22:41 Σάββατο 27 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Κάτοικοι της Μυκόνου ζούν με το φόβο κατολίσθησης! (φωτό - βίντεο)

Κάτοικοι της Μυκόνου ζούν με το φόβο κατολίσθησης! (φωτό - βίντεο)

Αναστατωμένοι είναι οι κάτοικοι στην περιοχή Τούρλος Μυκόνου. Όπως καταγγέλλουν στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» υπάρχει άμεσος κίνδυνος να καταπλακωθούν τα σπίτια τους από εργασίες που εκτελούνται για τη δημιουργία πολυτελούς βίλας με πισίνα σε οικόπεδο που ανήκει στον γνωστό σχεδιαστή μόδας Πάνο Ζήνα.

Αποστολή στη Μύκονο:  ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗΣ

Κι όλα αυτά παρότι από το 2005 υπάρχει προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό ζώνης οικιστικού ελέγχου, με το οποίο ορίζεται πώς και πόσο μπορείς να κτίσεις σε κάθε περιοχή της Μυκόνου. Σύμφωνα με αυτό, «απαγορεύεται η καταστροφή χαρακτηριστικών βραχωδών εξάρσεων, είτε αυτές είναι συμπαγείς είτε συντίθενται από μεμονωμένους ογκόλιθους. Επιπλέον απαγορεύεται η καταστροφή μεμονωμένων ογκολίθων, ελάχιστου εμβαδού 4 τ.μ. και άνω, εντός των γηπέδων».

«Η συγκεκριμένη διάταξη δεν τηρείται, καθώς ουδείς φοβάται ότι θα τιμωρηθεί μια και δεν προβλέπονται ποινές», μας λέει κάτοικος της περιοχής.

Η κυρία Νατάσα Καμμή μένει ακριβώς δίπλα από το σπίτι στο οποίο έπεσε ο βράχος το 2004 και του προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές. Τώρα βλέπει με τρόμο, όπως μας λέει, να συνεχίζονται οι εργασίες στο διπλανό οικόπεδο, στο οποίο ο γνωστός σχεδιαστής φαίνεται να είναι συνιδιοκτήτης: «Έσπαγε τους βράχους για να κάνει χώρο στην πισίνα για τη βίλα που ετοίμαζε. Ήταν τόσο επικίνδυνες οι εργασίες που γίνονταν τότε (πριν από 20 χρόνια), ώστε το μηχανικό σφυρί (είδος μπουλντόζας) στην ουσία κρεμόταν από τον γκρεμό. Φοβηθήκαμε μάλιστα ότι θα έπεφτε το ίδιο πάνω στα σπίτια μας», λέει. «Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει ένας τεράστιος βράχος στο σπίτι του γείτονά μου, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει πολύ σοβαρές υλικές ζημιές. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα, καθώς οι άνθρωποι έλειπαν εκείνη την ώρα», συμπληρώνει η κάτοικος της περιοχής που είδε τα θραύσματα του βράχου να φθάνουν μέχρι το σπίτι της.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τότε και νυν δήμαρχος της Μυκόνου Χρήστος Βερώνης κάλεσε τους κατοίκους να μην κοιμούνται το βράδυ στα σπίτια τους! «Μαζέψαμε υπογραφές, κινητοποιήθηκε η Πολεοδομία, η οποία μετά από αυτοψία που έκανε συνέταξε μια έκθεση που ήταν καταπέλτης όσον αφορά την επικινδυνότητα», σημείωσε η κυρία Καμμή.

Η έκθεση της Πολεοδομίας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι εμφανές ότι σε ένα οικόπεδο με τα παραπάνω χαρακτηριστικά πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα προστασίας για να αποφευχθούν τυχόν κατολισθήσεις σε βάρος των όμορων ιδιοκτησιών κατά τη διάρκεια των οικοδομικών εργασιών … Πριν από την επανέναρξη των εργασιών πρέπει να απομακρυνθούν όλα τα εναπομείναντα μπάζα που παρατηρήθηκαν κατά την αυτοψία από τα κατωφερή τμήματα του οικοπέδου».

Το σπίτι στο οποίο έπεσε ο βράχος το 2004

Εκθεση πολεοδομίας

Η έκθεση της Πολεοδομίας ανέφερε ότι πριν από την έναρξη των εργασιών θα έπρεπε να προηγηθεί ειδική γεωτεχνική μελέτη και τόνιζε ότι «για τη διασφάλιση των πλησιέστερων στην περιοχή κατοικιών πρέπει να κατασκευαστεί περιμετρικός τοίχος αντιστήριξης, έτσι ώστε να συγκρατήσει τυχόν κατάπτωση κάποιων πετρωμάτων η οποία είναι πιθανόν να συμβεί λόγω αποκόλλησης των πετρωμάτων αυτών εξαιτίας μικροδονήσεων κατά τη διάρκεια εκσκαφών».

Ο σχεδιαστής σταμάτησε τότε τις εργασίες, οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο Μάρτιο στο διπλανό οικόπεδο με τον ίδιο εργολάβο, Αλέκο Κουκά, που πέρυσι εκτελούσε χρέη αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων. Μία ημέρα αργότερα έγινε καταγγελία στην Αστυνομία. Όπως μας είπαν κάτοικοι, ο εργολάβος υποσχέθηκε τότε να μη συνεχίσει τις εργασίες χωρίς προστατευτικό πλέγμα. Όμως το σφυρί συνέχισε να «χτυπάει» επί ένα διήμερο ακόμα!

«Προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα στο διπλανό οικόπεδο, με αποτέλεσμα το σφυρί να κρέμεται πάλι πάνω από το κεφάλι μας», μας λέει η κάτοικος που μας έδειξε φωτογραφίες-ντοκουμέντα που έστειλε στις Αρχές: «Προσπαθούν να σπάσουν τα βράχια για να δημιουργήσουν περισσότερο ωφέλιμο χώρο, πράγμα που είναι πολύ επικίνδυνο για μας, απαγορεύεται και δημιουργεί τεράστια ζημιά στο περιβάλλον», τονίζει η καταγγέλλουσα. Η ίδια όταν πήγε να δει τι γίνεται χτύπησε άσχημα: «Έπεσα και έσπασα το πόδι μου γιατί ήταν αφύλαχτος ο χώρος, δεν υπήρχε τίποτα, ούτε ένδειξη ότι είναι εργοτάξιο.

Με αφορμή αυτό το γεγονός  κινητοποιήθηκε λίγο ο ιδιοκτήτης. Φαίνεται να έχει μια καλή διάθεση, αλλά από την άλλη οι ενέργειες που γίνονται είναι λίγο αντιφατικές. Αντί να βάλει σήμανση ότι είναι εργοτάξιο, έβαλε μπράβους να φυλάνε την είσοδο», επισημαίνει η κάτοικος του σπιτιού που βρίσκεται κάτω από την υπό κατασκευήν βίλα του σχεδιαστή.

Ο Πάνος Ζήνας ανέθεσε σε γεωλόγο να συντάξει μελέτη. Σύμφωνα με αυτή, πρέπει μεταξύ άλλων να γίνει ένα ενισχυμένο τοιχίο αντιστήριξης.

Η Πολεοδομία Σύρου σε έγγραφό της τον Μάρτιο του 2023 ενέκρινε τη μερική συνέχιση εργασιών:

«Στο γήπεδο ιδιοκτησίας Παναγιώτη Ζήνα, στην εκτός σχεδίου περιοχή Τούρλος της νήσου Μυκόνου, έχει γίνει διακοπή οικοδομικών εργασιών, προκειμένου να ληφθούν απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και προστασίας, για την αποφυγή κατολισθήσεων σε βάρος όμορων ιδιοκτησιών. Ύστερα από αίτηση του ιδιοκτήτη επιτρέπουμε υπό την επίβλεψη της πολιτικού μηχανικού … με Αρ. TEE 15… την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων γεωτεχνικών εργασιών για την υλοποίηση μέτρων ασφάλειας και προστασίας, σύμφωνα με τη νέα γεωτεχνική μελέτη που υποβλήθηκε, οι οποίες αναφέρουν ρητά ότι πρέπει να γίνονται μόνο για τη λήψη μέτρων ασφαλείας και αντιστήριξης της νεοαναγειρόμενης οικοδομής και προστασίας των όμορων ιδιοκτησιών. Κατά την εκτέλεση των παραπάνω γεωτεχνικών εργασιών δεν επιτρέπεται καμία εργασία εκσκαφής ή επίχωσης ή οποιαδήποτε άλλη οικοδομική εργασία στον χώρο που πρόκειται να ανεγερθεί η κατοικία. Συνέχιση οικοδομικών εργασιών ανέγερσης θα δοθεί με νεότερο σήμα της αρμόδιας ΥΔΟΜ», επισημαίνει ο Ιωάννης Σόφιλος, μηχανολόγος μηχανικός που υπογράφει την έκθεση.

Το μηχανικό σφυρί δούλευε και όταν είχε πέσει το σκοτάδι καταγγέλλουν κάτοικοι

Υπεύθυνη μηχανικός ετών 85!

Σοκ έπαθαν οι κάτοικοι όταν συνειδητοποίησαν ότι η Πολεοδομία Σύρου ενέκρινε το αίτημα της πλευράς του γνωστού σχεδιαστή Πάνου Ζήνα να οριστεί υπεύθυνη πολιτική μηχανικός ηλικίας 85 ετών! «Δεν υπήρχε αρχιτεκτονική μελέτη, ούτε στατική μελέτη. Έκανε μια μελέτη η οποία δεν προέβλεπε την περιοχή που είναι το σπίτι μας και το χειρότερο έβαλαν να επιβλέπει τη μελέτη αυτή μια μηχανικός ηλικίας 85 ετών.

Την καλέσαμε στο τηλέφωνο και μάθαμε ότι δεν γνωρίζει πως έχει οριστεί από την Πολεοδομία Σύρου ως επιβλέπουσα των γεωτεχνικών εργασιών για την υλοποίηση μέτρων ασφαλείας, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Μάλλον ένας μηχανικός έχει δικαίωμα να μην καταθέτει την άδειά του, αλλά πόσο ικανός είναι να επιβλέπει εργασίες που γίνονται στα κατσάβραχα; Έχει προσωπικό που του αναθέτει την επίβλεψη ή πάει η ίδια;  Όπως καταλαβαίνετε, ένας άνθρωπος τέτοιας ηλικίας σε περίπτωση ατυχήματος δεν θα έχει ποινικές ευθύνες λόγω ηλικίας. Όλα αυτά μας δημιουργούν μια έλλειψη εμπιστοσύνης», τονίζει η κυρία Νατάσα Καμμή.

Μετά από παρέμβαση των κατοίκων ορίστηκε τελικά άλλο πρόσωπο ως υπεύθυνο για να επιτηρεί τις εργασίες. Τα παράδοξα όμως δεν σταμάτησαν εκεί: «Ενώ οι εργασίες εκβραχισμών ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2023, η στατική μελέτη για το τοιχίο εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2024, και μόνο αφού τη ζητήσαμε. Η λογική λέει ότι πρώτα κάνεις το τοιχίο και μετά αρχίζεις να χτυπάς τα βράχια με μηχανικό σφυρί, ειδικά αν υπάρχει παρελθόν πτώσης βράχου», μας λέει η κ. Καμμή. Εργασίες οι οποίες συνεχίζονταν ακόμα και τη νύχτα. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους κατοίκους είναι ότι το τοιχίο που έχει κατασκευαστεί μέχρι στιγμής δεν μπορεί επ’ ουδενί να συγκρατήσει τόσο μεγάλα βράχια που έχουν αποσαρθρωθεί από τις εργασίες.

Η κάτοικος ήρθε σε επικοινωνία με έμπειρο πολιτικό μηχανικό που γνωρίζει πώς γίνονται τα πράγματα στη Μύκονο: «Όταν του έδειξα αυτά τα έγγραφα και τον ρώτησα πώς να κινηθώ, μου πρότεινε να πάρω τηλέφωνο την πολιτικό μηχανικό που υπογράφει και να τη ρωτήσω αν έχει κάνει αυτοψία στο μέχρι στιγμής τοιχίο. Στα σχέδια βλέπουμε ένα τοιχίο με ‘‘πέδιλα’’.  Τέτοια ‘‘πέδιλα’’ δεν έχουμε δει εμείς στο τοιχίο πάνω από τα σπίτια μας και σύμφωνα με τον μηχανικό που ρώτησα, είναι σημαντικό να υπάρχουν», τονίζει η κυρία Καμμή. Ο ίδιος της τόνισε ότι σε περίπτωση καταρρακτώδους βροχής θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς μπορεί να πέσουν σε αυτά χώματα, μπάζα και βράχοι!

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα: Πωλείται το σπίτι όπου ζούσε η οικογένεια Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου

Αποκάλυψη: Όλη η αλήθεια για την άτυχη Σταυρούλα!

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας