15:24 Τρίτη 14 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ιράν: «Δεν θα παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας στην πυρηνική ενέργεια»

Ιράν: «Δεν θα παραιτηθούμε από το δικαίωμά μας στην πυρηνική ενέργεια»

Το Ιράν «δεν θα παραιτηθεί ούτε στο ελάχιστο» από τα δικαιώματά του στην πυρηνική ενέργεια, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί σε ομιλία του ενώπιον των ιμάμηδων της χώρας που τελούν την προσευχή, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς θα έχει διμερή συνάντηση σήμερα με τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, την πρώτη σε αυτό το επίπεδο τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα διχάζει βαθιά τις δύο χώρες.

Ενώ ο Ροχανί έκανε τις παραπάνω δηλώσεις, η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά, θα γίνει στη Νέα Υόρκη μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και της επικεφαλούςς της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

Μετά την εκλογή του τον Ιούνιο ο Ροχανί, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός, δήλωσε ότι θέλει να διεξαγάγει “σοβαρές διαπραγματεύσεις χωρίς να χαθεί χρόνος” με τις μεγάλες δυνάμεις και ότι είναι έτοιμος για “περισσότερη διαφάνεια”, χωρίς ωστόσο να υποχωρήσει στα “αναμφισβήτητα δικαιώματα” του Ιράν, κυρίως όσον αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου — μια δραστηριότητα που είναι στο επίκεντρο των ανησυχιών χωρών της Δύσης.

Απέναντι στην άρνησή του να σταματήσει το Ιράν τις ευαίσθητου χαρακτήρα πυρηνικές δραστηριότητες, οι χώρες της Δύσης επέβαλαν στην Τεχεράνη οικονομικές κυρώσεις με στόχο να πλήξουν τις εξαγωγές πετρελαίου και τις τραπεζικές συναλλαγές της χώρας με το εξωτερικό. Οι κυρώσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά 50% των ιρανικού πετρελαϊκών εξαγωγών, την πτώση της ισοτιμίας του ιρανικού νομίσματος και πληθωρισμό άνω του 40%.

“Η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα με τις απειλές και τις κυρώσεις”, πρόσθεσε ο Ροχανί, του οποίου η χώρα κατηγορείται —παρά τις διαψεύσεις της— ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με τον ιρανό πρόεδρο, “οι πρώτες διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα θα διεξαχθούν στη Νέα Υόρκη (μεταξύ του Ζαρίφ και της Αστον) και κατόπιν θα συνεχιστούν σε άλλο μέρος (που δεν έχει διευκρινιστεί) με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία).

Οι διαπραγματεύσεις αυτές, που έχουν διακοπεί από τον Απρίλιο, δεν σημείωσαν καμιά αξιοσημείωτη πρόοδο.

Ο Ροχανί ανέθεσε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Εξωτερικών τις διαπραγματεύσεις με τις “ξένες πλευρές”, δηλαδή τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα, μια κίνηση που δείχνει την βούληση του νέου προέδρου να προτάξει την διπλωματία για την επίλυση της κρίσης.

 

Η Γαλλία

“Πάντα πίστευα ότι πίσω από το δράμα στη Συρία υπάρχει η ιρανική απειλή”, δήλωσε ο Φαμπιούς στο ραδιοφωνικό σταθμό Ερόπ 1, διευκρινίζοντας ότι θα συναντήσει τον ιρανό ομόλογό του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Φαμπιούς δήλωσε πρόσφατα ότι είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ζαρίφ στις 28 Αυγούστου. Είχε επίσης συναντήσει τον ιρανό πρεσβευτή στο Παρίσι στις 6 Αυγούστου. Οι απευθείας συνομιλίες σε αυτό το επίπεδο ήταν ελάχιστες τα τελευταία χρόνια.

Η τελευταία συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και του Ιράν ήταν πριν από δύο χρόνια, μεταξύ του Αλέν Ζιπέ και του Αλί Σαλεχί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το Παρίσι κατηγορεί το Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα υπό το πρόσχημα της εκπόνησης ενός πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση, κάτι που διαψεύδει το Ιράν.

Ο εξοπλισμός με πυρηνικά του Ιράν “δεν είναι αναπόφευκτος αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνος”, δήλωσε σήμερα ο Φαμπιούς. “Μόνο αν είμαστε πολύ αποφασιστικοί στο θέμα της Συρίας, μπορούμε να καταφέρουμε να αποτρέψουμε τους Ιρανούς να προχωρήσουν στην κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου, κάτι το οποίο όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι σε αυτή την (. . .) περιοχή θα αποτελούσε το απόλυτο δράμα”.

Το Παρίσι θεωρεί ότι η απουσία κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος της Δαμασκού για τη χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, μπορεί να ενθαρρύνει το Ιράν, σύμμαχο του Ασαντ, να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας