0:10 Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Ιστορικά ξενοδοχεία και ακίνητα-φιλέτα επωνύμων σε κλοιό πλειστηριασμών το 2021

Ιστορικά ξενοδοχεία και ακίνητα-φιλέτα επωνύμων σε κλοιό πλειστηριασμών το 2021

H οικονομική κρίση των περασμένων ετών ήταν αρκετή για να φέρει σε δυσχερή θέση μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και να πυροδοτήσει ντόμινο αναταράξεων στα κόκκινα δάνεια. Η κατάσταση έγινε εκρηκτική με την έλευση του κορωνοϊού, ο οποίος θα αφήσει πίσω του περί τα 5 δισ.ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, βάσει εκτιμήσεων των συστημικών τραπεζών που προσπαθούν να τα κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα, εν μέσω διεργασιών και σχεδίων για την περίφημη “Bad Bank“.

Οι πλειστηριασμοί είναι και πάλι εδώ και αφορά επώνυμους ή μη.

Το 2021 φαίνεται ότι θα είναι μία κρίσιμη χρονιά, καθώς μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, ξακουστά ξενοδοχεία και ακίνητα επιχειρηματιών βρίσκονται στο σφυρί του e-auction.

Ο “Μίδας” του τουρισμού

Mία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφορά τον ξενοδοχειακό Όμιλο Κυπριώτη. Οι επισπεύδουσες Eurobank και Intrum (Τράπεζα Πειραιώς) βγάζουν ακίνητο σε πλειστηριασμό στις 3 Μαρτίου 2021, με ύψος πρώτης προσφοράς τα 83.831.000 ευρώ. 

Η εταιρεία «Γ. ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ & ΥΙΟΙ Α.Ε.» είναι μία αμιγώς ελληνική οικογενειακή επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες, από την ίδρυσή της, το έτος 1987, στον τομέα του τουρισμού και απασχολεί εκατοντάδες υπαλλήλους.

Ο ξενοδοχειακός όμιλο Κυπριώτη ελέγχει συνολικά 1.522 δωμάτια και 5.079 κλίνες στην Κω. Διαθέτει πέντε υπερσύγχρονες και υψηλών προδιαγραφών μονάδες, τεσσάρων και πέντε (4* & 5*) αστέρων με τις ονομασίες: «Kipriotis Village», «Kipriotis Hippocrates», «Kipriotis Maris» «Kipriotis Panorama», «Kipriotis Aqualand».

Όλες οι παραπάνω εγκαταστάσεις ευρίσκονται στην Κω (περιοχή Ψαλίδι), με την συνολική επιφάνεια των  κτιριακών  / ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων να ανέρχεται σήμερα σε 133.235 τ.μ., τα οποία εκτείνονται επί οικοπεδικών εκτάσεων επιφανείας 286.586 τ.μ.

Διαθέτει επίσης εστιατόρια, συνεδριακά κέντρα υψηλών προδιαγραφών, πισίνες, spa, καταστήματα, θέατρα, γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Επισημαίνεται ότι Eurobank και Πειραιώς εξέταζαν την πώληση των δανείων στο fund HIG Capital. 

Πρόκειται για ένα αρκετά χρονοβόρο project. Η HIG Capital εμφανίστηκε ως φαβορί για την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας αγοράς των δανείων. Έκτοτε όμως ακολούθησε η πανδημία του κορωνοϊού και η συνέχεια είναι γνωστή. Προφανώς βάλτωσε. Αναμένουμε νεώτερα για μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.

Το ιστορικό σαλέ της Κηφισιάς

Η τουριστική «έκρηξη» της δεκαετίας του΄30 είχε βρει έτοιμη την Κηφισιά να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό τουριστών, που ήταν κυρίως Έλληνες ομογενείς από την Αίγυπτο.

Το βάρος της φιλοξενίας των τουριστών έπεσε στο πολυτελές Grand Hotel de Kifissia (ξενοδοχείο Μελά), το «Πύρνα», το «Cecil» των αδελφών Δήμα, το «Όλυμπος», το «Πεντελικόν», το ξενοδοχείο «Απέργη» και το «Θεοξένεια».

Δούλευαν με πληρότητα 100% και εκτός από επισκέπτες του εξωτερικού διέμεναν προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως οι Ελευθέριος Βενιζέλος, Γεώργιος Παπανδρέου, Θεμιστοκλής Σοφούλης, Πηνελόπη Δέλτα, Γεώργιος Βλάχος, Κατίνα Παξινού, Ιωάννα Τσάτσου, όπως σημείωνε σε ενδιαφέρον αφιέρωμά της η “Μηχανή του Χρόνου”.

Το Grand Hotel de Kifisia βρισκόταν στην πλατεία Πλατάνου και ονομαζόταν διαφορετικά «ξενοδοχείο Μελά», καθώς χτίστηκε ως εξοχική κατοικία του βουλευτή και δήμαρχου Αθηναίων Μιχαήλ Μελά, πατέρα του μακεδονομάχου ήρωα. Ήταν ένα από τα πρώτα πολυτελή ξενοδοχεία της Ελλάδας, και το πρώτο που οικοδομήθηκε στην Κηφισιά.

Η ένδοξη ιστορία του θάμπωσε…Αφέθηκε στην τύχη του. Εικόνες εγκατάλειψης. Έτσι για τις 27 Ιανουαρίου 2021 έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός του Grand Chalet που βγαίνει με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς.

Τιμή εκκίνησης, για το ιστορικό ξενοδοχείο (το οποίο παραμένει κλειστό τα τελευταία χρόνια) τα 5.280.000 ευρώ.Στο e-auction έχει εγγραφεί πως βγαίνει έναντι οφειλών της “Κεφαλάρι Κτηματική“.

Πικρό κρασί για τον Κ. Μπουτάρη

Στον κατάλογο των δημοπρασιών  έχουν “ανέβει” περιουσιακά στοιχεία της Μπουτάρης Οινοποιητική. Δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο. Αλλά συνολικά 11.

Η εταιρεία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κώστα Μπουτάρη, ο οποίος είναι αδελφός του πρώην δηµάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη. Το 1995, οι δρόµοι των δύο αδελφών χώρισαν και ο πρώην δήµαρχος Θεσσαλονίκης δηµιούργησε το «Κτήµα Κυρ Γιάννης». 

Η ιστορική εταιρεία, που ευφραίνειν καρδιάν σε 40 χώρες, είναι αντιµέτωπη µε µια από τις µεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της, φτάνοντας να έχει κόκκινα δάνεια και οφειλές πολλών εκατομμυρίων.

Η “ναυαρχίδα” του Κώστα Μπουτάρη, μετά την αθέτηση των όρων της συμφωνίας για ρύθμιση των δανείων της με τις τράπεζες (αρχές του 2017) βρίσκεται αντιμέτωπη με πλειστηριασμούς, εκποιήσεις, συμπεριλαμβανόμενων στοιχείων προσωπικής περιουσίας του ιδιοκτήτη της.

Η ‘Μπουτάρης’ τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε πετύχει αναστολή του πλειστηριασμού του ιστορικού οινοποιείου της Σαντορίνης, καθώς άσκησε έφεση, αλλά ο πονοκέφαλος συνεχίστηκε με την πολυτελή κατοικία στην κοσμοπολίτικη Ύδρα που βγήκε στο σφυρί.

Ταυτόχρονα, αγροτεμάχια σε Κρήτη, Πάρο, Πελοπόννησο και Αττική της «ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ & ΥΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΊΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» με δ.τ. «ΜΠΟΥΤΑΡΗ» έχουν “κρεμαστεί” στο e-auction με αρχικά ποσά από 3.500 ευρώ έως και 35.600 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στις 10 Μαρτίου 2021 έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός των εγκαταστάσεων στο Πικέρμι/Αττικής, που αφορούν κτήριο, αποθηκευτικούς χώρους μέχρι και τους αμπελώνες.

Επισπεύδουσα η doValue, με πρώτη τιμή τα 1.180.000 ευρώ. Στο έγγραφο αναγράφεται ότι πρόκειται για: ένα ακίνητο – γήπεδο πρώην αγρό μετά των επ’ αυτού κτισμάτων, παραρτημάτων, μηχανημάτων κλπ, ήτοι μετά του επ’ αυτού εργοστασίου οινοποιίας εκτάσεως κατά τους της προκτήτορος της πωλήτριας τίτλους κτήσεως, επτά χιλιάδων εκατόν τριάκοντα πέντε (7,135) μέτρων τετραγωνικών, κείμενον εις θέση «ΠΥΡΙΖΑ» (αγρόκτημα Βουρβά) της κτηματικής περιφέρειας Κοινότητας Πικερμίου Αττικής (πρώην Δήμου Σπάτων) παρά το δέκατο ένατο (19) χιλιόμετρο της Δημοσίας Οδού Αθηνών-Μαραθώνος πλησίον του οικισμού Πικερμίου.

Η… αναστολή του Ψυχάρη

Στην επικαιρότητα απενήλθε πριν λίγες μέρες η είδηση ότι βγαίνει στο σφυρί η lux κατοικία της οικογένειας Ψυχάρη στην περιοχή του Παλαιού Ψυχικού, με τιμή εκκίνησης τα 2,4 εκατ. ευρώ.

Η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του πάλαι ποτέ ισχυρού εκδότη Σταύρου Ψυχάρη αλλά και του υιού Πάνου, ο οποίος κυριαρχούσε στο εκδοτικό συγκρότημα ΔΟΛ έχει ξεκινήσει από το 2016 και συγκεκριμένα από το διαμέρισμα του Κολωνακίου.

H βίλα του Π. Ψυχικού, εμβαδού 544 τ.μ., είχε αγοραστεί το 2003 από τον Π. Ψυχάρη. Βρίσκεται σε οικόπεδο 3,4 στρεμμάτων, διαθέτει εξώστες 208 τ.μ., playroom περίπου 100 τ.μ., υπόγειο 158 τ.μ., ισόγειο 141 τ.μ. και πρώτο όροφο 140 τ.μ. Μάλιστα το ακίνητο διαθέτει 12 θέσεις στάθμευσης και έχει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης τμήματος του οικοπέδου επιφανείας 308 τ.μ.

Η Alpha Bank προχώρησε τον Δεκέμβριο του 2018 σε αναγκαστική κατάσχεση επί του ακινήτου για το ποσό των 500.000 ευρώ.

Αν και επρόκειτο να ξεκινήσει η διαδικασία την Τετάρτη 9/12, η κατάσταση του πλειστηριασμού είναι σε αναστολή.

Διαβάστε επίσης:

Ποιος είναι ο φιλέλληνας Mr Hotel που λατρεύει την Ελλάδα και επενδύει σε ξενοδοχεία

Ελληνικό: Δύο ξενοδοχεία στην Αθηναϊκή Ριβιέρα με την υπογραφή του mr Costa Navarino

Αποζημίωση – “μαμούθ” από το ελληνικό Δημόσιο για ξενοδοχείο που τελούσε υπό κατάληψη

To θέμα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας