0:32 Πέμπτη 9 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Φαίη Σκορδά και τον ΣΚΑΪ

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Φαίη Σκορδά και τον ΣΚΑΪ

Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει συνέντευξη τρεις μέρες πριν τις εκλογές στη Φαίη Σκορδά και στον ΣΚΑΪ

Μία ανάσα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, παραχωρεί συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και συγκεκριμένα στην εκομπή «Πρωινό μας» με τη Φαίη Σκορδά.

Ανάσες για τη μεσαία τάξη προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Πρωινό μας με τη Φαίη Σκορδά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Σχολιάζοντας, μάλιστα, την υπόθεση Κατρούγκαλου, υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός έκανε ένα λάθος και είναι εκτός εκλογικής μάχης, ενώ ο κ.Καραμανλής «των Τεμπών» είναι εντός. Παράλληλα, επέμεινε ότι πρέπει «προσεγγίσουμε όσους παρασύρθηκαν και ψήφισαν Χρυσή Αυγή», αφού δεν είναι όλοι όσοι την ψήφισαν φασίστες. Ο κ. Τσίπρας πάντως, ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που ασκήθηκε στον Διονύση Σαββόπουλο για το γεγονός ότι τάχθηκε υπέρ αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ, είπε «μόνο αγάπη για τον Διονύση Σαββόπουλο, έχει δικαίωμα να λέει την άποψή του»

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην εκπομπή «Πρωινό μας» με την Φαίη Σκορδά.

Με χαλαρή διάθεση ο κ.Τσίπρας σχολίασε το πλατό της εκπομπής και σημείωσε ότι για πρώτη φορά σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο εμφανίσθηκε σε εκπομπές «μεσημεριανές», ενώ έστειλε και χαιρετίσματα στη μαμά της Φαίης, στο Κιλκίς, που είναι το… τάργκετ γκρουπ του, όπως είπε χαμογελαστά.

-Οι εκλογές είναι η γιορτή της Δημοκρατίας, έτσι οφείλει να τις βλέπει κάθε πολιτικός, δεν με τρομάζει η λαϊκή ετυμηγορία. Η επαφή με τον κόσμο γεμίζει έναν άνθρωπο που ασχολείται με την πολιτική , όταν είμαι κλεισμένος σε 4 τοίχους, εκεί δεν αντέχω. Επικοινωνείς με τον κόσμο και καταλαβαίνεις τι τον προβληματίζει. Μιλάω σε συγκεντρώσεις από στήθους, καταλαβαίνεις αν αυτό που λες κάνει γκελ, τεστάρεις τον πολιτικό σου λόγο.

-Δεν μου άρεσε ότι όταν αναφερόσασταν στον κ.Μητσοτάκη ήσασταν επιθετικός. Είχατε πει δε νιώθει, δεν αισθάνεται… Γιατί; ρώτησε η Φαίη Σκορδά.

-Με τον κ.Μητσοτάκη είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, δεν είμαστε φίλοι, αυτό που έχω πει είναι ότι είναι ένας πολιτικός που δείχνει, επειδή τα βρήκε λίγο πιο εύκολα στη ζωή του, χωρίς να λέω ότι δεν είναι ικανός άνθρωπος, είναι ότι έβγαλε αυτό που λέμε έλλειψη ενσυναίσθησης. Δεν πιστεύω ότι το κράτος δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Κάποια βασικά όπως υγεία, παιδεία, το νερό που είναι δημόσιο αγαθό- δεν μπορείς να το ιδιωτικοποιήσεις. Είναι δημόσιο αγαθό. Πού να εστιάζω; Να λέω «το γκόμενος είσαι εσύ;» στην Ελλάδα του ’23 είναι πιο πολιτισμένη η αντιπαράθεση. Θυμάμαι τα πράσινα και τα γαλάζια καφανεία, δεν είμαστε σ’ αυτό το σημείο. Μπορεί να είμαστε τελείως διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά έχουμε πολιτικό πολιτισμό.

-Τι λέγατε στα διαλείμματα στο ντιμπέιτ;

-Σχολιάζαμε διάφορα, μου είπε για τη συνέντευξη στην κυρία Μπάρκα, του είπα, εντάξει σε αντέγραψα, εσύ πήγες πρώτος σε τέτοιες εκπομπές, στο πιστώνω.

-Μόνο θετικά έχω να σχολιάσω εγώ για τον Διονύση Σαββόπουλο, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να έχει την πολιτική του άποψη και να την εκφράζει. Είναι δικαίωμά του να εκφέρει την αποψή του, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα και να αλλάζει. Με κάποιους καλλιτέχνες αισθάνεσαι προδομένος κάποια στιγμή, ο Σαββόπουλος δεν έχει αλλάξει πολύ, ήταν υποστηρικτής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αν είναι φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον στηρίξει είναι δύσκολη στιγμή για τον κ.Μητσοτάκη. Μόνο αγάπη για τον κ.Σαββόπουλο.

-Οι γυναίκες πρέπει να βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν, είπε ο κ.Τσίπρας, ερωτηθείς για τη βία σε βάρος των γυναικών. Τι γίνεται αφού μιλήσεις όμως;  Κάναμε κάποια πράγματα και συνέχισε και η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη. Φτιάξαμε στα αστυνομικά τμήματα γραφεία για να μπορούν να μιλήσουν οι γυναίκες, ήταν μια πρώτη σημαντική μεταρρύθμιση. Εισαγάγαμε στους ποινικούς κώδικες την έννοια να μην χρειάζεται απόδειξη του βιασμού, αλλά η μη συναίνεση του θύματος. Στο νομικό πλαίσιο η μετάφραση του όχι είναι είναι όχι. Δεν φτάνουν αυτά, πρέπει νομίζω να ενισχύσουμε τις δομές ώστε κάθε γυναίκα να αισθάνεται ασφάλεια. Είναι θέματα που θέλουν δουλειά. Και εσείς διαμορφώνετε την κοινή γνώμη με έναν τρόπο. Είναι σημαντικό να μιλήσεις στα παιδιά σου πώς πρέπει να συμπεριφέρεται σε έναν άλλο άνθρωπο, σε ένα κορίτσι. Είχαμε τα τελευταία χρόνια 54 γυναικοκτονίες. Τρομακτικό νούμερο, όταν λέγαμε ότι πρέπει να καθιερωθεί ο όρος, μας έλεγαν αριστερούληδες, είναι ένα βήμα όμως, να εισαχθεί νομικά ο όρος.

-Για τους γάμους και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια: Η ελληνική κοινωνία έχει κάνει πολλά βήματα. δεν μπορεί το κράτος να ορίζει ποιον θα αγαπάμε, βεβαίως είμαι υπέρ. Είμαι περήφανος που κάναμε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, είχαμε αντιδράσεις. Τώρα η κοινωνία το αποδέχθηκε ομαλά. προχωρήσαμε και στην αναγνώριση ταυτότητας φύλου, που αφορούσε μια πιο ειδική ομάδα πληθυσμού. Το επόμενο βήμα μετά το σύμφωνο συμβίωσης θα είναι η αναγνώριση του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια. Εχουμε σχέδιο αναμόρφωσης όλου του οικογενειακού δικαίου και να βάλουμε μέσα και την τεκνοθεσία. Τα παιδιά χρειάζονται περιβάλλον αγάπης, ξέρω παιδιά που ζουν σε τέτοιο περιβάλλον και αυτό είναι το κρίσιμο. Ο κ.Μητσοτάκης λέει δεν είναι τώρα η ώρα.

-Δεν υπάρχει γονέας Α και γονέας Β, υπάρχουν οι γονείς, είναι φυσιολογικό ένα παιδί να μεγαλώνει με αγάπη.

-Εγινε ντόρος για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής; Οταν ακούνε αυτά τι θα σκέφτονται;

-Εγώ θα λέω τα πιστεύω μου, ρόλος μου είναι να ανοίγω δρόμους και μυαλά. Πολύ σπέκουλα έχει πέσει. Υπάρχουν φασίστες, 600.000 άνθρωποι ψήφισαν Χρυσή Αυγή, τους θεωρούμε όλους φασίστες; Η σύγκρουση της αριστεράς με τον φασισμό είναι βαθιά ιδεολογική. Πρέπει να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους που κάποτε ψήφισαν Χρυσή Αυγή, που παρασύρθηκαν, το ταξικό τους συμφέρον είναι από εδώ.

-Πριν 15 χρόνια επί Κώστα Καραμανλή ούτε που θα διανοούμασταν ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Βορίδης θα ήταν κεντρικά στελέχη στη ΝΔ

-Η βία και το μπούλινγκ στα σχολεία είναι πολύ σοβαρό φαινόμενο και πρέπει να μας προβληματίσει, δεν αφορά μόνο τα δημόσια σχολεία, πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος στο πρόγραμμα σπουδών ώστε στα παιδιά μας μάθουν να σέβονται τη διαφορετικότητα.

-Για τους νέους ψηφοφόρους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι: Να επικοινωνήσουμε με αυτή τη γενιά, να κατανοήσουμε ότι είναι η πρώτη γενιά που αισθάνεται ότι θα ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες. Στις νέες γενιές ακόμη και οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν μπροστά. Σα χώρα γερνάμε, σε μια δεκαετία θα έχουμε ξανά πρόβλημα με το ασφαλιστικό γιατί γερνάει ο πληθυσμός, οι νέοι σπουδάζουν εδώ και φεύγουν έξω. πρέπει να κάνουμε κάποιες τομές. Να δούμε το ζήτημα της κατοικίας και τις τουριστικές κατοικίες, να μπούνε φίλτρα.

-Για τις δομές φιλοξενίας παιδιών και την αποϊδρυματοποίηση: είναι αναγκαίο, αλλά πρέπει να γίνει με σχέδιο.

-Για τον Κατρούγκαλο: Στην πολιτική είσαι αναγκασμένος να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις, όταν εμφανίζεσαι με ένα συμβόλαιο να μην επιτρέπεις σε κανέναν να το αμφισβητήσει. Ανάσες θα δώσουμε στη μεσαία τάξη. Ο Κατρούγκαλος που έκανε ένα λάθος εκτός, ο Καραμανλής των Τεμπών εντός ψηφοδελτίων.


 

Διαβάστε επισης

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας