16:52 Σάββατο 4 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Καθαρά Δευτέρα: Αυτά τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά

Καθαρά Δευτέρα: Αυτά τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά

Τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά και σήμερα, που είναι η Καθαρά Δευτέρα για ψώνια τελευταίας στιγμής για όσους δεν έχουν προμηθευτεί ακόμα για το σαρακοστιανό τραπέζι.

Η ψαραγορά στη Βαρβάκειο και η Αγορά του Καταναλωτή στον Ρέντη θα είναι ανοιχτές σήμερα, Δευτέρα 2/3 με ωράριο έως το μεσημέρι. Την Καθαρά Δευτέρα 2020, τα σαρακοστιανά ψώνια τους θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν οι πολίτες.

Η αγορά του Ρέντη θα είναι ανοικτή έως και το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας. Παράλληλα, ανοικτή είναι και η Βαρβάκειος αγορά.

Η κεντρική ιχθυαγορά στη Βαρβάκειο άνοιξε στις 21:00 της Κυριακής και τα μαγαζιά θα μείνουν ανοιχτά συνεχώς μέχρι τις 2 το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

Τα αρτοποιία θα παραμείνουν ανοιχτά έως το μεσημέρι για να διαθέσουν την παραδοσιακή λαγάνα. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές, ενώ ανοιχτά θα είναι οι φούρνοι, τα μίνι μάρκετ και τα ιχθυοπωλεία.

Πέρυσι (και κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και φέτος) στην Αθήνα τα σούπερ μάρκετ δεν ανοίγουν, ωστόσο ορισμένα σούπερ μάρκετ ανοίγουν τα καταστήματα σε περιοχές έξω από την πρωτεύουσα».

Τι πρέπει να προσέξουμε στα φαγητά που θα καταναλώσουμε

Συμβουλές για τα φαγητά που θα καταναλώσουμε την Καθαρά Δευτέρα και γενικότερα την περίοδο της Σαρακοστής δίνει ο ΕΦΕΤ.

Πρωταρχικής σημασίας είναι ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα και οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κλπ).

Τι πρέπει να προσέχουμε

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Στην αγορά απαντώνται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.

Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.

Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.

Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.

Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα):

Δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος.

Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Για τα αποψυγμένα αλιεύματα

Παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο.

Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από :

Τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά. Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο. Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει :

Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).

Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά. Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.

Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες. Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά. Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου.

Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

Πηγή: Dikaiologitika.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας