5:07 Παρασκευή 24 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

ΗΠΑ: Στο 5% υποχώρησε ο πληθωρισμός, στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και δύο χρόνια

ΗΠΑ: Στο 5% υποχώρησε ο πληθωρισμός, στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και δύο χρόνια

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και δύο χρόνια, μολονότι παραμένει ακόμη μακριά από τον στόχο που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed). Τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός, με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ανερχόταν στο 6% και οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα υποχωρούσε στο 5,2% τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, οι τιμές έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο του 2021. Αυτή η «χαλιναγώγηση» του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών της ενέργειας (-3,5% για τον μήνα Μάρτιο και -6,4% σε ετήσια βάση).

Ο λεγόμενος υφέρπων πληθωρισμός, δηλαδή χωρίς τους τομείς της ενέργειας και των τροφίμων, υποχώρησε επίσης ελαφρά στο +0,4% από +0,5% τον Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση όμως παραμένει υψηλός, στο 5,6%, από 5,5% τον προηγούμενο μήνα.

Το επίπεδο αυτό παραμένει μακριά από τον στόχο του 2% που επιδιώκει η Fed, η οποία αύξησε τα επιτόκια εννέα φορές μέσα σε έναν χρόνο.

Τον Μάρτιο, τα ενοίκια και οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 0,6%, όπως και οι μεταφορές (+1,4%).

«Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις (…) αλλά με τον υφέρποντα πληθωρισμό να παραμένει ακόμη υψηλός, είναι πιθανόν να συνεχίσει η Fed τις αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στην επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της», στις 2 και 3 Μαΐου, σχολίασε ο Πολ Άσγουορθ, οικονομολόγος αναλυτής της Capital Economics.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν απειλεί τη σύνοδο των BRICS και προκαλεί αναταράξεις στη Νότια Αφρική

Ο πρίγκιπας Χάρι θα παραστεί στη στέψη του βασιλιά Καρόλου, χωρίς τη σύζυγο και τα παιδιά του

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας