9:25 Κυριακή 16 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

ΗΠΑ: Tα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν είναι σημαντικά για την ασφάλεια του Ισραήλ

ΗΠΑ: Tα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν είναι σημαντικά για την ασφάλεια του Ισραήλ

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν είναι σημαντικά για την ασφάλεια του εβραϊκού κράτους, αν και δεν έφτασε στο σημείο να υιοθετήσει τη στάση της πρώην αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τραμπ που τα είχε αναγνωρίσει ως μέρος του Ισραήλ.

Ο Τραμπ αναγνώρισε επισήμως τα Υψίπεδα του Γκολάν ως ισραηλινό έδαφος το 2019, μια τεράστια στροφή από την αμερικανική πολιτική εδώ και δεκαετίες. Το Ισραήλ κατέλαβε το Γκολάν από τη Συρία στον πόλεμο του 1967 και το προσάρτησε το 1981, μια κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς.

“Από πρακτικής άποψης, ο έλεγχος του Γκολάν σε αυτή την κατάσταση πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικός για την ασφάλεια του Ισραήλ”, δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο CNN. “Τα νομικά ζητήματα είναι άλλο θέμα και με τον καιρό, αν αλλάξει η κατάσταση στη Συρία, αυτό είναι κάτι που θα εξετάσουμε, αλλά δεν είμαστε κοντά σε αυτό”, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε εξάλλου ότι η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά και η παρουσία παραστρατιωτικών οργανώσεων στη Συρία που στηρίζονται από το Ιράν αποτελούν “σημαντική απειλή” για το Ισραήλ.

Σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα αποσύρει την αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν.

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να διατηρηθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, αφού η κυβέρνηση Τραμπ αναγνώρισε την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν και η ομάδα του έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους Παλαιστινίους και να τους προσφέρουν εκ νέου βοήθεια, παίρνοντας αποστάσεις από την πολιτική Τραμπ, αλλά και να απορρίψουν τις μονομερείς ενέργειες, όπως η ανέγερση εβραϊκών οικισμών σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει συνομιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάτι που έχει προκαλέσει ερωτήματα στο Ισραήλ. Τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Μπαράκ Ομπάμα είχαν μιλήσει με τον Νετανιάχου λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία τους στην προεδρία των ΗΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο Μπλίνκεν απάντησε “είμαι βέβαιος ότι θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν στο άμεσο μέλλον”.

Διαβάστε επίσης 

Τζιχαντιστές, άκρα δεξιά και αρνητές του κορωνοϊού οι κυριώτεροι κίνδυνοι της τρομοκρατίας

 

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας