20:35 Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Ιταλία: Η κεντροδεξιά νικήτρια στις δημοτικές εκλογές 2022, σύμφωνα με τα exit poll

Ιταλία: Η κεντροδεξιά νικήτρια στις δημοτικές εκλογές 2022, σύμφωνα με τα exit poll

Ιταλία: Η κεντροδεξιά επικράτησε, από τον πρώτο γύρο, σε τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες ιταλικές πόλεις κατά τη διεξαγωγή των χθεσινών δημοτικών εκλογών, σύμφωνα με τα exit poll της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


H συντηρητική παράταξη, είναι πολύ πιθανό να εκλέξει δήμαρχο, από τον πρώτο γύρο, στην Γένοβα, στο Παλέρμο της Σικελίας και ενδεχομένως στην Λ΄’Ακουϊλα της κεντρικής Ιταλίας. Στην Βερόνα και στην Πάρμα, σύμφωνα με των exit poll, προηγούνται οι υποψήφιοι της κεντροαριστεράς, των Πέντε Αστέρων και της Ιταλικής Αριστεράς.

Στο Καταντζάρο της Καλαβρίας προβάδισμα έχει ο κεντροδεξιός υποψήφιος, αλλά όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, στις 26 του μήνα.

Συνολικά, σε αυτές τις δημοτικές εκλογές, που αφορά 978 πόλεις, η προσέλευση διαμορφώθηκε στο 54,7%, πέντε μονάδες χαμηλότερη από τις προηγούμενες τοπικές αναμετρήσεις. Η καταμέτρηση, πάντως, πρόκειται να αρχίσει στις 2 το μεσημέρι ώρα Ιταλίας.

Σχετικά με τα πέντε δημοψηφίσματα που είχαν ως αντικείμενο την λειτουργία του δικαστικού συστήματος, δεν μπορούν να θεωρηθούν έγκυρα διότι χθες προσήλθε στις κάλπες μόνον το 20% των εχόντων δικαίωμα ψήφου. Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα του γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος αποδυναμώνεται αισθητά από την αρνητική αυτή έκβαση της όλης αυτής προσπάθειας.

Πάντως, κατά την χθεσινή ημέρα, αρνητική εξαίρεση αποτέλεσε το Παλέρμο της Σικελίας, όπου σε πολλά τμήματα οι πολίτες (ιδίως κατά τις πρωινές ώρες) δυσκολεύθηκαν να ψηφίσουν, λόγω απουσίας προέδρων και μελών των εφορευτικών επιτροπών.

Πέντε δημοψηφίσματα

Τα πέντε δημοψηφίσματα αφορούν όλα τη δικαιοσύνη. Για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμά τους, θα έπρεπε να είχε προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 50% συν ένας πολίτης, από τους έχοντες δικαίωμα ψήφου.

Πιο αναλυτικά, με τα ερωτήματα που θέτουν τα συγκεκριμένα δημοψηφίσματα, οι Ιταλοί θα έπρέπει να αποφασίσουν αν θα πρέπει να καταργηθεί ο νόμος που αφαιρεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στους πολίτες με οριστική καταδίκη για σοβαρά αδικήματα (από μαφιόζικη δράση μέχρι τρομοκρατία), αν πρέπει να περιοριστεί η χρήση της προφυλάκισης και να απαγορευθεί στους δικαστές να μπορούν να αλλάζουν αρμοδιότητες και να μεταπηδούν στον ρόλο του εισαγγελέα.

Τα δυο τελευταία δημοψηφίσματα προτείνουν να αξιολογούνται οι δικαστικοί, όχι μόνον από συναδέλφους τους, αλλά και από καθηγητές και δικηγόρους, καθώς και να μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα για το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο (το όργανο που διοικεί τον κλάδο, με μεγάλη αυτονομία) χωρίς να απαιτούνται τουλάχιστον 25 υπογραφές συναδέλφων τους.

O Τύπος πάντως είχε προβλέψει τη μεγάλη αποχή την οποία απέδωσε στη μεγάλη ηλιοφάνεια, η οποία ωθεί πολλούς Ιταλούς να «αποδράσουν» από τις πόλεις με προορισμό την θάλασσα και την ύπαιθρο.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας