ήταν στο «payroll» του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τον οποίο, όπως έχουμε αποκαλύψει, χαίρει μιας ιδιότυπης διακομματικής ασυλίας, για να απαντήσει ότι «δεν θυμάται κάτι τέτοιο».
  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπόδικος επιχειρηματίας είχε προσλάβει τον Μανώλη Πετσίτη στην ELFEμε σύμβαση που προέβλεπε αμοιβές 72.693 ευρώ για το 2016 και 128.500 ευρώ για το 2017. Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς είχε προσπαθήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τον πρώην συμμαθητή του επισημαίνοντας ότι είχε πάψει να είναι συνεργάτης του εκείνη την περίοδο. Κάτι που πάντως, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, διαψεύδεται από την κατάθεση Κιτσάκου.

  Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Μανώλης Πετσίτης μετατράπηκε σε φορολογικό εκπρόσωπο των Κύπριων δικηγόρων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, στις 23 Δεκεμβρίου 2014, ένα μήνα προτού ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία της χώρας. Στη συνέχεια και αφού άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης αποκαλύφθηκε ότι κατοικούσε σε πολυτελή βίλα στη Βαρυμπόμπη, την οποία μίσθωνε από τον δικηγόρο Νίκο Ανδρικόπουλο, στενό φίλο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.Tο ερώτημα που τέθηκε εκείνη την εποχή είναι το κατά πόσον ο επιστήθιος φίλος του Νίκου Παππά από τα σχολικά τους χρόνια στη Καισαριανή, που πληρωνόταν αδρά από τον Λ.Λαυρεντιάδη, του οποίου η εταιρεία ELFE φέσωνε σειρά κρατικών επιχειρήσεων, έπαιξε κάποιο διαμεσολαβητικό ρόλο για την ευνοϊκή μεταχείριση της τελευταίας απέναντι στους πιστωτές της.

  Οι υπουργοί και ο Νίκος

  Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές «πηγές» θεωρείται πλέον πολύ πιθανό ο Μανώλης Πετσίτης να κληθεί να περάσει πολύ σύντομα την είσοδο της Βουλής προκειμένου να καταθέσει τι ακριβώς γνωρίζει για την υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFEαλλά και για τις σχέσεις του Νίκου Παππά με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Για να συμβεί κάτι τέτοιο,όμως, θα πρέπει να υπάρξει διερεύνηση της υπόθεσης από τη Βουλή. Τουτέστιν θα πρέπει να συγκεντρωθούν 30 υπογραφές για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί από την πλευρά της ΝΔ που ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει –πολύ έντονα- το «σκάνδαλο» ELFE, αλλά και την «υπόθεση Πετσίτη».

  Στη συνέχεια η Βουλή θα κληθεί να αναζητήσει τους λόγους που η Βιομηχανία Λιπασμάτων ELFΕ, συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη φέσωσε τη ΔΕΠΑ κάτα 130 εκατ. ευρώ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί οι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι χειρίζονται την υπόθεση έπεσαν πάνω στα ονόματα πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα των κ.κ. Δραγασάκη, Φλαμπουράρη, Πιτσιόρλα, Σταθάκη και Τζάκρη, οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο –όπως τουλάχιστον προκύπτει από την κατάθεση Κιτσάκου- έπαιξαν ενεργό ρόλο στην υπόθεση.

  Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ασκηθεί τρεις ποινικές διώξεις που αφορούν τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αλλά και τους συνεργάτες του για την υπόθεση των χρεών της ELFE. Σε μια από αυτές είναι κατηγορούμενος και ο κ. Κιτσάκος, ο οποίος φέρεται με αποφάσεις του να είχε λειτουργήσει υπέρ της ELFE και κατά των συμφερόντων της ΔΕΠΑ.

  Την ίδια στιγμή, όπως πληροφορείται η «Μ», σε εξέλιξη βρίσκεται ποινική προκαταρκτική έρευνα από την εισαγγελέα Πρωτοδικών, Κατερίνα Μήτρου, σχετικά με τις ημέρες και τα έργα του Μανώλη Πετσίτη και τις σχέσεις του με τον Λαυρεντιάδη.

  Η υπόθεση

  Ο Θεόδωρος Κιτσάκος ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ τον Νοέμβριο 2015. Τελικά απομακρύνθηκε μετά από δύο χρόνια και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο 2017 από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τους μετόχους της ΔΕΠΑ, υπό το βάρος καταγγελιών για σκανδαλώδη μεταχείριση της ELFE. Ο πρώην CEOτης εταιρείας δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, καθώς στο παρελθόν υπήρξε στενός συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ως ανώτατο στέλεχος της Νεοχημικής αλλά και ως Γενικός Διευθυντής της ίδιας της ELFE (σ.σ. τα χρέη της οποίας ανέλαβε να ρυθμίσει το 2015 ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ!).

  Ο κ. Κιτσάκος κατηγορείται ότι ως ο ισχυρός άνδρας της ΔΕΠΑ συμφώνησε η ELFE να προμηθεύεται φυσικό αέριο δεκάδων εκατομμυρίων για την παραγωγή λιπασμάτων με καταβολή μεταχρονολογημένων επιταγών. Αυτό μια περίοδο που (σύμφωνα με το κατηγορητήριο) ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μεθόδευε την αποψίλωσή της ELFE από κάθε παραγωγική της δραστηριότητα. Ο υπόδικος επιχειρηματίας χρησιμοποιώντας τεχνάσματα τα οποία καταγγέλλεται ότι συνεχίζονται ακόμη και σήμερα προχώρησε σε μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της σε παρένθετες κυπριακές εταιρείες.

  Επί ημερών Κιτσάκου, λοιπόν, και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΠΑ βρέθηκε δεμένη χειροπόδαρα καθώς πληρωνόταν με μεταχρονολογημένες επιταγές άγνωστων εταιρειών. Και αυτό εξαιτίας –σύμφωνα με το κατηγορητήριο- της σκανδαλώδους σύμβασης που υπέγραψε ο Θεόδωρος Κιτσάκος, παρά τις αντίθετες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΠΑ στο παρελθόν. Παράλληλα, ο πρώην CEOτης εταιρείας κατηγορείται και για μεταχρονολογημένη αντίδραση με σκοπό την αποζημίωση της ΔΕΠΑ κάτι που φέρεται ο ίδιος να μεθόδευσε υποστηρίζοντας ότι διαπραγματευόταν ανταλλαγή του χρέους της ELFE έναντι ακινήτων της, τα οποία ήταν πολλαπλώς υποθηκευμένα σε τράπεζες και δεσμευμένα ως εγκληματικά προϊόντα από την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος.

  «Τα γνώριζαν όλα οι υπουργοί»

  Ο ίδιος, πάντως, κατά την παρουσία του στην ανακρίτρια το Νοέμβριο του 2019 αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία, «δίνοντας» υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την επισήμανση ότι όλες οι κινήσεις του ήταν γνωστές σε εκείνους. Κατέθεσε ότι οι πρώην υπουργοί κ.κ. Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Πιτσιόρλας, Σταθάκης και Τζάκρη, όπως και η τότε ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, γνώριζαν τα πάντα για το colpogrossoτου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ωστόσο δεν ήθελαν να διακόψουν την παροχή αερίου στηνELFE,προκειμένου να διασώσουν το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης και να μην επηρεάσουν την παραγωγή λιπάσματος της χώρας! Ολοκληρώνοντας την παρουσία του στο ανακριτικό γραφείο και εστιάζοντας στο ρόλο Πετσίτη επανέλαβε αυτό που είχε καταγγείλει και δημόσια ότι δηλαδή ο «Μανόλο» επισκέπτονταν τη ΔΕΠΑ «ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου» και πως στις περισσότερες των περιπτώσεων ζητούσε τοποθετήσεις ημετέρων, αλλά και αναθέσεις έργων, αιτήματα που σύμφωνα με τον κ. Κιτσάκο δεν ικανοποιήθηκαν.

  * Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” της Κυριακής

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  ΗΠΑ: Αγόρι 7 ετών το νεαρότερο θύμα κορωνοϊού στην Τζόρτζια

  Ένας επτάχρονος, χωρίς κανένα γνωστό υποκείμενο νόσημα, έγινε το μικρότερο σε ηλικία θύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, στην πολιτεία Τζόρτζια, μετέδωσαν αμερικανικά...

  Το άκυρο δώρο του πρίγκιπα Γουίλιαμ στην Κέιτ Μίντλετον

  Η επιλογή του τέλειου δώρου στα αγαπημένα μας πρόσωπα, συχνά είναι δύσκολη υπόθεση. Ακόμα και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ βρέθηκε σε αυτή τη θέση, όταν...

  Ροναλντίνιο: Η πρόταση του εισαγγελέα για την ποινή του

  Σύντομα όπως όλα δείχνουν θα τελειώσει η περιπέτεια του Ροναλντίνιο στην Παραγουάη. Όλα άρχισαν όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Παραγουάης προσπαθώντας, μαζί με τον αδερφό...

  Κορωνοϊός: Μάσκες ή ασπίδες; – Τι συμβουλεύει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

  Τη μάσκα δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως καταναγκασμό αλλά ως το «εργαλείο» που θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε τη ζωή μας, τις εργασίες...

  Βουλγαρία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ

  Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στη Βουλγαρία, με τους διαδηλωτές να απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ. Μάλιστα, την Παρασκευή τα μπλόκα στην πρωτεύουσα Σόφια...