21:13 Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Ιστορική απόφαση: Ενιαίος φορτιστής για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές

Ιστορική απόφαση: Ενιαίος φορτιστής για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές

Με συντριπτική πλειοψηφία 602 ψήφων υπέρ (13 κατά και οκτώ αποχές), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες για έναν ενιαίο φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets. Από το φθινόπωρο του 2024, όλοι οι Ευρωπαίοι θα χρειάζονται μόνο έναν φορτιστή USB τύπου-C για να φορτίζουν όλες τις μικρές συσκευές και το 2026, ο ίδιος φορτιστής θα γίνει κανόνας και για τους φορητούς υπολογιστές.

«Οι 14 κατηγορίες προϊόντων που αποτελούν μέρος αυτής της νομοθεσίας είναι από smartphones μέχρι ακουστικά, τα ασύρματα ακουστικά και τα tablet, ο ενιαίος φορτιστής για όλα αυτά τα προϊόντα θα τεθεί σε ισχύ από το φθινόπωρο του 2024», είπε στο Euronews o Αλεξ Αγκιους Σαλιμπα, ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών από τη Μάλτα και εισηγητής του φακέλου.

Οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών αντιστάθηκαν για χρόνια στην προσπάθεια της ΕΕ να τυποποιήσει τις τεχνολογίες φόρτισης. Η απόφαση της ΕΕ θα επηρεάσει όλους τις εταιρείες ηλεκτρονικών συσκευών που εμπορεύονται με ευρωπαίους πελάτες. Η εταιρεία που θα επηρεαστεί περισσότερο θα είναι η Apple.

«Βασικά, όταν πρόκειται για smartphones, ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η Apple. Και ναι, η Apple για να μπορεί να πουλάει τα προϊόντα της στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ναι, πρέπει να συμμορφωθεί με το πρότυπο USB-C από το 2024», τόνισε ο εισηγητής.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ αναμένεται τώρα να δώσουν το τελικό τους ΟΚ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου (κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Περιβάλλοντος στις 24 Οκτωβρίου). Στη συνέχεια, η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ. Τα κράτη μέλη θα έχουν στη συνέχεια 12 μήνες για να μεταφέρουν τους κανόνες και 12 μήνες μετά τη λήξη της περιόδου μεταφοράς για να τους εφαρμόσουν.

Διαβάστε επίσης

Κοινός φορτιστής για κινητό, ακουστικά και tablet από την Κομισιόν

Προσοχη! Πόσο μας κοστίζουν οι ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται συνεχώς στην πρίζα – Δείτε αναλυτικά

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας